Generatia mea nu mai are rabdare – Ce pierdem avand aceasta atitudine

rabdare
1
De Roxana Harcovei
13 nov. 2018

Azi m-am gandit sa scriu despre rabdare, despre cat de importanta este ea si ce putem pierde in lipsa acesteia.

Am ales sa scriu despre asta pentru ca sunt un om nerabdator si in momentul de fata lucrez din greu la asta. Nu e usor, intr-adevar, necesita timp, atentie si efort.

Pe langa asta, cred ca este o trasatura de caracter fara de care nu pot ajunge acolo unde imi doresc. De aceea, aleg zi de zi sa dezvolt bruma de rabdare pe care o am in mine, dar care nu-mi este suficienta.

Joyce Meyer, o autoare pe care o admir pentru felul in care gandeste  spune asa: „Rabdarea nu inseamna capacitatea de a astepta, ci capacitatea de a-ti pastra o atitudine pozitiva in timp ce astepti.”

Personal, nu m-am nascut un om rabdator, iar datorita experientelor prin care am trecut am dezvoltat nerabdarea si mai mult. Pana intr-o zi cand mi-am dat seama ca nu imi face bine si ca e ceva de care trebuie sa scap cat de curand.

Vorbim de echilibru de multe ori, dar nu suntem echilibrati mereu, suntem oameni, avem atatea lucruri la care trebuie sa lucram si acest proces de dezvoltare nu se termina niciodata.

De aceea, zilnic sunt atenta la felul in care reactionez, la cat de rabdatoare am fost cu persoana x, cat de multa rabdare am aratat in situatia y sau pur si simplu daca m-am abtinut din a spune sau a face ceva nepotrivit in situatiile in care m-am simtit nedreptatita.

De ce oamenii sunt nerabdatori? Ce ii face sa fie asa?

Din cate am observat eu, suntem nerabdatori si datorita mediului in care traim, datorita agitatiei, si mi se pare ca totul se intampla pe repede inainte si este musai sa avem aici si acum ce ne dorim. Cel putin asa avem impresia.

Pe langa asta, cred ca si tehnologia ne influenteaza in acest sens. De ce? Totul se intampla instant pe internet. Vrei sa afli ceva? Ai scris pe Google si ai aflat. Ai trimis un mesaj? Iti vine raspunsul imediat. Vrei sa stii unde e cineva? Il suni si iti raspunde.

Pe de alta parte, pe mine m-a influentat si faptul ca m-am tot mutat dintr-o tara in alta, apoi dintr-un oras in altul si tot asa. Lipsa echilibrului si a certitudinii m-a facut sa imi pierd rabdarea de cele mai multe ori.

Cum imi cultiv rabdarea?
  • Cand mi se intampla un lucru care ma scoate din ritm si ma face sa vreau sa reactionez impulsiv, incerc sa ma abtin, analizez, ma pun in pielea celui de langa mine, incerc sa inteleg atat omul, cat si situatia in care am fost pusa.
  • Respir adanc si imi repet de cateva ori: „Orice lucru bun necesita timp; asteapta, ai rabdare si nu te grabi.”
  • Imi repet zilnic ca nu pot ajunge de la 1 direct la 10, nu degeaba sirul continua cu ‘’2,3 … 9, 10’’. Trebuie sa fac pasi marunti, dar siguri, pentru ca altfel risc sa pierd totul si sa nu mai ajung niciodata la 10.
  • Imi spun mereu ca din orice lucru ai de invat, oricat de nesemnificativ ar fi acesta.
  • Imi spun ca Dumnezeu detine controlul tuturor lucrurilor. Eu trebuie sa-mi fac partea, sa ma relaxez si sa astept ca El sa o faca pe a Lui. Ce semeni aceea culegi, nu trebuie sa grabesc lucrurile.
  • Imi spun ca trebuie sa am rabdare cu cei din jur, oamenii vin din medii diferite si au convingeri diferite. Nu e responsabilitatea mea sa-i schimb, mai ales cata vreme nici ei nu incearca sa ma schimbe pe mine.
  • Imi spun ca nu trebuie sa fortez lucrurile, cel mai frumos e sa vina totul de la sine.
Cu ce te ajuta rabdarea in viata?

Te ajuta…

Sa construiesti relatii.

Sa intelegi oamenii si sa stii cum sa comunici cu ei.

Sa iti atingi obiectivele.

Sa iti construiesti o cariera.

Sa evoluezi.

Sa devii intelept si echilibrat.

Sa-i ajuti pe cei din jur sa ajunga unde isi doresc.

Eu lucrez zilnic la rabdare. Si tu te confrunti cu aceeasi problema?! Ce faci pentru a schimba asta?!

Foto: Shutterstock.com