Dar creierul barbatilor trece prin multe schimbari de-a lungul vietii, ceea ce contrazice cunostintele generalizate pe care le avem despre comportamentul lor.
Descopera 10 lucruri interesante despre mintea barbatilor, pe care ar trebui sa le stii:
Si barbatii isi doresc relatii stabile, pe termen lung
Exista conceptia ca femeile isi doresc sa se casatoreasca, pe cand barbatii evita sa-si asume angajamente pe termen lung. Dar adevarul este cu totul altul. Infidelitatea apare cel mai des in randul barbatilor sub varsta de 30 de ani, potrivit unui studiu citat de livescience.com. Unii barbati au dificultati in asumarea angajamentelor pe termen lung, o problema care ar putea fi genetica, potrivit unui studiu realizat in anul 2008. Barbatii care nu au ‘gena promiscuitatii’, aproximativ 60% din toata populatia, au sanse mai mari de a se casatori.
Ierarhia este importanta
O ierarhie instabila poate duce la cresterea anxietatii in randul barbatilor. Dar o ierarhie bine stabilita, asa cum se intampla in armata sau in anumite locuri de munca, scade nivelul testosteronului si agresivitatea masculina.
4 motive pentru care trebuie sa lupti pentru relatia ta de iubire
Si barbatii trec prin schimbari hormonale inainte de a deveni parinti
Creierul unui barbat este pregatit pentru cooperare in lunile de dinainte de a deveni tata. Si viitori tati trec prin schimbari hormonale – nivelul prolactinei creste, iar cel al testosteronului scade. Aceste schimbari hormonale declanseaza comportamentul patern, potrivit unui studiu realizat in anul 2000. Oamenii de stiinta sunt de parere ca feromonii produsi de o femeie insarcinata declanseaza aceste schimbari in cazul partenerului ei de viata.
Barbatii devin mai cooperati pe masura ce inainteaza in varsta
Barbatii concureaza pentru statut si partenere in tinerete, dar la maturitate sunt inclinati catre cooperare si dezvoltarea relatiilor. Potrivit cercetarilor, barbatii mai in varsta sunt mai putin interesati de competitie, si pun mai mult accent pe relatiile cu cei din jur si comunitatea din care fac parte.
Ce isi doreste un barbat sa auda de la o femeie
Schimbarea este cel mai probabil cauzata de scaderea nivelului de testosteron, care are loc odata cu inaintarea in varsta. Studiile au mai aratat ca barbatii care au un nivel crescut de testosteron sunt mai buni cand vine vorba de competitia unu la unu, iar cei care au un nivel mai scazut de testosteron sunt mai buni in cazul competitiilor care necesita cooperare in echipa.
Modul in care tatii se joaca cu copiii lor are un rol important in dezvoltarea acestora
Tatii se joaca diferit cu copiii lor fata de mame, iar acest lucru implica de obicei un comportament mai competitiv, spontan sau chiar riscant. Dar aceste lucruri sunt benefice pentru copii, pentru ca ii ajuta sa invete mai bine, sa fie mai increzatori si ii pregatesc pentru realitate, au aratat studiile.
Tatii care sunt implicati activ in cresterea copiilor au, de asemenea, un nivel mai scazut de testosteron. Cercetatorii sunt de parere ca evolutia a favorizat tatii implicati. Copiii se numara printre cei mai vulnerabili pui din regnul animal, iar tatii buni cresc sansele de supravietuire ale copiilor lor, si prin urmare de perpetuare a propriilor gene.
Barbatii au instinctul de a-si apara proprietatea
Specialistii considera ca sunt necesare mai multe cercetari asupra creierului uman, dar in cazul altor mamifere, zona creierului care activeaza instinctul de aparare este mai mare in cazul masculilor, comparativ cu cea a femelelor.
Desi femeile manifesta la randul lor posesivitate, barbatii sunt mai predispusi sa devina violenti atunci cand se confrunta cu o amenintare asupra vietii amoroase sau asupra teritoriului.
Creierul barbatilor este setat sa caute partenere
De obicei asociat cu agresiunea si ostilitatea, testosteronul este in acelasi timp hormonul libidoului. Iar barbatii au de sase ori mai mult testosteron decat femeile. Cercetatorii au descoperit ca testosteronul reduce activitatea in regiunea creierului responsabila pentru controlul impulsurilor de moment. Acest lucru poate explica motivul pentru care barbatii analizeaza instinctiv femeile cu care intra in contact.
Barbatii sunt concentrati asupra solutiilor
Cercetarile au aratat ca femeile sunt mai empatice decat barbatii. Dar sistemul empatic din creierul barbatilor raspunde atunci cand cineva este intr-o situatie stresanta sau se confrunta cu o problema. Insa raspunsul este acela de a rezolva problema. Prin urmare, barbatii se concentreaza mai mult sa gaseasca o posibila solutie si mai putin sa arate solidaritate si compasiune.
Barbatii sunt mai vulnerabili in fata singuratatii
Desi singuratatea are un efect negativ asupra sanatatii indiferent de sex, barbatii in varsta sunt mai vulnerabili. Barbatii au tendinta de a apela la ajutorul celorlalti mai putin decat femeile, ceea ce accentueaza senzatia de singuratate si efectele acesteia asupra sanatatii. Barbatii in relatii stabile sunt in general mai sanatosi, traiesc mai mult si au un nivel hormonal care indica scaderea anxietatii, potrivit studiilor.
Barbatii pot fi mai emotionali decat femeile
Femeile sunt considerate in general mai emotionale, dar studiile au aratat ca in cazul copiilor, baietii sunt mai reactivi si expresivi din punct de vedere emotional decat fetele.
Si barbatii au reactii emotionale mai puternice, dar numai inainte de a le constientiza, potrivit unui studiu realizat in anul 2008 in Suedia. Dupa ce isi constientizeaza emotiile, barbatii adopta o „fata de poker”, pentru a le ascunde.
Inca din copilarie, baietii invata sa isi ascunda emotiile pe care societatea le considera ca fiind semne de slabiciune. Pe de alta parte, controlul emotiilor declanseaza raspunsul „lupta sau fugi” al organismului. O reactie puternica a unui barbat, si suprimarea acesteia, il poate pregati sa faca fata mai bine unei amenintari, potrivit studiului citat.
Foto: Instagram/@jonkortajarena