De cele mai multe ori, cuplurile inteleg ca e important sa afle despre pasiunile, preferintele, obiceiurile partenerului, iar aceasta cunoastere se suprapune peste etapa de inceput a relatiei. Vine la pachet cu emotii pozitive, curiozitate, incantare.
Cunoasterea
Cuplurile trec apoi in etapa de cunoastere emotionala, incep sa isi impartaseasca nevoile emotionale, fricile, experientele de viata semnificative pana in acel moment. Aceste discutii consolideaza cuplul, dar pot sa aduca alte temeri si intrebari: cum va fi relatia noastra in viitor, acum ca partenerul mi-a dezvaluit aceste lucruri despre sine? Si asta in timp ce viata se desfasoara cu cerintele ei practice: slujba, cercul de prieteni cu care ar fi important sa ramai conectat, interactiunea cu familia ta de baza.
Intalnirea cu parintii
Tocmai cand crezi ca jonglezi cat se poate de bine cu toate provocarile existentiale, vine un alt moment important din viata cuplului, insa pe care putini stim cum sa-l gestionam: intalnirea cu parintii fiecaruia. In cadrul sedintelor de cuplu, ii rog pe pacientii mei sa imi povesteasca cum a fost momentul intalnirii cu parintii partenerului. Multi dintre ei nu considera acest eveniment relevant si povestesc despre el rapid. Acela este momentul cand le spun oamenilor despre faptul ca in relatia de cuplu venim “la pachet” cu dinamica relatiilor noastre cu parintii.
Asadar, pentru ca partenerul sa ne poata cunoaste parintii, e important sa ne gandim la felul in care noi ne cunoastem parintii.
De multe ori, aceasta intalnire este foarte asemanatoare cu prima etapa a cuplului: inainte de a ajunge fata in fata cu parintii, ne informam partenerul despre preferintele practice ale parintilor nostri – mama prefera un anumit tip de trandafiri, iar tatal un anumit soi de vin. Indeplinind aceste conditii “asezonate” cu zambete politicoase la masa de duminica, credem ca am bifat si aceasta etapa a relatiei.
Cum gestionam momentul?
Asadar, cum sa gestionam acest moment? Exact dupa modelul celei de-a doua etape din viata cuplului: impartasind partenerului despre cum am simtit iubirea in relatia cu parintii nostri, despre fricile noastre legate de pierderea emotionala a parintelui, cat si despre cum am vrea sa ne definim relatia cu parintele acum ca suntem intr-o relatie romantica cu angajament. Faceti-va din partener un aliat emotional in acest proces de redefinire a relatiei cu propriii parinti. In acest fel, ii dai sansa partenerului sa iti inteleaga trairile si sa nu se simta amenintat de relatia ta cu parintii, ci sa o vada ca pe o investitie emotionala pe termen lung.
Te invit sa reflectezi la faptul ca o relatie romantica se construieste cu sens si semnificatie daca ai disponibilitate sa iti intelegi partenerul si prin prisma primei lui relatii semnificative, cea cu parintii lui.
Foto: Shutterstock.com