Te simti coplesita de toate lucrurile pe care trebuie sa le faci. Esti extenuata si iti este greu sa te concentrezi. Doar gandul la taskurile de maine iti provoaca dureri de cap si te irita. Esti irascibila si nu poti sa dormi.
Daca te regasesti in aceste simptome si emotii, probabil ca te intrebi daca esti doar stresata sau suferi de anxietate. Este o intrebare foarte buna, caci toate sunt semne ce le pot descrie pe ambele. Totusi, diferenta dintre stres si anxietate este destul de mare si poate fi facuta. Iata cum!
Cum faci ca metoda manifestarii sa functioneze si in cazul tau
Care sunt diferentele dintre stres si anxietate?
Anxietatea e constanta, stresul vine si pleaca
De cele mai multe ori, stresul apare inaintea unei anumite situatii pentru care iti faci griji. Dupa ce situatia a fost depasita, starea de stres se diminueaza si dispare si ea. In schimb, anxietatea este un sentiment constant, pe care il simti indiferent de ce se intampla in exterior.
Stresul are un declansator clar, anxietatea poate aparea fara un trigger
Adesea, stresul apare inainte de un moment pe care il percepi ca fiind incomod sau neplacut. Te intrebi cum o sa treaca, ce vei face, cum vei iesi cu bine din situatie. Stii care este motivul stresului si iti este clar de ce te simti asa.
Motivul pentru care oamenii inteligenti se simt mai singuri
Pe de alta parte, anxietatea nu are intotdeauna un declansator concret. Te poti simti anxioasa fara un motiv intemeiat, avand o stare generala tensionata, o precautie si o panica inexplicabile.
Stresul dispare odata cu situatia dificila, anxietatea ramane
Daca doua persoane isi fac griji cu privire la acelasi eveniment, cea stresata se va relaxa imediat dupa ce acesta se va termina, iar cea anxioasa va ramane o perioada ancorata in aceeasi stare.
Aceasta din urma se va intreba daca a procedat bine, daca putea sa faca altfel, ce poate face acum. Va ramane cu o nevoie constanta de a mai actiona cumva si va intoarce situatia pe toate partile, intr-o stare continua de panica si neliniste.
Stresul se simte ca o copleseala, anxietatea se simte ca o frica enorma
Atunci cand esti stresata, te simti coplesita de lucrurile prin care treci. Te ingrijorezi cu privire la ce urmeaza sa faci sau sa spui si simti ca tot corpul iti este in garda. Anxietatea este asemanatoare, insa vine la pachet cu senzatii mult mai intense. Deseori, se simte ca o teama puternica. Anxietatea te poate face sa simti ca iti fuge pamantul de sub picioare, chiar daca motivul din spate nu este atat de grav.
Metoda „pietrei neclintite”, trucul care te ajuta sa reduci la tacere oamenii toxici
Anxietatea poate da atacuri de panica, stresul este ceva obisnuit si chiar sanatos
Stresul este resimtit de absolut oricine si chiar este normal sa il experimentezi din cand in cand. Este un semn ca iesi din zona de confort si evoluezi, chiar daca procesul poate fi uneori inconfortabil. Anxietatea, in schimb, poate evolua sub forma atacurilor de panica, extrem de neplacute si infricosatoare.
De aceea, daca dupa descrierile de mai sus banuiesti ca suferi de anxietate, iti recomandam sa vorbesti cu un terapeut. Acesta te poate ajuta sa tii lucrurile sub control.
Foto: depositphotos.com