Esti sigura ca esti indragostita?

1
De Ingrid David
7 mai 2019

Fara indoiala, inceputul oricarei relatii este frumos, insa poate fi si destul de derutant.

Iti pui intrebari in legatura cu sentimentele tale si te trezesti ca pui la indoiala ce simti fata de cel de langa tine. O fi dragoste sau o pasiune trecatoare? Iata cateva ponturi care alunga indoielile si iti confirma ca esti indragostita.

Te surprinzi ca faci, brusc, lucruri noi

Pe masura ce oamenii se indragostesc, se trezesc deodata ca isi schimba activitatile normale cu unele mai… deosebite pentru ei. Activitati care ii caracterizeaza mai degraba pe cei de langa ei. Spre exemplu, s-ar putea ca in loc sa lenevesti sambata dimineata in pat, la TV, sa te trezesti cu noaptea in cap sa alergi in parc. Doar pentru ca si el face asa.

Ai fost stresata in ultima vreme

Bine venita, mai ales dupa ce a fost intens asteptata, iubirea poate avea si un efect… mai putin obisnuit. Stresul. Cel putin asa sustineau, in 2004, Donatella Marazziti si Domenico Canale, profesori la Universitatea din Pisa. Cei doi afirmau ca iubirea este insotita adesea de niveluri mai ridicate ale hormonului de stres: cortizolul. Deci, daca te simti anxioasa, tensionata sau pur si simplu nervoasa, cel mai probabil esti indragostita.

Iti doresti mult sa fii in preajma lui

Tranzitia de la o relatie casual la iubire poate avea un fundament chimic: dovezile stiintifice arata ca zonele bogate in dopamina ale creierului sunt implicate in stadiile de inceput ale iubirii (Fisher, Aron, & Brown, 2005); aceste zone sunt considerate parte din „sistemul de recompense” al creierului si servesc drept motivatie foarte puternica. Odata ce cuplurile experimenteaza sentimente de dragoste pentru o vreme, intensitatea acestor emotii tinde sa scada, iar diferite zone ale creierului, potential mai strans legate de atasament, devin mai active.

Ce se intampla cand incepi sa-ti antrenezi creierul asa cum faci cu muschii

Esti tentata sa spui „Te iubesc”

Un semn sigur de interes romantic, rostitul celor doua cuvinte, se dovedeste greu pentru multi oameni. Putine sunt insa cazurile in care cineva spune „Te iubesc“ fara sa o simta. Si, cu toate ca ti-ai putea imagina ca femeile le spun primele, cercetarile asupra cuplurilor heterosexuale indica, din nou, ca barbatii sunt mai dispusi sa spuna „Te iubesc” (Harrison & Shortall, 2011). De asemenea, tot ei tind sa se indragosteasca mai repede.

7 declaratii mai profunde decat un „Te iubesc”

Te indragostesti frecvent

Daca dragostea este un sentiment pe care il simti frecvent, ai mai putine sanse sa stii exact unde te situezi. Noi dovezi sugereaza ca barbatii se indragostesc mai des decat femeile (Sanz Cruces, Hawrylak, & Delegido, 2015). Cercetatorii pot explica aceasta tendinta dintr-o perspectiva evolutiva, legand dragostea de sex: Femeile au criterii mai stricte atunci cand isi aleg partenerul, deoarece potentiala lor investitie este mai mare (de exemplu, sarcina, nastere). La barbati, insa, totul se poate reduce la reproducerea si, prin urmare, „indragosteala“ ar putea fi considerata avantajoasa din punct de vedere evolutiv.

Iubiri rupte din basme: Perechi de zodii care se potrivesc excelent

Nu e musai sa simti fluturi in stomac

Oamenii cu anxietate de atasament (dar si cei care pun la indoiala propria lor valoare in relatii) tind sa experimenteze un grad inalt de pasiune atunci cand romantismul infloreste. Daca tu nu ai astfel de probleme, lipsa unui sentiment intens nu este neaparat un semn ca micul Cupidon „nu te-a gasit acasa”. Nu de alta, dar fiecare dintre noi experimenteaza iubirea in mod diferit.

Foto: Shutterstock.com