Ce inseamna asta mai exact?
Iluzia transparentei este credinta gresita pe care o purtam cu noi cu valenta de adevar absolut, conform careia gandurile, sentimentele si nevoile noastre sunt foarte evidente pentru cei din jur. Desigur, este cum nu se poate mai fals, dar asta nu ne impiedica sa credem acest lucru.
Asadar, ne purtam ca si cum ar fi adevarat si, evident, asteptam ca cei din jur sa observe nevoile noastre si logic, sa se ofere sa sara in ajutor. Culmea, suntem si extrem de iritati cand nu se intampla asta, mai ales intr-un cuplu, nu?
Presupunerea aceasta, ca cei din jur percep orice nevoie nespusa ai si, mai mult de atat, se dau peste cap sa te ajute, sa-ti rezolve probleme de care nu aveau habar, este absurda. Pe langa asta, poate crea adevarati monstrii in relatie, de vreme ce nu numai ca nu te simti inteles, dar ajungi si la concluzia nefericita ca celui de langa tine, nu-i pasa.
Chiar daca cineva apropiat ar vedea semnalele de fum pe care scoti pe nas, incruntarea subita a unei sprancene sau moralul scazut pe care-l afisezi, si observa ca te confrunti cu ceva, de unde sa stie ca tu vrei ajutor cu asta? Ce se intampla mai departe? Cel drag iti ofera spatiul necesar ca sa iti revii, iar tu interpretezi asta ca fiind o dovada clara a neimplicarii din partea lui. Te simti abandonata.
Nu exista curaj fara vulnerabilitate: Lectia pe care trebuie sa o inveti astazi
De multe ori, neputinta de a cere ajutor este de fapt o lipsa de exercitiu.
Asa am fost crescuti, sau o asociem cu o slabiciune. Nimanui nu-i place sa fie vulnerabil. Pentru barbati, de exemplu, are de a face cu puterea si masculinitatea, de asta nici unul nu va opri pentru a cere ajutor in gasirea unei localitati. Probabil de asta au fost inventate atatea aplicatii de calatorit si harti online. Ca nici unul sa nu mai fie nevoit sa ceara vreodata ajutor.
Primul pas pentru a cere ajutor: Verbalizarea
Suna ca si cum ar fi la mintea cocosului, dar pentru a primi ajutor trebuie sa-l ceri. Cu voce tare.
Lasa deoparte gandul care zice ca “daca ma iubesti, trebuie sa stii” si prespune exact contrariul. Nimeni nu stie nimic din ce nu spui. Chiar si cei mai apropiati oameni sau vechi prieteni se chinuie sa descifreze starile tale uneori, asa ca de ce sa nu le usurezi munca tuturor, sa salvezi niste timp si sa eviti suparari inutile?
Pasul 2: Fii specifica – spune ce ai nevoie si de ce
Un SOS al sufletului nu trebuie sa fie vag sau construit in termeni generali.
Iar regula asta functioneaza in toate domeniile vietii noastre. Un studiu legat de viata profesionala a concluzionat ca 90% din ajutorul oferit intre colegi este de fapt un raspuns direct al unor solicitari specifice lansate.
Fa-l pe celalalt sa inteleaga ce se intampla, in loc de a-i servi concluzia ta deja formata sau de a-i da numai jumatate din datele problemei. Da-i timp sa proceseze informatia si sa vina cu un raspuns. Cel mai bine e sa vorbesti cu persoana fata in fata, in loc de a trimite un email sau un mesaj. Studiile arata ca atunci cand ceri cuiva ceva personal, ai de 30 de ori mai multe sanse de a primi un raspuns pozitiv, fata varianta in care-i trimiti un mesaj pe telefon.
Pasul 3: Lasa scuzele deoparte
Heidi Grant, psiholog numit printre primii 50 Ganditori ce influenteaza cultura moderna, spune ca acest al treilea pas are o importanta speciala, mai ales pentru a garanta ca ajutorul ce urmeaza sa fie primit, e de calitate.
Atunci cand incepi sa ceri ajutor celor din jur, nu te scuza si nu apela la formulari de genul: “daca puteam sa rezolv asta in orice alt mod, crede-ma ca o faceam”, “nu-mi place deloc sa te rog asta, insa..”, “urasc sa te deranjez cu asa ceva…”. Cat de dornica o sa fie persoana respectiva sa te ajute, daca chiar atat de rau iti pare ca a trebuit sa apelezi la ea?
Orice relatie de prietenie are ajutorul reciproc ca si componenta naturala. Prietenii se ajuta unul pe altul, partenerul tau o sa faca lucruri pentru tine, colegul de serviciu o sa contribuie la proiectul tau daca ii pui in tema cu ce te macina.
Cele 5 calitati esentiale pe care trebuie sa le aiba prietena ta cea mai buna
Pasul 4: Rasplata pentru ajutor nu e ce crezi
Studiile lui Heidi Grant arata ca nimeni nu se bucura atat de mult precum am crede de “atentia” pe care o faci cadou dupa ce ai primit o mana de ajutor. In schimb, daca ii impartasesti persoanei respectiv ce bine ti-a prins parerea sa, sau cat de mult a contat faptul ca a fost acolo, satisfactia e mult mai mare.
Simplu fapt de a sti ce s-a intamplat, ce impact avut contributia ta si rezultatul direct al unei faptei bune te face sa te simti de o mie de ori mai bine si, ca atare, devii mult mai dornic sa repeti experienta. Asa ca fa-ti timp pentru asta si lasa-i pe cei din jur sa stie cat de mult a contat sprijinul lor pentru tine.
17 lectii de alinare de la Louise Hay, femeia care a vindecat milioane de suflete
Foto: Shutterstock.com