Invata de la un neuropsihoterapeut cum sa scapi de un obicei prost in trei pasi simpli

1
De Cristiana Astefanoaiei
24 iun. 2024

Britt Frank este neuropsihoterapeut, speaker si autoare a cartii The Getting Unstuck Workbook: Practical Tools for Overcoming the Fear and Doubt-and Moving Forward with your Life (Instrumente practice pentru a depasi frica si indoiala – si pentru a merge mai departe cu viata ta). Este experta in a pune capat unor obiceiuri toxice, iar sfaturile ei te pot ajuta si pe tine.

Este important sa fii onesta si sa recunosti ca un anumit obicei iti face rau, pentru a putea sa-l inlaturi din viata ta.

„Daca esti dispusa sa fii sincera cu tine insati cu privire la impactul obiceiurilor tale, vei discerne foarte repede daca un obicei este obiectiv bun, rau sau undeva la mijloc”, spune Frank pentru Parade.

Terapeuta a delimitat o categorie numita: „obiceiuri cu lumina galbena”. Ele nu sunt in mod innascut rele pentru fiecare persoana, dar sunt comportamente care trebuie sa fie sub o supraveghere atenta, altfel pot intra rapid in automatism, continua ea.

„Obiceiurile cu lumina galbena includ scroll indelungat pe retelele de socializare, consumul de alcool, statul treaza pana tarziu si vizionarea excesiva a emisiunilor/serialelor preferate. Par imposibil de intrerupt pentru ca, odata ce un comportament este repetat cu suficienta frecventa, echipa de conservare a energiei din creierul tau va pune acel comportament pe pilot automat”, spune Frank.

Amanarea, procrastinarea, lipsa de punctualitate, exagerarea cu gustarile dulci, viciile in general, toate sunt obiceiuri care au nevoie de constientizare pentru a fi alungate din rutina zilnica.

Cum sa renunti la un obicei prost: 3 pasi

Odata ce un comportament este setat pe pilot automat, poate fi dificil – daca nu imposibil – sa te desparti de el.

1. Schimba ceva

„Daca vrei sa te rupi de un obicei, trebuie sa dezactivezi pilotul automat, iar cel mai rapid mod de a face acest lucru este sa schimbi rutina zilei tale, astfel incat creierul tau sa fie confuz si sa treaca pe manual. Fa-ti rutina de dimineata intr-o ordine diferita, ia un alt traseu spre serviciu, schimba ordinea in care faci lucrurile la sfarsitul zilei etc.”, explica Frank.

In acest fel, vei ajunge sa fii constienta de gesturile tale. In clipele in care ies de pe pilot automat, creierul e mai atent la prezent si tu nu vei mai avea ocazia de a recurge la acel obicei involuntar.

8 obiceiuri zilnice de mindfulness care te vor ajuta sa te bucuri mai mult de viata ta, asa cum e

2. Sarbatoreste micile victorii

„In loc sa tragi pentru schimbari uriase, identifica o lista de trei „microimpliniri”, spune terapeuta. „Micro-victoriile sunt mai mici decat pasii mici. O micro-implinire este un pas atat de mic incat pare o prostie sa nu o faci.”

In loc de: „Voi face exercitii maine”.
O mini-victorie ar putea fi: „O sa ma imbrac in colantii de fitness astazi„.

In loc de: „Maine o sa fac curat.”
O microimplinire ar putea fi: „Voi muta mancarea de pe tejghea la cosul de gunoi astazi.”

Practic, vei face un singur lucru spre scopul tau, AZI, dar vei fi un pas mai aproape de el.

De asemenea, recunostinta te poate ajuta in parcursul tau. De fiecare data cand reusesti sa faci ceva contra obiceiului prost pe care te lupti sa il combati, felicita-te si fii constienta de realizarea ta.

Studiu: Transformarea temerilor in exercitii de recunostinta iti poate imbunatati sistemul imunitar

3. Nu exista progres fara actiune

„Unii oameni cred ca este nevoie de 21 de zile pentru a renunta la un obicei, dar acest numar provine, de fapt, dintr-un studiu foarte specific despre cat timp le ia oamenilor sa se obisnuiasca sa-si vada fata dupa o operatie estetica”, spune neuropsihoterapeutul Britt Frank. „Incetarea unui obicei depinde de o varietate uriasa de factori, inclusiv factori de stres, factori de mediu, genetica, acces la resurse si capacitatea de a face alegeri.”

De aceea, este suficient, pentru inceput, sa actionezi. Doar fa primul pas. Ia decizia de a combate acel obicei toxic. Fii prezenta si constienta in viata ta. Usor, usor, ca un bulgare de zapada, actiunile tale se vor uni si vei reusi sa-ti atingi scopul.

Foto: depositphotos.com