6 greseli de parenting pe care nici nu-ti dai seama ca le faci: cum il afecteaza pe copil mai tarziu

1
De Minerva Mircea
24 mai 2022

O mamica tanara este asezata la una dintre cozile destul de lungi de la un hipermarket unde obisnuiesc sa imi fac cumparaturile. In caruciorul de cumparaturi este infipt un baietel zdravan si blond de pana in 2 ani, care mananca de zor dintr-o punga cu pufuleti.

Agatata de cordonul hainei mamei este o minunatie de fetita de vreo 7 ani. Este trecut de ora 20, magazinul este destul de plin de oameni care se anima printre rafturi, grabiti sa ajunga acasa. Privesc invidioasa copiii cuminti ai femeii care inainteaza linistita in fata mea. Femeia ajunge cu caruciorul in dreptul bandei rulante si incepe sa puna produsele. Fetita o ajuta, baietelul intinde din cand in cand mana catre unul dintre produse, gest pe care mama il alunga usurel, dintr-o miscare discreta de brat. Liniste. Ar putea fi copiii perfecti. Sau macar cei mai cuminti copii pe care i-am vazut la o coada la hipermarket la ora asta. Inca doua minute si imi vine si mie randul. Mama scoate din cos o cutie cu o papusa. 

  • „Miru, ne-am inteles ca pe asta nu o luam acum.” – o lasa pe marginea de metal a bandei rulante. 
  • „Te rog, mama, te rog! Din banii mei! Te rooog!”
  • „Noi doua am vorbit altceva mai devreme, si nu inteleg de ce ai mai pus-o in cos!”
  • „Dar o vreau!” 
  • „Inteleg perfect. Si eu vreau de exemplu o geanta noua. Dar acum nu se poate.”
  • „Eu nu plec fara ea!” – spune fetita in timp ce ia papusa de unde o pusese mama si o pune la loc pe banda. 

Sunt multe variante in care povestea asta ar putea continua, asa-i?

Este clasica si cred ca ai vazut-o sau ai trait-o si tu cel putin o data. 

Mama ia cu rabdare papusa si o pune inca o data la marginea bandei, lucru care o face pe fetita sa planga in hohote, ca si cum in fata ei s-a  intamlat cea mai mare tragedie posibila.

Cum integrezi blugii tai preferati in cele mai cool tinute de primavara-vara

„Esti cea mai rea din lume!” striga ea printre hohotele de plans. Mama isi continua miscarea de asezare a produselor pe banda, calma, fara sa reactioneze. Continuand sa planga in hohote, dintr-o singura miscare, fetita spulbera din mainile fratelui ei punga cu pufuleti care se imprastie pe jos sub privirile disperate ale mamei. Baiatul incepe sa urle de furie si intreaga scena devine pe loc un circ. Sigur ca toata lumea se uita. Mama reuseste sa plateasca si pleaca fara un cuvant cu amandoi blonzii zbierand in hohote, insotita de multe priviri acuzatoare ale celor din jur. 

M-am linistit. 

Nu exista copii perfecti. Si nu exista parinti perfecti. De fapt, sunt absolut sigura ca majoritatea parintilor se straduiesc din rasputeri sa faca tot ce e mai bine pentru copiii lor. Niciun parinte nu vrea sa faca greseli, si totusi, cu totii le facem. De cele mai multe ori insa, parintii se bazeaza exclusiv pe insincte in cresterea copiilor, si nu se preocupa sa gaseasca resursele adecvate unei cresteri sanatoase. Sfatul specialistilor in domeniu este cautat de prea putini dintre cei care se confrunta cu problemele obisnuite de crestere a copiilor. 

Traim intr-o lume in care stresul ne consuma enorm de multa energie si a devenit extrem de important sa ne preocupe echilibrul micutilor pe care ii ghidam in viata, in asa fel incat sa le crestem anduranta emotionala si mentala.  Studiile au aratat ca acei copii cu minti puternice si un fond emotional echilibrat sunt predispusi sa gaseasca solutii mai rapid decat ceilalti, au un grad de independenta ridicat, sunt mult mai implicati in activitatile academice si, mai tarziu, la job.

 Iata cateva greseli pe care multi parinti le fac, si care, odata evitate, pot aduce imbunatatiri in relatia cu copiii si intr-un final, vor contribui la cresterea unei generatii mai puternice si mai echilibrate: 

  • Minimizeaza emotiile copiilor

Copiii au nevoie sa stie adevarul si sa inteleaga ce simt. Incurajeaza-i sa isi exprime sentimentele. Atunci cand copilul tau vine sa iti povesteasca ceva care l-a afectat, nu ii spune „Nu e mare lucru, o sa treaca”. Va invata ca ceea ce simte el nu e important. 

  • Au asteptari nerealiste de la copii

Sigur ca toti ne dorim ca minunile noastre sa fie bune la absolut orice. Dar mare atentie! Daca asteptarile tale sunt mari, s-ar putea sa obtii exact opusul: cu niste parinti care vor mereu perfectiunea, copiii vor dezvolta o stima de sine scazuta si sentimente de inferioritate, de a nu fi niciodata suficient de bun. 

  • Ii rasfata si nu le refuza nimic

Nu e nimic mai placut decat sa iti vezi copilul multumit. Dar atentie, studiile arata ca acei copii care primesc mereu tot ce vor, vor dezvolta o toleranta la frustrare scazuta si o auto-disciplina slaba. 

Cuvintele care il fac pe partenerul tau sa fie instant mai atent la tine si la relatia voastra

  • Nu ii lasa sa greseasca

Tuturor ne e greu sa ne vedem copiii plangand in urma unui conflict sau unei nereusite. Dar greselile sunt importante pentru ca doar incercand si gresind, copiii invata. In timp, esecurile ii vor ajuta sa invete ce inseamna perseverenta. 

  • Nu seteaza reguli si limite clare

Copiii trebuie sa stie mereu ca sunt iubiti. Dar mai trebuie sa stie ca parintele este cel care decide si ca regulile trebuie respectate pentru ca toata lumea sa fie in siguranta si in echilibru. Si ceva foarte important, si parintele are nevoie de timpul si spatiul lui personal. Va fi un exemplu bun pentru viitorul adult. 

  • Nu sunt constanti in cerinte si consecinte

Una dintre cele mai mari greseli de parenting este lipsa unei constante in actiunile parintilor. Daca ai hotarat impreuna cu copilul ca are voie sa se joace la calculator dupa ce a citit o ora si totusi el nu respecta intelegerea, asigura-te ca ii atragi atentia si ca se impun consecintele discutate impreuna. Orice exceptie de la reguli si neimpunere a consecintelor va atrage si mai multe discutii de negociere si tendinta de a incalca regula. 

Nu te descuraja! Incepe sa faci pasi mici si sa o iei treptat. Nu incerca sa impui sau sa schimbi prea multe reguli deodata. Si cel mai important, nu uita ca un copil nu are niciodata prea multa iubire! Este principalul ingredient pentru un adult sanatos si echilibrat.

Foto: Pexels.com