Faceam o plimbare prin cartier, care era oricum mic, ma intorceam inapoi acasa si rasuflam puternic, dupa care intram in casa. Desigur, pe vremea aceea ma pregateam pentru stresul obisnuit varstei: trebuia sa-mi fac temele, sa citesc ceva pentru literatura, as fi vrut sa ma uit si la unul, doua desene inainte sa adorm, si eventual sa-mi aleg si rochita pentru a 2 a zi.
Asta dupa ce petrecusem deja cateva ore bune la scoala, si mai fusese nevoie sa-mi dedic din timpul meu pretios si pranzului, pe deasupra. Ce stresanta era viata!
Ghid de meditatie pentru incepatori: Iata ce trebuie sa stii
Timpul a trecut, iar stresul a capatat haine noi.
Dar numai atunci cand el a devenit prea greu de suportat, mi-am amintit sa merg. Sa mergi pe jos, pare atat de banal. Este insa o activitate care ajuta corpul sa se relaxeze, sa elibereze mult doritele endorfine, si cel mai important – ajuta mintea sa se relaxeze. Mersul poate fi, atunci cand il practicam corect, o adevarata practica de meditatie si de mindfulness.
Atunci cand mergi, mintea ta se focuseaza pe efortul depus, pe durerea talpilor, pe senzatia vantului, pe caldura pe care o emani.
Dupa un timp, gandurile se linistesc, si auzi, poate pentru prima data dupa mult timp – fiindca nu te-ai mai oprit sa asculti – zumzetul orasului. Auzi plansul unui copil, vuietul vantului printre copaci, masinile pe strada. Observi ca exista multa viata, inafara zonei mici in care tu te-ai retras.
Tehnici de meditatie sub dus care te ajuta sa fii mai fericita
Poate chiar incepi sa-ti vezi problemele diferit.
Toate aceste situatii stresante din jurul tau, poate sunt acolo sa te invete rabdare, si toleranta la frustrare. Poate aceasta tristete e menita sa te invete sa te lasi, pentru prima data, sa fii vulnerabil. Poate stresul acesta intens este menit sa te aduca la capatul puterilor, sa cobori acolo intr-o vale adanca unde ti-a fost frica sa te retragi, iar de acolo sa te ridici, mai puternic si cu o viziune complet diferita asupra vietii.
Avem gresita impresie asupra practicii de meditatie cum ca ar trebui sa ne opreasca gandurile. Sa faci meditatie inseama, deci, sa nu gandesti. Ce este drept, este o impresie pe care si eu am hranit-o o perioada lunga de timp, chiar am incercat-o, si desigur ca am dat gres.
Am avut totusi norocul sa invat, in contextul unei vacante in Thailanda, unde am descoperit in camera de hotel diverse carti despre buddhism si meditatie, ca nu este asa. Ca meditatia poate sa insemne trimiterea unor ganduri de compasiune celor dragi tie. Sau meditatia poate sa insemne reflectarea la suferinta lumii in care traim, cu scopul de a accepta ca este inevitabila – pentru ceilalti, dar si pentru noi insine. Sau meditatia poate sa insemne observarea mediului din jurul tau, largirea spectrului vizual, si prin acest exercitiu, si a spectrului mental prin care interpretam evenimentele vietii noastre.
Sigur ca toate acestea pot fi facute acasa, in liniste, in pozitia lotus. Dar in zilele prea pline, prea obositoare, de ce nu ar putea fi facute in drum spre casa, prin atat de simplul mers pe jos?
Mersul pe jos are beneficii pentru minte si corp
Foto: Shutterstock.com