Stiu ca timpul este limitat si ca trece cu o viteza cu care abia reusim sa tinem pasul, dar mai stiu si ca este o greseala uriasa sa uitam de noi. De psihicul si de sufletul nostru. Nu trebuie sa uitam sa ne dedicam timp de bucurie si implinire.
Las in continuare cateva titluri de carti cu si pentru femei puternice care nu ar trebui sa lipseasca din biblioteca ta, cu conditia sa iti gasesti timp sa le si citesti. Sunt hrana pentru mintea si sufletul tau.
7 cele mai bune carti recomandate de vedetele de la Hollywood
Carti de pus in biblioteca
Eleganta ariciului – Muriel Barbery
“Dupa toate aparentele, din cand in cand, adultii isi fac timp sa sada si sa comtemple dezastrul care e viata lor. Atunci se lamenteaza fara a intelege si ca niste muste care se izbesc intruna de acelasi geam, se framanta, sufera, se consuma, se deprima si se intreaba despre angrenajul care i-a dus acolo unde nu voiau sa ajunga. Ba, cei mai inteligenti fac din treaba asta o religie: ah, desertaciunea demna de dispret a existentei!”
Orbi – Petronela Rotar
„O carte de o sinceritate brutala, unde niciun sentiment, nicio traire, nicio fapta nu raman nedisecate si neexpuse privirii cititorilor. Dar ceea ce impresioneaza cel mai mult este capacitatea Petronelei Rotar de a rasfrange si asupra lor complicatiile si nesigurantele personajelor din carte, provocandu-i la o introspectie adanca in urma careia ramane intrebarea: Oare eu cat am fost, cat sunt de orb? Indiferent de gradul de empatie sau respingere pe care il ai fata de personaje, romanul acesta devine mai devreme sau mai tarziu o poveste personala, pe care fiecare cititor o modeleaza mai mult sau mai putin constient. Nu e de mirare ca, la final, simti ca ai citit o carte despre tine, in care chiar daca nu te-ai regasit cu totul, te-ai simtit parte din poveste.“ – Camelia Cavadia
Secrete aflate pe pielea mea – Andreea Raicu
„Acest volum sintetizeaza perfect intentia Andreei de a ghida femeile spre acceptare, putere, siguranta, feminitate si in special naturalete. Pornind de la experiente din viata ei, jurnalul acesta de beauty, in care regasesti o multime de informatii utile si recomandari in materie de produse de beauty, reprezinta un fel de „A, B, C” al bunului-simt, al educatiei si mai ales al pastrarii instinctelor care ne-au ghidat o viata-ntreaga, fara sa mai avem nevoie de atat de multe cautari in afara noastra. Primeste in viata ta acest jurnal, trage cu ochiul si inspira-te!” – Laura Cosoi
Carti cu si pentru femei puternice
Villette – Charlotte Bronte
Personajul Lucy Snowe paraseste Anglia in incercarea de a se elibera de trecutul nefericit, de a-si gasi locul in lume, dar si pentru a isi castiga singura existenta. Destinul o poarta catre Villette, acolo unde devine profesoara la un pensionat francez. Dorinta ei de a fi independenta si ferita de suferinta este confruntata cu sentimente pe care nu credea sa le cunoasca vreodata – gelozia, iubirea, prietenia. Lucy trebuie sa decida cum va impaca rolul de femeie lipsita de venituri, obligata sa isi poarte singura de grija, cu propriile aspiratii.
Forta psihologica a romanului si modul revolutionar in care prezinta constiinta feminina au facut ca Villette sa fie mult mai apreciat de critica decat Jane Eyre. Virginia Woolf considera ca este „[…] cel mai bun roman al lui Charlotte Brontë”.
Clopotul de sticla – Sylvia Plath
“Clopotul de sticla” este un roman al ratacirii si regasirii, al redescoperii si iubirii de sine. Te invata ca pana si cele mai frumoase vieti ascund momente dureroase, ca poti sa fii trist chiar si atunci cand ar parea ca nu ai niciun motiv si ca viata trebuie traita si apreciata asa cum este ea, cu bune si rele.
„Clopotul de sticla prezinta un eveniment crucial al maturitatii eroinei – incercarea de a se sinucide si salvarea ei accidentala –, dezvaluind motivele acestei tentative de a se autoanihila: moartea tatalui ei.” [Ted Hughes]
Carti pe care orice femeie trebuie sa le citeasca
Femei puternice – Louise L. Hay
“Un ghid pentru femeile care doresc sa traiasca o viata de succes.”. Persoana care “mi-a facut cunostinta cu Louise L. Hay” a fost psihoterapeuta mea, iar ca prima recomandare a fost cartea si documentarul “Poti sa-ti vindeci viata”. Au trecut de atunci mai bine de 10 ani si eu inca o pomenesc mereu pe autoarea celor mai apreciate carti de dezvoltare personala si a celor mai puternice afirmatii pozitive.
“Femei puternice” este un ghid prin care autoarea intentioneaza sa ajute femeile sa experimenteze iubirea, admiratia si respectul de sine, explicand ca doar atunci cand vom fi dispuse sa schimbam acest “teren” interior, vom atinge un nivel diferit al vietii, mult mai inalt.
Culoarea purpurie – Alice Walker
“Culoarea purpurie” este o carte distinsa cu Premiul Pulitzer, fiind un clasic al literaturii feministe, unul dintre cele mai importante romane americane. Este o carte despre lupta, supravietuire si dragoste, despre greutatile de zi cu zi ale femeilor afro-americane la inceputul secolului douazeci, dar si despre abuzul domestic si sexual.
O camera doar a ei – Virginia Woolf
In “O camera doar a ei”, Virginia Woolf vorbeste despre pozitia femeii in societate in diferite etape istorice si despre inegalitatea dintre sexe. Autoarea sublinieaza faptul ca intotdeauna s-a pus accent pe inferioritatea femeii, atat fizica, cat si morala si mentala, doar pentru a se demonstra superioritatea barbatului.
Din aceasta cauza, femeia se vede nevoita sa depuna mult mai mult efort pentru a isi construi o cariera si a se afirma, aflandu-se intr-o continua lupta cu barbatul.
Foto: Unsplash.com