Educatia financiara este tot o practica de self care: 5 lucruri la care sa fii atenta cand ai intre 20 si 30 de ani

educatie financiara
1
De Irina Constantin
11 aug. 2021

Poate ca ai observat, in ultima vreme, ca educatia financiara a devenit un trend. Cel mai util si cel mai frumos trend, daca stam sa ne gandim mai bine.

Poate ca ai prieteni care investesc deja la bursa, in criptomonede sau in imobiliare. Poate ca te intrebi ce ai putea sa faci si tu pentru a avea o situatie financiara mai buna. Nu pentru ca banii in sine aduc fericire, ci pentru ca linistea economica iti imbunatateste semnificativ calitatea vietii.

Adevarul este ca nimeni nu ne invata cum sa ne gestionam banii – nici la scoala, nici la liceu, probabil ca nici la facultate. De aceea, majoritatea persoanelor se bazeaza pe salariul lunar si nu au chiar cea mai sanatoasa relatie cu banii.

Ei, bine, inainte sa te intrebi in ce sa investesti, poti incepe prin a te educa si prin a deprinde cateva obiceiuri bune in ceea ce priveste situatia ta financiara. Pana la urma, starea de bine si de liniste pe care ti-o ofera siguranta financiara este, si ea, tot parte din self care.

Educatie financiara: 5 lucruri importante daca ai intre 20 si 30 de ani

1. Creeaza-ti un fond de urgenta

Pentru a putea fi putin mai calma si mai increzatoare in situatiile dificile care pot aparea, specialistii recomanda sa ai un fond de urgenta care sa includa sumele necesare de bani pentru cel putin o luna de cheltuieli. Mai exact, minimum un salariu pus deoparte, intr-un cont pe care il poti accesa imediat, atunci cand ai nevoie.

Daca poti, fondul de urgenta ar fi ideal sa contina banii necesari pentru trei sau chiar sanse luni de cheltuieli. Astfel, indiferent ce se intampla, vei sti ca te poti baza pe propriile puteri.

2. Economiseste lunar minimum 10% din ce castigi

Unii spun ca economisirea este primul pas spre libertatea financiara totala. Pana ajungi sa lucrezi cu acel scop, incepe sa pui deoparte macar 10% din banii care iti intra lunar pe card.

Pastreaza-i intr-un cont separat de cel curent, pentru a nu fi tentata sa ii folosesti. De asemenea, muta acesti bani in contul separat imediat ce ii primesti. In caz contrar, vei uita sau ii vei cheltui!

3. Cumpara doar ceea ce iti permiti si evita ratele

Un citat celebru spune ca suntem tentati sa cumparam lucruri pe care nu ni le permitem si de care nu avem nevoie, pentru a impresiona oameni pe care oricum nu ii placem. Ideea pe care trebuie sa o retii este ca nu e necesar sa impresionezi pe absolut nimeni cu absolut nimic – este prima lectie de educatie financiara.

Multe persoane fac greseala de a cumpara in rate lucruri pe care nu le-ar putea plati integral (telefoane, laptopuri, haine de designer, sneakersi, accesorii etc.). Astfel, ajung sa plateasca dobanzi imense si sa stranga mai multe rate lunare decat ar fi vrut. Evita acest lucru si incearca sa cumperi in rate doar lucrurile de care nu te poti lipsi!

4. Analizeaza-ti comportamentul financiar lunar si fa modificarile necesare

Tu stii cu exactitate cati bani merg lunar pe utilitati, chirie sau rata, transport, mancare si alte categorii de cheltuieli? Cel mai probabil, nu urmaresti suficient de des acest lucru.

Ei, bine, daca vrei sa deprinzi obiceiuri financiare sanatoase, va trebui sa fii ceva mai atenta incontro se duc banii tai in fiecare luna. Fa un exercitiu si calculeaza, pe baza extraselor de cont, cat cheltui, in medie, pe toate lucrurile de mai sus.

5. Investeste in ceea ce te ajuta sa te dezvolti si te face fericita

Dupa ce constientizezi cat anume cheltui pe fiecare arie a vietii tale, va trebui sa iti dai seama ce cheltuieli poti diminua, pentru a reusi sa economisesti si sa investesti, si ce cheltuieli poti pastra. Acestea din urma sunt cele care te fac fericita.

De exemplu, daca adori cafeaua de specialitate de la terasa de langa birou si iti face fiecare dimineata mult mai frumoasa, poate ca merita sa o pastrezi in rutina ta. Totusi, daca peste 30% din banii tai merg pe comenzi de mancare, poate ca este momentul sa incepi sa gatesti putin mai des si sa iti organizezi mesele mai bine.

Foto: Unsplash.com