Frica de a vorbi in public este un lucru cat se poate de real. Aceasta este mult mai des intalnita decat te-ai astepta. Vestea buna este ca poate fi depasita. Ce ai de facut? In primul rand, poti incerca mici trucuri care sa te ajute sa scapi de anxietate si sa devii mai calma. Daca acestea nu functioneaza si nu te simti deloc confortabil, poti chiar sa te adresezi medicului tau. Cateva sedinte de terapie ar putea face minuni.
Intre timp, descopera cateva trucuri care sa te ajute sa gestionezi frica de a vorbi in public!
Stabileste o conexiune cu audienta ta
Aminteste-ti ca oamenii din sala nu sunt nici judecatori, nici inamici. Incearca sa spargi gheata cu o gluma. Foloseste-te de situatii reale sau chiar amuzante in discursul tau. Acestea te vor ajuta sa detensionezi atmosfera si sa stabilesti o conexiune cu audienta ta.
Oamenii din public sunt persoane la fel ca tine, care au calitati si defecte. Faptul ca vei constientiza ca natura umana este una imperfecta te va ajuta sa treci peste emotii si sa iti depasesti frica de a vorbi in public.
Nu iti nega emotiile
In functie de cadrul in care te afli, poti chiar sa recunosti ca esti usor emotionata. Emotiile sunt firesti si te fac o persoana reala. Acceptarea emotiilor te va ajuta sa le infrunti. Daca discursul tau este unul formal, poti face acest exercitiu inainte, doar tu cu tine. Priveste-te in oglinda si admite ca ai emotii, dar ca acestea sunt perfect normale.
Incearca sa cunosti detalii despre audienta ta
Stii cum se numesc persoanele in fata carora vei face o prezentare? Sau cunosti mici detalii despre un anumit grup? Este timpul sa incepi o mica cercetare! Lucrurile ti se vor parea mult mai familiare si iti vor aduce mai mult calm.
Fa o scurta pauza
O scurta pauza in discursul tau te va ajuta sa iti pui ordine in ganduri. Astfel, vei stii exact ce ai de spus si vei evita momentele in care te-ai putea bloca sau nu ti-ai gasi cuvintele. O scurta pauza este absolut fireasca, atat pentru tine, cat si pentru audienta ta.
5 vedete care s-au confruntat cu o stima de sine scazuta. Naomi Campbell credea ca nu este frumoasa
Vorbeste lent
Iti suna cunoscut urmatorul scenariu: trebuie sa tii un discurs sau sa faci o prezentare, insa frica de a vorbi in public este atat de mare incat iti doresti doar ca momentul sa se sfarseasca. Astfel, incepi sa vorbesti, chiar si involuntar, mult prea repede. Te gandesti ca daca vorbesti mai repede, scapi mai repede de situatia periculoasa. In realitate, vorbitul rapid nu va face nimic altceva decat sa te agite si mai tare.
Ia-ti timpul necesar si vorbeste lent. Doar asa vei obtine un discurs cursiv si te vei putea concentra mai bine.
Concentreza-te pe respiratie
Atunci cand esti emotionata sau chiar anxioasa, ai tendinta fie de a respira mult prea repede, fie de a uita sa respiri. Concentreza-te pe respiratie si ai grija ca aceasta sa fie una regulata. Ai nevoie de o respiratie blanda, care sa te calmeze si sa te ajute sa treci peste emotii. Inspira adanc de cateva ori inainte sa iti incepi discursul. Spune-ti ca vei reusi si pregateste-te sa ii uimesti pe toti. Inclusiv pe tine!
Renunta la tendinta de a pune celelalte persoane pe un piedestal
Stiu ca atunci cand prezinti licenta in fata unui examinator te gandesti ca respectivul este o persoana cu experienta, cu mai multe cunostinte decat tine. Cu alte cuvinte, te minimizezi pe tine si pui respectiva persoana pe un piedestal. Nimic mai gresit! Concentreaza-te pe calitatile tale si pe munca ta. Ai incredere in tine si prezinta cercetarea pe care te-ai straduit sa o faci. Meriti sa obtii laude. Esti demna de acestea!
6 documentare Netflix pe care trebuie sa le vezi
Concentreaza-te pe un punct fix
Un alt truc pentru a reduce anxietatea si frica de a vorbi in public este acela ca tu sa te concentrezi pe un punct fix. De exemplu, daca prezinti o lucrare de doctorat in fata unei comisii, poti gasi un obiect din camera pe care sa te concentrezi. Acest lucru te va face, fara sa iti dai seama, sa te relaxezi.
Foto: Instagram/@princeandprincessofwales