Job hopping: necesitate sau sport extrem?

job hopping
1
De Maria Dima
9 apr. 2019

Cat de des ar trebui sa-ti schimbi locul de munca? Mai exista oameni care stau la un job 20 de ani, ca pe vremuri? Cum sunt vazuti cei care fac din schimbarea companiilor un hobby si care sunt beneficiile acestui risc profesional sunt numai cateva dintre intrebarile pe care trebuie sa le avem in vedere cand ne gandim la “job hopping” in zilele noastre.

Termenul de “job hopping” este aplicat in general atunci cand e vorba de 2 sau mai putini ani petrecuti la cate un loc de munca, comportament de mare interes pentru angajati, dar si pentru recrutori. Desigur, parerile sunt impartite: expertii in cariere il considera un fel de sport extrem, cu efecte negative pe termen lung; deloc surprinzator, “copiii mileniului” sunt in opozitie si favorizeaza un astfel de demers, de vreme ce, conform unui studiu recent, 75% din angajatii sub 34 de ani cred ca este un pas necesar in dezvoltarea profesionala dorita.

Avantaje

Experienta – faptul ca ai lucrat in medii si domenii diferite poate sa fie o calitate atragatoare in ochii angajatorilor. Este dovada vie a faptului ca ai dobandit mixul perfect de abilitati pe care le doresc la un candidat.

Expunere – cu cat ai contribuit la mai multe companii sau proiecte, cu atat devii mai cunoscut si ti se deschid mai multe usi.

Networking – nu conteaza ce stii, ci pe cine cunosti. In ziua de azi, un CV impecabil cantareste la fel de mult ca o recomandare sau un pont bun legat de un loc de munca vacant.

5 greseli de cariera pe care trebuie sa le eviti cu orice pret

Oportunitati – faptul ca tu esti in controlul traseului tau profesional o sa-ti aduca mult mai multe beneficii decat asteptarea prelungita a unei promovari. Un nou job inseamna de multe ori si o marire de 10-20% a venitului, pe langa cresterea portofoliului si a sumei de responsabilitati.

Dezavantaje

Loialitate pusa la indoiala – daca stai in medie 1 an la fiecare job, nici nu e de mirare ca majoritatea recrutorilor o sa ridice o spranceana si o sa se indoiasca de loialitatea ta. In plus, un program de training si de specializare la un nou loc de munca presupune timp si investitii, care nu merita sa fie puse la dispozitia unui angajat despre care stii sigur ca nu o sa stea prea mult in companie.

Lipsa de responsabilitate – s-ar putea sa fii perceput ca o persoana in care nu te poti increde, de vreme ce ai fugit de responsabilitati, preferand sa te duci in alta parte cand ai dat de greu sau sa cauti mereu o noua sansa de afirmare, fara sa te dedici prea mult.

Cele 7 obiceiuri din cauza carora iti poti pierde jobul

Relatii pierdute – daca te misti prea mult de la o firma la alta, cu siguranta nu ai timp sa cultivi legaturi de calitate cu oamenii cu care ai lucrat.

Dezvoltare limitata – promovarile in cadrul unei companii au loc, de regula, dupa aproximativ 2 ani in aceeasi functie, timp in care ajungi sa cunosti toate cele necesare despre jobul si compania in care lucrezi, dar si sa vezi rezultatele directe ale muncii depuse de tine. Daca esti mai concentrat pe urmatoarea provocare decat de postul actual, s-ar putea sa nu iti dai timpul pentru a culege succesul in locul in care esti.

Ca orice altceva in viata, si cariera este un joc. Ai in mana niste carti, le schimbi, le rearanjezi, le folosesti la momentul potrivit si, de multe ori, risti. Numai tu poti sa stii cand este cazul sa iesi din joci, sa incepi unul nou sau faci echipa cu altii.

Cum sa supravietuiesti vietii de corporatie

Cel mai bun sfat este sa-ti cantaresti mereu bine optiunile, sa fii deschis catre altele si, daca decizi sa te duci in alta directie, fa-o pentru motivele potrivite, nu doar pentru promisiunea unui salariu mai mare. Lasa loc de buna ziua oriunde te duce viata, da-ti sansa sa culegi rezultatele muncii tale si nu parasi locul de munca care iti garanteaza o crestere, atat profesionala, cat si personala.

Foto: Shutterstock.com