7 lucruri normalizate de societate, desi sunt extrem de nepoliticoase si deranjante

1
De Irina Constantin
7 iun. 2021

De cele mai multe ori, nu ne punem la indoiala obiceiurile de zi cu zi. Totusi, s-ar putea sa iti dai seama ca si tu ai anumite comportamente normalizate de societate, dar care nu sunt deloc in regula pentru cei din jur.

Chiar daca suntem atente la felul in care ne comportam fata de ceilalti, este posibil sa avem mici scapari. Fie ca le constientizam sau nu, exista aceste lucruri normalizate de societate, dar de care ar trebui sa scapam cat mai rapid.

Iata 7 lucruri normalizate de societate, care totusi ar trebui sa iasa din obiceiurile noastre!

1. Comentariile facute la adresa siluetei

Nu este niciodata in regula sa faci comentarii la adresa corpului altei persoane. Chiar daca o feliciti ca a slabit, s-ar putea ca acest lucru sa nu fie vazut drept un compliment. „Ce mult ai slabit, arati super!” poate fi perceput ca un „Inainte nu aratai deloc bine!”, ceea ce poate fi frustrant si extrem de deranjant. Ca sa nu vorbim despre comentariile de tip „parca te-ai mai implinit putin”.

2. Remarcile despre felul in care cineva alege sa manance

„Esti vegana? Vai, dar nu e deloc bine, am citit ca veganii au mereu probleme de sanatate” sau „Nu stiu cum poti fi vegetariana, mi se pare  groaznic” sunt lucruri pe care nu ar trebui sa le spui nimanui, niciodata. In aceeasi categorie intra si comentariile de tip „ce mult mananci, ti-a fost foame!” sau „de ce mananci atat de putin?”. Alimentatia este un subiect personal si o alegere la fel de personala!

3. Intrebarile indiscrete

Probabil ca ai fost si tu intrebata cand faci un copil, cand te casatoresti, de ce nu ai un iubit sau de ce te-ai despartit de fostul. Poate chiar ai si intrebat alte persoane, la randul tau, de ce au mers la doctor, ce s-a intamplat cu tenul lor sau alte detalii personale. Ei, bine, aceste intrebari sunt extrem de sensibile si pot avea in spate motive sau raspunsuri dureroase, asa ca este mai bine sa le eviti.

4. Invadarea intimitatii si cerutul excesiv de explicatii

Aceasta situatie iti este, cu siguranta, cunoscuta. Cineva din grupul tau a refuzat o invitatie sau o initiativa, iar celelalte persoane au inceput sa intrebe insistent „de ce?”. Desi persoana in cauza a incercat sa evite discutia, voi tot ati insistant si ati cerut lamuriri detaliate. Acest gen de comportament se afla printre acele lucruri normalizate de societate, dar care pot fi extrem de neplacute si intruzive.

5.  Intarzierile repetate

Fiecare dintre noi intarzie, din cand in cand. Fie ca a aparut ceva neasteptat sau ai calculat gresit timpul, se mai intampla sa ajungi cu 5, 10 sa poate chiar 15 minute mai tarziu decat ai stabilit. Cu toate acestea, a intarzia de fiecare data cate 10, 15 sau 20 de minute este extrem de nepoliticos, chiar daca, in ziua de azi, este ceva normalizat. Respecta timpul persoanei cu care te intalnesti si incearca sa ajungi la timp!

6. Privitul telefonului in timpul unei conversatii

Suntem atat de conectate la telefoanele noastre incat nici nu ne dam seama ca ne comportam intr-un mod nepoliticos. Este in regula sa iti verifici telefonul timp de un minut cand esti cu cineva, insa nu este ok sa ai privirea atintita in ecran pe tot parcursul conversatiei.

7. Sfaturile nesolicitate

„Eu cred ca ar trebui sa…”, „de ce nu incerci…?”, ,daca as fi in locul tau, as…”. Fara indoiala, ai auzit si ai spus aceste lucruri de foarte multe ori. Chiar daca sfaturile, in general, sunt considerate un lucru bun, acestea nu ar trebui sa fie oferite fara sa fie solicitate. Uneori, cel de langa noi nu are nevoie de parerea noastra, ci doar de un ascultator activ. Daca, totusi, simti nevoia sa oferi o recomandare, intreaba intotdeauna daca interlocutorul doreste sa o auda.

Foto: Unsplash.com.