Nu poti sa fii prezenta si conectata la tine mereu. Mai ales in trafic sau in perioade stresante care nu par a fi altceva decat o zi de luni oribila, prelungita la infinit.
Inteleg.
Nu poti sa fii buna cu tine, rabdatoare si zen nici cand copilul tau se comporta ca un semizeu – jumate muritor, jumate demon – si tu stii sigur cu cine seamana.
Insa pentru un an nou mai bun, asa cum ne-am promis cu totii in cor la trecerea dintre decade, uite la ce fraze iti propun sa renuntam colectiv.
Fraze la care trebuie sa renunte toata lumea in 2020
“Nu am timp”
Fie ca iti spui asta tie si o folosesti ca scuza pentru procrastinare sau punerea pe pauza a dorintelor sau asa te-au trecut toti prietenii in telefon si nici nu se chinuie sa te mai includa in planuri, trebuie sa te gandesti serios la urmatoarea intrebare: cand anume aceasta propozitie a functionat in favoarea ta?
Indiferent cat de plin este programul tau, cuvintele acestea nu te ajuta. Dimpotriva, faptul ca spui asta pe repeat nu te face decat sa te simti mai rau, mai incapabila si stresata. Anihileaza orice noi posibilitati si te face sa crezi ca daca apare ceva neprevazut nu o sa fii in stare sa te descurci. Fals!
“El/Ea ma face fericita”
Faptul ca poti constientizeza fericirea pe care o traiesti e minunat.
Grija doar la cazurile in care iti bazezi intreaga existenta pe alta persoana, devii dependenta emotional, financiar, social de cel de langa si uiti ca, de fapt, sursa fericirii se afla in tine, nu in exterior.
3 obiceiuri care contribuie la consumul tau emotional mai mult decat crezi
“Multumesc, dar…”
Asta e modalitatea ta de a primi complimente, nu-i asa? Acel “dar” care urmeaza fiecare lucru bun vazut de altii in tine nu e numai felul in care tu te asiguri ca ramai modesta. E un martor galagios al stimei scazute de sine.
Atunci cand cineva o sa-ti spuna ca “arati fantastic”, abtine-te de la continuarea obisnuita “merci, dar mai trebuie sa dau jos 5 kg”, sau “ce treaba minunata ai facut, bravo” nu te pripi sa zici: “multumesc, dar se putea si mai bine”. Opreste-te la “multumesc”.
Daca chiar simti nevoia de a adauga ceva, spune: “si eu iti multumesc”, sau “multumesc, asemenea”. Si acest cuvant are incarcatura pozitiva proprie pe care o poti accepta, ignora sau da mai departe. Orice multumesc, fie el dat sau primit, poate fi intampinat cu 3 variante de raspuns. Poti spune “pentru nimic” – minimalizand tot ce e bine, “cu drag/placere” – lasand energia buna sa ramana numai la tine, sau “si eu iti multumesc”, dand mai departe sentimentul frumos.
“Esti OK?”
De vreme ce ai fost in stare sa observi ca cineva are o zi mai proasta sau in mod evident nu se simte bine, la ce folos sa pui degetul pe rana si sa pui persoana respectiva in lumina reflectorului, pentru ca mai apoi sa fie nevoita sa dea explicatii?
Schimba-ti abordarea si incearca o intrebare de genul: “cu ce te pot ajuta?”. Nici nu conteaza sa stii ce s-a intamplat, ci doar sa-ti oferi sprijinul sau sa asculti, sa fii acolo pentru celalalt.
Ce nu iti spune nimeni despre cum sa-ti faci viata mai usoara – sfaturi care te salveaza
“Asta este”
Nu zic sa nu accepti realitatea si sa ramai in bula ta. Trebuie sa vezi lucrurile asa cum sunt. Asta e prima conditie pentru a schimba ceva.
Insa romanii se culca prea mult pe urechea lui “asta este”, “asa sta treaba”, “asa se intampla la noi”. O asemenea gandire nu contribuie la progres si imbunatatirea starii de fapt.
Cel mai bun sfat de dezvoltare personala de care puteam sa jur ca nu am nevoie
A creste nu implica nici o pozitie de spectator, nici cea de comentator din tribune, vesnic dand din umeri, nemultumit, dar resemnat. Ia atitudine cand ceva nu este in acord cu principiile tale morale, cand e cazul sa iei apararea unei persoane, sa-ti spui parerile si sa-ti aduci aportul la schimbarea pe care o doresti.
Foto: Getty Images.