Acest lucru se intampla destul de des. Fuziunea emotionala in familie este atunci cand parintii sau alte rude ale unuia dintre voi se implica foarte mult in planurile, activitatile si deciziile care tin doar de voi.
Pe termen lung, fuziunea devine extrem de inconfortabila si de frustranta. De aceea, daca simti ca o experimentezi, ea trebuie adresata cat mai curand.
Cum iti dai seama ca ai de-a face cu fuziunea emotionala in familie?
Notiunea de limite nu exista sau limitele sunt incalcate frecvent
Cand intr-o familie exista fuziune emotionala, lipsa limitelor este cel mai vizibil indicator.
Cel mai probabil, parintii tai sau ai iubitului va fac vizite neanuntate. Poate ca iau decizii pentru voi fara sa va intrebe. Va suna de mai multe ori pe zi, va cer explicatii pentru anumite alegeri ce nu ii implica sau va solicita ajutorul in mod repetat. Bineinteles, fara sa accepte un refuz. De asemenea, probabil ca se supara atunci cand refuzati sa ii vizitati ori de cate ori va invita.
5 semne ca esti perfectionista in relatia de cuplu si cum te afecteaza negativ acest lucru
Partenerii pun nevoile familiei lor pe primul loc si se simti vinovati atunci cand nu fac asta
Trebuia sa plecati intr-o excursie de weekend, doar voi doi, dupa o perioada aglomerata. Cu toate acestea, parintii lui v-au invitat in vizita la ei. Partenerul nu a putut refuza, din teama de a nu le rani sentimentele.
Tu si iubitul tau aveati deja un program stabilit, insa parintii tai v-au propus sa mergeti impreuna in alta parte. Oricat de mult ai fi vrut sa iti petreci timpul alaturi de partener, te simti vinovata fata de ai tai, asa ca faci din nou un compromis in favoarea lor.
Daca tu si partenerul va regasiti in oricare dintre situatiile de mai sus, cel mai probabil aveti de a face cu fuziunea emotionala in familie.
Te simti prinsa la mijloc intre partener si parinti
Fuziunea emotionala in familie poate fi identificata si astfel. Daca simti ca esti „incoltita” intre partener si proprii parinti, simtind ca trebuie sa alegi mereu o tabara, cu siguranta dinamica voastra este toxica si trebuie sa fie adresata.
Cum sa gestionezi relatia cu parintii imaturi emotional: Ce sa faci si ce sa NU faci
Cum poti diminua fuziunea emotionala in familie?
Chiar daca implicarea excesiva a parintilor in relatia ta amoroasa este extrem de deranjanta, solutia nu este sa te certi cu ei sau sa le ranesti sentimentele cu expresii dure sau varsare de nervi. Discutiile pasnice sunt mult mai constructive. Iata cateva lucruri le care le poti spune!
„Imi place sa vorbesc cu voi, dar nu pot sa raspund la telefon de trei ori pe zi”
De multe ori, parintii sunt dornici sa discute cu tine mult mai des decat ai dori tu. Atunci cand te suna excesiv si te tin de vorba foarte mult, le poti spune ca te bucuri ca se gandesc la tine, dar ai prefera sa aveti o singura conversatie, seara sau atunci cand esti tu libera.
„Apreciez ca veniti in vizita si va rog sa ne anuntati inainte”
Vizitele neanuntate nu numai ca pot aparea in cele mai neinspirate momente, dar pe termen lung poti provoca anxietate si frustrari imense. De aceea, este in regula sa le spui parintilor ca aparitia lor este binevenita, insa v-ar fi mult mai bine tuturor daca vizitele ar fi anuntate macar cu cateva ore inainte.
5 valori fundamentale ale unei relatii de durata. Le regasesti in relatia ta?
„Nu pot veni la cina in fiecare weekend si v-as ruga sa imi respectati decizia”
Orice parinte isi doreste sa primeasca vizite cat mai dese din parte copiilor. Daca si ai tai te invita saptamanal sau chiar de mai multe ori pe saptamana la ei acasa, pentru a lua cina sau pranzul impreuna, iar tu si partenerul nu sunteti mereu disponibili, mentionati acest lucru cu fermitate, pe un ton calm si empatic.
Foto: Unsplash.com