5 feluri in care poti scapa de un gand negativ care nu te lasa in pace

1
De Irina Constantin
28 iun. 2021

Iti vine in minte acelasi gand intruziv si foarte suparator, pe care nu il poti ignora orice ai face?

Poate ca te referi la el ca la o voce interioara extrem de enervanta, care nu vrea sa taca din gura. Poate ca ai incercat sa iti muti atentia in alta parte, sa meditezi, sa faci yoga sau sa asculti muzica. Nimic nu a functionat, iar acel gand a persistat.

Asadar, totusi, cum scapi de ganduri negative, mai ales atunci cand ele apar recurent si iti ruineaza orice moment? Se pare ca solutia nu este evitarea sau ignorarea, ci din contra.

Iata cum scapi de ganduri negative care nu vor sa plece sub nicio forma!

1. Identifica ideea principala

Pentru a scapa definitiv de un gand intruziv, trebuie mai intai sa il identifici corect. Ce iti spune mintea? Ca nu esti suficient de buna, ca nu poti face ceea ce ti-ai propus intr-o anumita situatie? Care este ideea principala pe care incearca sa ti-o transmita si de care incearca sa te convinga atat de tare?

Pentru a lua un exemplu concret, sa spunem ca gandul tau intruziv suna cam asa: „Nu voi putea face acel task, iar managerul meu este deja dezamagit de mine”.

2. Pune intrebari

Odata ce ai identificat gandul care nu iti da pace, este timpul sa il interoghezi. Fii foarte ferma si nu accepta raspunsuri evazive! Este oare adevarat ca nu vei putea duce taskul la bun sfarsit? De ce? De unde stii ca nu vei fi in stare? Ai dovezi?

Pune toate aceste intrebari si urmareste raspunsurile sau, mai degraba, lipsa lor. De cele mai multe ori, aceste ganduri negative nu se bazeaza pe nimic real, ci sunt doar frici irationale, care vor parea absurde odata ce vei incepe sa le chestionezi.

5 semne ca esti perfectionista in relatia de cuplu si cum te afecteaza negativ acest lucru

3. Gaseste erori si puncte slabe

Dupa ce ai inceput sa pui intrebari, canalizeaza-ti atentia pe gasirea de puncte slabe. De ce este acest gand inutil si de ce trebuie sa dispara?

In exemplul nostru, nu cumva ai mai facut taskuri similare? Si daca nu, nu cumva ai abilitatile necesare pentru a te descurca cel putin bine? De ce ti-ar fi fost incredintat acest task, daca managerul nu ar fi avut incredere in tine? Daca managerul ar fi fost dezamagit, ti-ar mai fi oferit acest task? Cel mai probabil, stii deja raspunsurile.

Avand acest dialog interior, vei descoperi ca gandul care nu te lasa in pace este, de fapt, inutil si fara sens. Respira adanc si spune-i mintii ca poate renunta la ideea pe care o tot macina. Daca gandul apare din nou, repeta-ti argumentele pentru care acesta nu este valid.

4. Valideaza

In cazul in care punctul 3 nu functioneaza, iar gandul tau negativ pare inca valid, accepta-l. S-ar putea ca anxietatea pe care o simti sa aiba un motiv. Poate chiar nu te simti pregatita pentru a rezolva taskul din exemplul nostru, iar acest lucru este perfect in regula.

Valideaza acest gand si nu te judeca foarte aspru. Repeta-ti: „ma tem ca nu voi putea rezolva acest task si ca managerul meu va fi dezamagit, si tot voi incerca si ma voi stradui sa dau tot ce pot”.

5. Provoaca

O ultima strategie care iti va arata cum scapi de ganduri negative este provocarea acestora, fie ca ele par reale sau nu in mintea ta.

Contracareaza ideea ca nu vei putea face taskul. Poate ca un anumit element din task te intimideaza, dar restul pare destul de usor, daca stai sa te gandesti. In plus, poate ca ai o colega sau o prietena buna care iti poate oferi cateva informatii utile. De asemenea, poate odata ce vei incepe sa rezolvi taskul, vei constata ca nu e atat de greu pe cat credeai.

Aceste idei te vor ajuta sa privesti problema dintr-o perspectiva mult mai prietenoasa si mai relaxata, ceea ce te va ajuta sa scapi de gandul obsesiv si sa il inlocuiesti cu idei incurajatoare.

Foto: Unsplash.com.