Domnica Petrovai, terapeutul cuplurilor: despre rezistenta relatiilor in pandemie si rata de divort

1
De Cristina Tudor
10 nov. 2020

Orice cuplu care s-a gandit vreodata sa ceara ajutorul unui specialist, cu siguranta a auzit numele Domnica Petrovai.

Domnica este considerata cumva terapeutul cuplurilor, mai ales dupa ce in urma cu cativa ani a scris cartea „Iubeste si fii iubit(a). (Aproape) totul despre relatia de cuplu” si dupa ce a infiintat Scoala de cuplu.

Domnica Petrovai pune in toate proiectele ei atat experienta personala, cat si pe cea profesionala, motiv pentru care are cele mai bune rezultate in cabinet.

Cum suna povestea ei, dar mai ales ce sfaturi are pentru cuplurile care trec prin aceasta criza a pandemiei, vei afla in randurile de mai jos. Merita!

Domnica, tu esti specializata in terapia de cuplu si cu toate acestea te vad foarte des implicata in webinarii legate de educatie in aceasta perioada a scolii online. De ce?

Cred ca ceea ce ma motiveaza, apropo de cuplu, cred ca pot sprijini cuplul in contextele de viata ale sale, care inseamna scoala si locul de munca. Ce am invatat eu in toti acesti ani de practica este ca terapia de cuplu in cabinet, izolata de un context real de viata in care poti sa ai sustinere, are rezultate scazute. Cred ca cuplul nu poate avea resurse singur de a face fata vietii si de a evolua daca nu se schimba, de exemplu, relatia partenerilor cu scoala – pentru ca una din tensiuni reprezinta conflictele ce reies din relatia cu copiii. Foarte multe cupluri spun ca functionau bine inainte de aparitia copiilor, dupa care totul s-a schimbat.

Si acesta e motivul pentru care cred foarte mult in educatie si cumva investesc mult timp in a sprijini scolile ca ele sa devina locul care sa ofere un sprijin cuplului. Pare un drum putin mai lung, dar asta e ce am inteles eu din experienta mea de pana acum. Cumva eu trebuie sa ies din cabinet, iar acest iesit din cabinet inseamna sa-i ajut pe oameni la locul lor de munca si acolo unde sunt copiii lor, adica in scoala.

Ce ne poti spune nou, cuplurilor care in aceasta perioada de pandemie, pe langa toate fricile si incertitudinile legate de ziua de maine, suntem nevoiti sa lucram de acasa, cu copiii langa noi? Cum am putea noi sa gestionam aceasta situatie astfel incat sa ramanem sanatosi la cap si sa ramanem un cuplu?

Ca o paranteza, din observatiile mele, cuplurile care au divortat sau se gandesc la divort in urma crizei, sunt cupluri care erau deja distante inainte. Erau niste rupturi, niste probleme nerezolvate de mult timp, iar criza nu a facut decat sa le amplifice.

Nu a cauzat criza divortul, nici pe departe. Pe de alta parte, criza asta cu tot ce inseamna copii pe acasa, cine face de mancare, cine munceste, cum ne gestionam toate obligatiile casnice, e o buna oportunitate de a creste in relatie, iar asta vine in acord cu ce ne spune cercetarea si anume: cuplurile care au o rezilienta dobandita tocmai in astfel de perioade, sunt cupluri care vor fi mai puternice. Ce inseamna asta concret? Inseamna ca fiecare isi asuma propriul disconfort si stie sa-si regleze stresul, fara sa-l plaseze pe partener.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.