Greseli majore in ingrijirea sanatatii mintale, conform specialistilor. Ce poti face pentru a le corecta

1
De Alice Papuc
5 nov. 2023

Pe cat de complicat poate fi, pe atat de important este sa te ingrijesti de sanatatea ta mentala.

Obiceiurile sunt greu de schimbat, este de la sine inteles. Dar ce faci cand obiceiurile tale iti afecteaza starea de bine? Iata care sunt cele mai mari greseli in ingrijirea sanatatii mintale, conform specialistilor!

Statul pe scaun ore in sir

Un studiu publicat in anul 2017 in Annals of Internal Medicine demonstreaza cat de daunator este statul pe scaun ore in sir pentru sanatatea noastra. Desigur, acesta este un obicei la care este greu sa renunti, mai ales cand jobul tau iti cere sa petreci un timp indelungat la birou.

Ce poti face in acest sens? Seteaza-ti alarme la fiecare 30-60 de minute (in functie de posibilitate) pentru a lua o pauza. Ridica-te de la birou, plimba-te, petrece putin timp la aer, incearca sa faci chiar si cateva exercitii de stretching. Toate aceste lucruri sunt benefice nu doar pentru fizicul tau, ci si pentru sanatatea ta mintala. Vei vedea cum te vei simti mai putin coplesita si cum mintea ta va crea noi solutii pentru problemele pe care le intampini. Uneori, tot ce ai nevoie este sa iei o pauza la momentul potrivit.

Nu bei suficienta apa

Apa ajuta la functionarea normala a organismului tau – de la reglarea temperaturii, la protejarea maduvei spinarii si a altor tesuturi sensibile. Si desi majoritatea oamenilor sunt constienti cat de important este sa se hidrateze, acest obicei este unul de care cei mai multi uita.

Solutia? Tine o sticla de apa langa tine. Astfel, nu poti uita de ea. Este chiar in fata ta, asa ca iti va fi mai usor sa iti amintesti ca mai ai ceva “de facut”. De asemenea, foloseste o sticla mare. Asa te vei asigura ca vei consuma cantitatea de apa de care ai nevoie si nu vei avea scuze ca “nu ai avut timp sa cumperi alta apa.” Mai mult decat atat, iti poti creste aportul de apa consumand fructe si legume: grapefruit, portocale, mere, pere, castraveti, salata sau ardei gras. Vei vedea cum te vei simti mai relaxata, mai putin obosita si vei avea o gandire mai clara.

Mancatul pe fond de stres

Ai nevoie de mancare pentru a functiona, bineinteles, dar daca mananci pe fond de stres nu faci decat sa risti sa iei in greutate si sa te confrunti cu o serie de probleme de sanatate. Pentru ca acest obicei te afecteaza atat fizic, cat si psihic.

Ce te-ar putea ajuta? Sa realizezi o lista cu sentimentele care te fac, de cele mai multe ori, sa mananci necontrolat: tristetea, stresul, anxietatea, singuratatea sau chiar plictiseala. Daca simti nevoia de a manca fara sa te opresti, gandeste-te daca este vorba despre un astfel de sentiment. Ce ai putea face ca sa te simti cu adevarat mai bine? Poate este vorba despre o discutie cu prietena cea mai buna, despre o plimbare in parc, o baie relaxanta sau chiar despre o clasa de yoga.

Secretul pentru a te simti mai putin rau dupa o noapte in care ai dormit prost

Nu te odihnesti cum trebuie

Deprivarea de somn este o problema din ce in ce mai intalnita. Este comun ca oamenii sa nu doarma din cauza anumitor ganduri sau probleme. Mai mult decat atat, te poti confrunta, fara sa iti dai seama, cu “sleep procrastination”. Mai exact, poti amana sa mergi la culcare pentru ca simti ca nu te-ai relaxat suficient pe parcursul zilei. Este un mod in care te “razbuni” pentru acele momente in care nu te-ai simtit bine, astfel ca stai treaza pana tarziu, dand scroll pe Instagram sau pe TikTok. Cu toate acestea, nu te relaxezi cu adevarat. Nu faci decat sa devii mai obosita si mai stresata.

Solutia? In primul rand, tine telefonul departe de tine. Fa-ti o rutina de somn in care sa lasi telefonul cat mai departe de tine, alegand, in schimb, sa citesti. Acest obicei te va relaxa si iti va induce o stare de calm. Astfel, va fi mult mai usor sa adormi.

Foto: freepik.com