Multi dintre noi am uitat sa traim prin propriile simturi…. Nu ne mai privim in ochi si avem tendinta de a ne uita in oglinzi false. Avem insomnii, suntem irascibili, tensionati, avem dureri de cap. Suntem stresati.
Avem tendinta de a invinovati oamenii sau situatiile din jurul nostru pentru stresul pe care noi il resimtim.
„Stresul este doar o reactie a organismului nostru. Nu ceea ce ni se intampla este important ci modul in care reactionam”, explica Hans Selye, fondatorul Institutului International al Stresului.
Cum poti rezolva inteligent si simplu problemele care cauzeaza stresul?
Se spune ca stresul este boala omului modern. Iar stresul prelungit poate conduce catre afectiuni grave, precum anxietatea, depresia, oboseala. Sa nu mai mentionam ca un om cu probleme este un om nefericit.
Stresul este un efect, este o manifestare, amplificata de diversi factori, precum: contextul, mediul, tranzitiile etc. Toate acestea impreuna au dat nastere unui val de probmele caruia omul modern trebuie sa ii faca fata.
Intrebarile pe care trebuie sa ti le pui atunci cand te simti stresat
Prin intrebari constiente, dirijam si influentam inconstientul. Inconstientul nostru este cel ce stocheaza tot ce stim, ce cunoastem, ce simtim. El prelucreaza totul. In situatiile grele, inconstientului trebuie sa ii oferim hrana sanatoasa. Astfel ca… intrebarile sunt cele mai puternice unelte cunoscute de expertii in terapie.
Acestia ne avertizeaza ca inconstientul nostru da o atentie deosebita intrebarilor usor neobisnuite, celor pentru care nu are un raspuns deja pregatit. Ce inseamna acest lucru? Ca tu trebuie sa iti provoci inconstientul.
In continuare, v-am pregatit o serie de intrebari pe care e imperios necesar sa le adresati inconstientului vostru atunci cand va simtiti stresati.
1. Ce nu vad inca? De ce nu imi dau seama inca?
In acest moment, creierul se va forta sa „citeasca” dincolo de randuri, dincolo de zona necunoscuta a problemei.
2. Daca ar exista o cale simpla de a rezolva problema, care ar fi aceasta?
Creierul va fi astfel invitat catre o rezolvare simpla a problemei. Da, ati auzit bine, simpla. Ganditi-va de care ori nu ati constatat ca rezolvarile problemelor voastre au fost atat de simple? Ca lucrurile s-au rezolvat atat de usor? E posibil.
3. Ce as putea face acum?
Aceasta intrebare iti va provoca inconstientul sa treaca la actiune. Pentru ca da, de cele mai multe ori, primul pas este cel mai greu.
Aminteste-ti ca rolul acestor intrebari simple este acela de a ne focusa catre solutii posibile si de a ne activa.
4. Am incredere in mine?
Este doar un exercitiu. Noi suntem cei care putem sa prevenim sau sa iesim din situatiile stresante din viata noastra. Cum? Prin incredere de sine, desigur!
5. Sunt constienta de repercusiunile directe ale stresului asupra organismului meu?
Stresul nu doar ca te pune la pamant, insa iti afecteaza si relatiile cu cei din jur, dar si sanatatea fizica. Recomandarile practice ale specialistilor in aceasta situatie: fa miscare, incearca sa nu mai analizezi fiecare detaliu, mananca sanatos, odihneste-te, practica meditatia, invata sa spui nu etc.
Foto: Instagram – Cato van Ee