Intr-o postare pe site-ul Scientific American, intitulata „The Hippies Were Right: It’s All About Vibrations, Man!/Cei care gandesc diferit au avut dreptate: totul tine de vibratie, omule!”, avocatul si filozoful Tam Hunt explica o noua teorie a constiintei pe care a dezvoltat-o impreuna cu colegul sau, psihologul Jonathan Schooler, la Universitatea din California, Santa Barbara.
Filosoful, fizicianul si biologul Hunt si profesorul in neurologie, Schooler au lucrat impreuna la o ampla lucrare menita sa raspunda la una dintre cele mai interesante intrebari din lume: “Ce procese fizice stau la baza experientei mentale, care leaga mintea si materia, si creeaza sentimentul de sine?” Cu alte cuvinte, ce legi naturale guverneaza perceptia noastra despre existenta?
Hunt si Schooler spun ca fiecare obiect fizic si fiinta vibreaza. Cu cu vibratiile lor se sincronizeaza mai bine, cu atat conexiunea noastra cu lumea din jurul nostru este mai complexa si constiinta noastra evolueaza mai bine. “Teoria rezonantei constiintei” pe care o prezinta ei presupune ca vibratiile sincronizate sunt esentiale nu numai pentru constiința umana, ci si pentru intreaga realitate fizica.
“Toate lucrurile din Universul nostru sunt in continua miscare si vibreaza”, spune Hunt. “Chiar si obiectele care par nemiscate ele oscileaza si rezoneaza cu frecvente diferite. Rezonanta este un tip de miscare caracterizat prin oscilatii intre doua stari. De fapt, intreaga materie emite vibratii ale diferitelor campuri subiacente.”
TOTUL TINE DE VIBRATIE
Hunt este de parere ca sincronizarea este un proces complex alaturi de care evolueaza constiinta noastra. De exemplu, miliardele de neuroni care functioneaza in creier la unison, pentru a lua o decizie si a forma experienta noastra in lume, depind de procese sofisticate si ajuta la crearea perceptiei sinelui.
Gradul de perceptie posibil pentru orice lucru sau fiinta variaza foarte mult. Totusi, chiar si obiectele aparent neinsufletite precum pietrele au un nivel rudimentar de constiinta, conform definitiei perceptiei lui Hunt. „Este, pur si simplu, un obiect care primeste informatii din lume.”
Fiecare graunte de nisip este o forma in relatie cu lumea si, prin urmare, “experimenteaza” viata, desi intr-o masura mult mai limitata decat o fac oamenii, potrivit lui Hunt.
Intr-o lucrare din 2011, din Journal of Consciousness Studies, Hunt mai explica: “Orice forma de viata si fiecare fir de praf pana la cea mai mica particula subatomica este influentata de lume prin diferitele forte care actioneaza asupra ei. Un electron este influentat de particule incarcate, suficient de apropiate pentru a avea un impact si de obiecte care exercita o atractie gravitationala – iar electronul se comporta in consecinta. Fiecare particula din acest sistem simte o anumită vibratie emisa de fortele din jurul ei.”
CE DEMONSTREAZA, DE FAPT, STIINTA VIBRATIILOR?
Ceea ce au oamenii este o “macro-constiinta”. Dar acea constientizare mai complexa, care ne ofera sentimentul bogat de sine, experienta existentei, de fapt, se bazeaza pe “o rezonanta comuna intre multi constituenti micro-constienti”. Practic, toate vibratiile si oscilatiile relativ simple care apar individual in diferite aspecte fizice ale creierului, lucrand impreuna, devin extrem de complexe si ne ofera constiinta de sine. Viteza undelor rezonante care sunt prezente e factorul limitator care determina dimensiunea fiecarei entitati constiente”, scrie Hunt. “Pe masura ce rezonanta comuna se extinde la tot mai multi constituenti, entitatea constienta devine mai complexa.”
Aceasta teorie de rezonanta a constiintei incearca sa ofere un cadru unificat pentru intelegerea mintii si a materiei, care include neurostiinta, studiul constiintei umane sau al experientei subiective, neurobiologia si biofizica. “Totul tine de vibratie, si, cel mai important, despre vibratia comuna”, argumenteaza Hunt.
Aceasta parere pe care el si Schooler o au, potrivit careia toate lucrurile intreaga materie are proprietati psihice sau de natura psihica, se numeste panpsihism si este relativ acceptata de cercetatori.
Totusi, teoria lor conform careia vibratiile explica modul in care perceptia este creata la diferite grade de complexitate, rezonand intr-o masura mai mult sau mai putin sofisticata, nu a fost inca dovedita. Este un posibil cadru care ar putea rezolva “problema grea a constiintei” si da credibilitate sentimentului exprimat de tipurile spirituale – totul este despre “vibratie”.
Foto: depositphotos.com