Esti cea mai pacifista persoana pe care o cunosti. Nu cauti niciodata sa pornesti conflicte. De fapt, ai face orice, numai sa nu fie cazul sa te implici intr-o cearta!
Desi evitarea conflictelor pare o strategie sanatoasa si demna de admiratie, ea poate ascunde nesigurante sau rani adanci, de care nici macar tu nu esti constienta inca.
Iata ce poate ascunde evitarea conflictelor, atunci cand aceasta este recurenta in viata ta!
Gandurile si sentimentele tale au fost ignorate sau contestate in mod repetat
Daca te regasesti evitand mereu certurile, este posibil ca, la un moment dat in viata ta (cel mai probabil in copilarie), persoanele importante din jurul tau ti-au pus la indoiala emotiile. Poate ca parintii iti spuneau mereu sa nu mai plangi, sa nu mai fii furioasa sau trista.
Drept urmare, acum ai invatat sa ii multumesti mereu pe ceilalti, pentru a pastra armonia in relatie. Nu vrei sa ii superi pe cei din jur sau sa „cauzezi probleme”, asa ca preferi sa taci, sa suporti orice si sa nu spui niciodata ceea ce te deranjeaza.
Asociezi conflictul cu stari de anxietate sau cu pericolul
Nimeni nu este complet relaxat atunci cand se cearta, mai ales daca interlocutorul este o persoana apropiata. Cand ai un conflict cu cineva drag, intentia finala este ca fiecare dintre voi sa inteleaga mesajul celuilalt, iar relatia sa revina intr-un punct armonios.
Cu toate acestea, daca certurile iti inspira intotdeauna pericol si te simti foarte anxioasa atunci cand simti ca ar putea izbucni un conflict, s-ar putea sa fie vorba despre o trauma adanca. Poate ca ai asistat la multe conflicte violente in copilarie, fie intre parinti, rude sau colegi si prieteni. Poate ca organismul tau a inteles, astfel, ca a te certa este periculos si riscant, asa ca acum eviti sub orice chip orice fel de neintelegere.
Shawn Mendes despre cum meditatia i-a transformat relatia de iubire si imaginea de sine
Din pacate, aceasta atitudine evitanta in fata conflictului poate duce la situatii neplacute, in care fie accepti lucruri cu care nu esti de acord si care te ranesc, fie nu te faci inteleasa in fata altor persoane, lasand loc pentru interpretare.
Ai fost invatata sa iti suprimi propriile emotii, pentru a face loc altora
Unele persoane asociaza certurile cu „ocuparea spatiului”. Atunci cand iti exprimi nemultumirile, iti pui in evidenta propriile sentimente, in timp ce le ignori pe ale altuia, nu-i asa? Ei, bine, unii ar spune ca este adevarat.
Daca si tu tinzi sa dai dreptate, atunci s-ar putea sa fi experimentat, la un moment dat, reprosuri din partea celor din jur. Ti s-a spus vreodata ca „furi” toata atentia? Ai auzit des „lasa-ma sa vorbesc” sau „acum vorbesc eu”? Daca da, probabil ca inca iti suprimi emotiile pentru a lasa locul celorlati, care merita mai mult decat tine, in perceptia ta.
Nu ai incredere in tine si in abilitatea ta de a-ti argumenta parerile
Daca nu te-ai regasit in niciun caz dintre cele de mai sus, s-ar putea sa te regasesti aici. Unele persoane nu sunt deranjate de conflict in sine. Mai degraba, le este teama de propria inabilitate de a gestiona cearta. Ce inseamna acest lucru?
4 raspunsuri potrivite atunci cand incerci sa ajuti, dar gestul tau nu este apreciat
Sa presupunem ca te afli intr-un context tensionat. Increderea ta in sine este destul de precara. Interlocutorul incepe sa aduca argumente si sa ridice tonul. Primul lucru pe care-l faci este sa te retragi. De ce? Pentru ca nu simti ca iti poti sustine punctul de vedere pana la capat. Emotional, rational sau psihologic, simti ca esti inferioara. Asadar, te retragi si eviti conflictul, cu orice pret.
Foto: Unsplash.com.