Contrar unei prime impresii, „il dolce far niente” nu este un elogiu adus lenei. Traim in era in care raspundem la e-mailuri de pe telefon in drum spre serviciu, in care lucram in timp ce luam pranzul si in care spunem mereu „Nu am timp de nimic!”. Devine deci necesar sa vorbim despre ceva ce ne poate ajuta sa reducem stresul si ne poate face mai productive si mai fericite. Este vorba despre placerea de a nu face nimic sau, mai bine zis, despre cum sa ne bucuram de ceea ce facem chiar daca nu este o activitate productiva in sine.
A nu face nimic din cand in cand este necesar si chiar recomandat
Sa nu faci „nimic” cuprinde, mai exact, toate acele activitati care iti fac placere si pot fi considerate mai mult sau mai putin neproductive. „Il dolce far niente” inseamna sa te relaxezi pe un fotoliu sau o canapea (fara sa faci nimic altceva!), sa-ti pregatesti o baie relaxanta, sa citesti o revista sau sa vezi un film.
Aceste modalitati de a lua o pauza de la cotidian sunt nu numai placute, ci conform specialistilor, indispensabile bunastarii tale. Timpul petrecut astfel nu este timp pierdut, ci investit in echilibrul tau fizic si mental.
Cele mai bune seriale pe care sa le vezi in 2019
Nu e nevoie sa stai cu ochii pe ceas cand nu faci „nimic”, DAR…
… este important sa ai idee cam cat timp iti permiti sa aloci acestor activitati de relaxare. Daca ai zilnic o ora la dispozitie, consider-o ora ta de crestere a productivitatii. Tinand cont ca activitatile de relaxare sunt necesare bunastarii si echilibrului tau interior, a le dedica o ora speciala din ziua ta te va face sa fii mai productiva in restul timpului. Mai mult, planificarea ajuta si la ameliorarea sentimentul de vinovatie care uneori poate veni la pachet cu „il dolce far niente“.
Aminteste-ti formula magica: 8 – 8 – 8
Atunci cand iti planifici activitatile de relaxare, trebuie sa fii generoasa cu tine insati si sa tii cont de formula unei zile de succes: 8 ore de somn, 8 ore de munca si 8 ore de recreere.
Nu te simti vinovata pentru timpul pe care il rezervi activitatilor de deconectare si destindere. Reaminteste-ti ca programul tau este in mare compus din lucruri pe care consideri ca trebuie sa le faci (si care, probabil, iti ocupa mare parte din cele 8 ore recomandate recreerii).
Cum sa nu lasi sentimentul de vinovatie sa iti umbreasca bucuria
Specialistii ne recomanda sa intelegem importanta renuntarii la orice fel de sentiment de vinovatie asociat acestor perioade de repaos. Da-ti voie sa te bucuri de momentele indispensabile de deconectare. Altfel, scopul final – acela de a deveni mai productiva in restul timpului – este compromis. Negativitatea asociata sentimentului de vinovatie vine si din discursul nostru interior prin care ne indemnam sa fim in permanenta in miscare, eficiente si productive.
Este important sa iti amintesti ca „trebuie” poate fi inlocuit cu „vreau” sau „decid”. Esti stapana pe timpul tau si cum decizi sa il folosesti este o optiune proprie. Secretul sta in a constientiza ca, spre exemplu, nu „trebuie” sa mergi la serviciu. Tu insati ai decis ca a avea un job este de preferat unei alternative ce poate avea urmari neplacute. Facand alegeri asumate in legatura cu modul in care iti petreci timpul, vei inlatura sentimentul de vinovatie. Astfel te vei bucura din plin de toate activitatile pe care le faci, fie ele productive sau de relaxare.
Tehnici de dezvoltare personala, de aplicat cu succes la job
Vrei si mai mult? De la meditatie la fericire e doar un pas
Vrei sa desavarsesti acest proces si sa ajungi sa stapanesti „il dolce far niente” ca la carte? Meditatia si tehnicile de mindfulness te pot ajuta sa te bucuri de activitatile de wellness pe care inca le consideri o pierdere de timp. Meditatia are nenumarate efecte benefice. Concentrarea si productivitatea ta vor atinge cote maxime si te vei simti pregatita sa iti continui ziua plina de energie. Include meditatia in activitatile tale de recreere, o sa merite pe deplin!
Tehnici de meditatie sub dus care te ajuta sa fii mai fericita
Foto: Shutterstock.com