Cand unul dintre parteneri (in unele cazuri chiar amandoi) simte ca relatia nu se indreapta in nicio directie sau ca s-a ajuns intr-un punct sufocant, o pauza poate parea modalitatea excelenta de a revizui si salva relatia sau de a se “salva” chiar pe ei insisi.
Motivele pentru care se ia o pauza pot varia, dar scopul ramane acelasi: dorinta de a reveni in relatie cu angajament reinnoit si cu mai multa pasiune. Intrebarea este: chiar functioneaza pauzele? Luarea unei pauze este ceva care va poate ajuta relatia pe termen lung sau va rupe definitiv relatia?
Realitatea este ca fiecare cuplu este diferit si toate relatiile vor trece prin perioade care pot fi greu de gestionat. Pentru unele cupluri, este normal ca relatia sa oscileze inainte si inapoi. Pentru altii, insa, o pauza temporara se poate transforma intr-o despartire permanenta.
Este ultimatumul o idee buna in relatia de cuplu?
Functioneaza pauza intr-o relatie? Inainte de a lua decizia sa pui pauza in relatie, este important sa iti dai seama daca o separare temporara va ajuta sau te va face mai mult suferi. Discutati motivele pentru care va indepartati si ganditi-va ce puteti face pentru ca aceasta pauza sa fie o experienta utila.
Potrivit terapeutului de cuplu si expert in relatii, Kathryn Ford, o relatie sanatoasa implica un echilibru intre diferite grade de distanta, mentinand totusi contactul.
“Gandim adesea ca a lua distanta fata de persoana de care suntem indragostiti este, de fapt, un act lipsit de iubire si impotriva dezvoltarii unei relatii. Dar folosirea ingenioasa a apropierii si a distantei este o parte foarte importanta a intimitatii”, explica aceasta.
De cata distanta este nevoie intr-o relatie?
“Intr-o relatie care functioneaza bine, cei doi oameni variaza in mod constant distanta. Cantitatea potrivita de distanta este cantitatea care optimizeaza dragostea si intimitatea, minimizand in acelasi timp raul pentru fiecare persoana si relatie.” [Kathryn Ford]
Potrivit unui studiu, aproape jumatate dintre participanti au raportat ca dupa o pauza s-au intors in bratele aceluiasi partener. Pentru multi adulti tineri, acest proces de despartire le permite sa petreaca timp singuri si sa se descopere pe sine, urmarindu-si obiectivele personale. Apoi, cand sunt gata sa se angajeze din nou in relatie, se pot intoarce la partener, de data aceasta cu noi experiente si abilitati care ajuta relatia sa functioneze mai bine.
Unii cercetatori avertizeaza, totusi, ca acest tipar de relatie ar putea avea un impact negativ asupra directiei relatiilor viitoare. Daca deveniti predispus la despartire si, dupa o pauza, reveniti la acelasi partener, s-ar putea sa va faca sa functionati la fel si in relatiile ulterioare.
Desi o pauza vine cu provocari si riscuri, asta nu inseamna ca nu poate fi o strategie utila atunci cand este folosita corespunzator, cu grija. Cheia este sa va asigurati ca luati o pauza din motivele corecte, sa stabiliti reguli de baza clare si sa folositi timpul cu intelepciune, pentru a obtine claritate.
Tu ce parere ai: functioneaza pauza intr-o relatie?
Foto: depositphotos.com