Chiar daca ne numim pe noi insine sau pe altii ca fiind „people-pleaser”, cel mai bine este sa privim acest concept din prisma unui set de comportamente.
Ce este people-pleasing?
Obiceiul de a le face pe plac celorlalti se manifesta prin neglijarea propriilor nevoi si dorinte cu scopul de a-i multumi pe altii. In urma acestui comportament primim aprobare si sentimente pozitive datorita atentiei si adesea a multumirilor din partea celorlalti. Din pacate, toate acestea au un cost: ajungem sa punem pe ultimul loc dorintele, nevoile si starea noastra de bine.
Care sunt cauzele comportamentului people-pleasing?
Adevarul este ca suntem cu totii people-pleasers intr-o oarecare masura. Este un mecanism de adaptare aparut de-a lungul evolutiei, care are rolul de a ne ajuta sa formam legaturi cu semenii nostri. Supravietuirea in grup a fost intotdeauna mai usoara, in special in perioada preistorica, atunci cand stramosii nostri formau triburi. Cu alte cuvinte, era necesar sa te integrezi in grup ca sa poti supravitui.
Presiunea de a arata intotdeauna perfect. Cum o resimt femeile?
In prezent, insa, comportamentul people-pleasing apare inca din copilarie. Dorinta de a face pe plac isi are originea in relatia cu parintii, in special cu un parinte care ofera iubire numai in anumite conditii, declara terapeuta Maria Sosa pentru mindbodygreen.com. Se intampla de obicei atunci cand un parinte este excesiv de autoritar, care pune pe primul loc obedienta, disciplina si care nu tolereaza greselile. Copilul invata ca pentru a evita pedepsele si pentru a primi o oarecare doza de afectiune trebuie sa se comporte perfect, sa respecte regulile si in cele din urma sa faca totul pentru a-si multumi parintele.
Semnele ca ai putea fi people-pleaser:
– treci peste limitele si capacitatile tale cu scopul de a le indeplini nevoile si dorintele celorlalti, ignorandu-le pe ale tale;
– preferi sa fii tu dezamagita decat sa ii dezamagesti pe altii;
– iti schimbi planurile si programul pentru a-i face pe cei din jurul tau sa se simta bine, fara sa iei in calcul ce este mai bine pentru tine;
– iti suprimi emotiile si sentimentele si ai dificultati in a exprima ce simti atunci cand esti ranita de actiunile altora;
– ti se pare usor sa te pui intotdeauna pe ultimul loc;
– esti suparata pe tine pentru ca nu esti capabila sa-ti spui punctul de vedere si sa te aperi singura;
– simti adesea ca nu esti autentica si ca nu traiesti viata pe care vrei sa o traiesti;
– prioritatea ta este sa te asiguri ca ceilalti te plac si aproba ceea ce faci;
– pretuiesti evaluarile din exterior pentru a-ti calma starile de anxietate si sentimentele de inadaptare;
– pretuiesti parerile si analizele tuturor in locul propriei tale intelepciuni.
Iata care sunt cei 6 pasi care te ajuta sa nu mai fii un people-pleaser:
1. Incepe prin a te trata cu amabilitate si intelegere, in loc sa te judeci
Din moment ce comportamentul people-pleasing este unul de adaptare, analizeaza cum a aparut initial si cum te-a ajutat in copilarie. Desi ne criticam pe noi insine pentru ca nu reusim sa ne impunem, cea mai buna modalitate de a schimba acest comportament este sa nu te pedepsesti. Acceptarea este primul pas si pune bazele unui proces de vindecare.
Cum iti dai seama ca esti manipulata emotional – 7 fraze care trebuie sa-ti dea de gandit
2. Descrie cu atentie comportamentul pe care il ai
Realizeaza o diagrama sau tine un jurnal. Examineaza-ti limitele. Gaseste aspecte ale vietii tale sau ale relatiilor tale in care simti ca rabdarea ta este intinsa la maxim. Analizeaza-ti emotiile si modul in care le-ai reprimat. Observa atunci cand simti ca nu esti tu insati si ca nu te respecti pe tine. Noteaza totul cu atentie, pentru ca te va ajuta in urmatorul pas.
3. Analizeaza ceea ce ai scris
Imagineaza-ti cum ai vrea sa se schimbe lucrurile. Pastreaza in minte aceasta intrebare: „Daca nu as mai fi people-pleaser si nu m-as mai abandona pe mine si nevoile mele, ce as face, ce as gandi si ce as simti?”. Fii cat se poate de exacta. Vizualizeaza si imagineaza-ti o varianta a ta din viitor.
4. Alege un punct din care sa incepi schimbarea
De exemplu, daca iti este dificil sa spui nu si sa stabilesti limite, incepe prin a lucra asupra acestei zone. Fa-ti o lista cu afirmatii „Daca/Atunci” pe care sa le ai la indemana si sa le pui in practica. De exemplu:
„Daca sunt rugata sa fac ceva ce nu am capacitatea sa fac, atunci ma voi respecta pe mine si voi refuza politicos.”
„Daca observ ca imi neglijez nevoile, atunci imi voi spune preferintele.”
De ce oamenii cu adevarat puternici si increzatori nu se preocupa de stima de sine
Creeaza trei seturi de afirmatii pe care sa le pui in practica.
5. Repeta, repeta, repeta
Cea mai importanta parte a acestui execitiu este repetitia. In acest fel sunt create noi conexiuni si tipare la nivelul creierului. Schimbare vine pe masura ce pui in practica noile obiceiuri.
6. Intoarce-te asupra imaginii de ansamblu
Exploreaza o alta zona a vietii tale care are nevoie de atentie. Si de aceasta data, fii cat se poate de exacta si concentreaza-te asupra schimbarilor mici, dar care pot fi puse in practica.
Foto: freepik.com