Un articol publicat pe platforma Greater Good Magazine m-a facut sa-mi dau seama ca desi am petrecut zeci de zile in izolare, complet singura cel mai adesea, nu mi-am pus niciodata intrebari care conteaza cu adevarat. Da, m-am intrebat cat va mai dura izolarea sociala, cand imi voi putea vedea familia sau ce sa mai mananc la pranz, dar nu am privit cu adevarat in interiorul meu.
Iata care sunt cele 6 intrebari pe care sa ti le pui zilnic in carantina pentru a deveni mai puternica mental:
1. Pentru ce sunt recunoscatoare azi?
Oamenii cei mai incercati, cei care au fost inchisi pe nedrept sau torturati, au mentionat adesea ca au supravietuit gratie recunostintei – au iubit viata si ce poate ea oferi, iar acest gand i-a ajutat sa pastreze vie speranta ca intr-o zi vor gusta din nou din binecuvantarile ei.
Adevaruri despre viata care te elibereaza si te sperie in acelasi timp
Intreaba-te zilnic pentru ce esti recunoscatoare si noteaza raspunsurile intr-un jurnal. Nu trebuie sa fie nimic complicat sau metafizic, chiar si cele mai simple raspunsuri iti vor aduce zambetul pe buze si poate te vor ajuta sa-ti dai seama ce conteaza cu adevarat pentru tine.
2. Cu cine ma conectez astazi?
Faptul ca esti in izolare pentru a proteja sistemul de sanatate si pe cei din jur nu inseamna ca trebuie sa te instrainezi de toata lumea. Foloseste fiecare zi pentru a te conecta cu o persoana draga, chiar daca nu e fizic langa tine. Scrie scrisori, mesaje sau suna-i pe cei care conteaza pentru tine.
Intreaba-ti prietenii daca sunt bine, daca sunt cu adevarat bine. Cu totii avem tendinta sa spunem ca suntem OK, cand de fapt uneori simtim ca ne prabusim psihic. Incearca sa porti conversatii pline de insemnatate cu ceilalti, chiar daca o faci de la distanta.
3. De ce asteptari de „normalitate” ma debarasez?
Poate ti se pare o intrebare ciudata, dar are mai multa insemnatate decat crezi. Ne este greu sa acceptam schimbarile actuale din viata noastra si tinem cu dintii de normalitatea pe care o stiam inainte de pandemie. Vrem sa fim mai productive, vrem ca fiii si fiicele noastre sa invete o gramada de lucruri, chiar daca acum scoala se face de acasa. Si ne simtim dezamagiti atunci cand lucrurile nu se intampla asa.
Spune-ti ca e OK sa ai zile in care esti complet neproductiva, e OK sa ai conflicte cu copiii sau cu partenerul. Accepta ca mai aveti multe de invatat si trait impreuna si ca „normalitatea” e doar un concept alunecos pe care n-ar trebui sa-l lasi sa te blocheze.
Cum sa-ti pregatesti creierul pentru situatiile de criza: Sfaturi de la experti
4. Cum iau contact cu natura astazi?
Parcurile sunt inchise, multi dintre noi nu locuiesc in zone cu natura infloritoare sau langa ocean. Natura ne lipseste, iar asta poate avea un impact negativ asupra starii noastre psihice, chiar si fizice. Desi e recomandat sa stai in casa, nu inseamna ca nu poti iesi 10 minute sa te plimbi in jurul blocului. Avem nevoie de aer proaspat si de lumina solara pentru a ne pastra claritatea psihica.
5. Cum imi misc corpul?
Gandeste-te: ziua lucrezi stand la calculator, seara te instalezi pe canapea pentru a vedea un film sau un serial. Chiar daca nu ai fost niciodata o impatimita a fitness-ului, cu siguranta ai facut mai multa miscare decat faci acum, iar corpul se resimte.
Impune-ti cateva minute de miscare in fiecare zi, fie ca urci si cobori scarile cladirii in care locuiesti, dansezi sau… sari coarda in fata blocului.
6. Ce fel de frumusete creez, cultiv sau invit in sufletul meu?
Frumusetea e un bun antidot pentru disperare. Sa fii capabila sa vezi frumusetea care exista in lume si s-o aduci in viata ta e o confirmare a faptului ca viata e minunata, chiar daca nu e perfecta. Pune-ti creativitatea la treaba si creeaza ceva care te inspira, poate un nou aranjament floral in camera ta. Colectioneaza cele mai frumoase fotografii cu peisaje de pe Instagram sau pur si simplu asculta ciripitul pasarelelor dimineata. Fa-ti timp pentru a invita frumusetea in viata ta. O vei gasi in cele mai neasteptate momente.
Foto: Unsplash.com.