Lectiile emotionante pe care le-am invatat de la Serghei Polunin, balerinul tatuat

1
De Teodora Tirca
22 sept. 2018

Atunci cand lumea intreaga se asteapta de la tine sa fii perfectiunea intruchipata e greu sa-ti pastrezi echilibrul. Serghei Polunin a indraznit sa ne dezamageasca si s-a regasit pe el insusi.

Nu stiam cine este Serghei Polunin pana ce nu l-am vazut dansand un balet neconventional pe piesa lui Hozier, Take me to church.

View this post on Instagram

To support the forthcoming Project Polunin performances at @sadlers_wells in March a fundraising gala is being held on February 23rd. The Gala will feature a raffle draw to win a Mini Cooper 3 door hatchback in British Racing Green. Tickets to enter the draw to win the car can be purchased in advance of the Gala by calling Lillingston Events on 0207 221 5820, and cost £100, all proceeds will go to Sadler’s Wells in aid of Project Polunin. Card payment will be taken over the phone and the winner of the prize will be announced at the gala. http://www.projectpolunin.co.uk/lite-ui/#additionalInfo/page?number=3 Photo by Rick Guest

A post shared by Sergei Polunin (@sergeipolunin) on

Trupul lui zvelt era acoperit cu tatuaje care m-au socat: nu ma asteptam sa vad o asemenea dovada de rebeliune din partea unui dansator de balet. Am asociat dintotdeauna baletul, ca toata lumea, de altfel, cu ideea de eleganta si disciplina dusa la extrem. Talent impecabil, asumat, ce nu lasa loc de revolta.

Tocmai de aceea am ramas pe ganduri mult timp dupa vizionarea videoclipului.

Apoi am incercat sa aflu mai multe despre el. Serghei Polunin s-a nascut in Ucraina si a inceput gimnastica pe cand avea 4 ani, iar de la 8 ani s-a dedicat dansului. In 2009 a devenit solist in cadrul companiei The Royal Ballet din Marea Britanie. In 2010 era deja cel mai tanar dansator principal din trupa de balet, dar dupa doar 2 ani de succes, Polunin a demisionat declarand ca „artistul din mine a murit”.

Traiectoria lui e atat de interesanta si emotionanta, incat regizorul Steven Cantor a realizat un film documentar, Dancer, care ii spune povestea si care il are ca protagionist chiar pe Serghei.

Acesta a fost momentul lui de razvratire si libertate, cand a simtit nevoia sa exprime tot ceea ce tinuse in el atatia ani, prin tatuaje si uneori abuz de substante, daca e sa ne luam dupa stirile scandaloase din presa.

Acum, Serghei e dansator freelancer si pune bazele Proiectului Polunin, care isi propune sa stranga laolalta dansatori de balet, de dans contemporan, muzicieni si coregrafi care sa creeze arta impreuna. Pana una alta, filmul care-l are ca protagonist ne-a oferit lectii emotionante si pretioase:

Sacrificiile extreme au uneori consecinte dureroase

Toata familia lui Serghei s-a sacrificat pentru ca acesta sa-si construiasca un nume in balet. Atunci cand Serghei a fost acceptat la Scoala de Balet din Kiev, tatal lui, Vladimir, a plecat sa munceasca in Portugalia, bunica in Grecia, iar mama lui a renuntat la viata ei in Kherson pentru a-si insoti fiul la Kiev. Familia s-a imprastiat in colturi diferite ale lumii ca sa stranga bani pentru a-i plati taxele. Acest lucru a pus multa presiune pe umerii tanarului, care voia sa reuseasca cu orice pret – nu pentru el, ci pentru a face suficienti bani incat sa-si reuneasca familia.

In cele din urma, presiunea si sentimentul de vinovatie l-au secatuit de energie. Atat de mult, incat artistul a ajuns sa-si doreasca lucruri infricosatoare: „In fiecare zi ma rugam sa ma accidentez, astfel incat sa nu mai am optiunea de a dansa vreodata”, a povestit el.

Asta m-a ajutat sa realizez ca nicio ambitie nu merita sacrificii extreme. Atunci cand esti manat de o dorinta care nu mai este a ta, vei claca inevitabil.

Perfectiunea nu este umana

Lumea intreaga se astepta de la Serghei sa aiba o postura perfecta, sa vorbeasca elegant, sa spuna intotdeauna ce trebuie, sa fie un model de conduita si determinare pentru tinerii dansatori din generatia sa. Insa aceasta masca a perfectiunii nu-i permitea sa fie el insusi, iar atunci cand a rabufnit, a facut-o intr-un mod distructiv.

Exprima-te liber de cate ori ai ocazia, fie ca o faci prin vestimentatie, machiaj, arta sau conversatii cu cei din jur. Lucrurile pe care nu le spui despre tine si presiunea de a te purta „asa cum trebuie” vor ajunge sa te sufoce.

Talentul nu este de ajuns

Ceea ce oamenii din industrie n-au vrut sa inteleaga in ceea ce-l privea pe Serghei este ca talentul adevarat, ravasitor nu este de ajuns pentru a construi o cariera. Da, Serghei s-a nascut pentru a fi dansator, insa nu si pentru a urma reguli rigide. Dupa varsta de 20 de ani si succesul coplesitor de care avusese parte, Serghei se simtea sleit de puteri, furios, mai ales pe mama lui, cu care nu mai voia sa aiba nimic de-a face, invinuind-o pentru ca l-a fortat sa urmeze o cariera pe care nu si-a dorit-o.

Poate ca talentul pune o presiunea prea mare pe noi. A fi talentat intr-un domeniu n-ar trebui sa te oblige sa construiesti o cariera din asta. Poate ca talentul ar trebui pus in slujba libertatii, nu a presiunii si a restrictiiilor.

Exact asta incearca sa faca astazi dansatorul prin Proiectul Polunin la care lucreaza. Si sper sa-si gaseasca in sfarsit drumul si sa faca pace cu el insusi.

Foto: Instagram – Serghei Polunin