De multe ori, avem tendinta de a ne motiva brusc si de a ne face zeci de planuri marete, pe care promitem solemn sa le respectam „de acum inainte”. Ceea ce ne scapa din vedere este ca promisiunile imense sunt greu de dus la capat, mai ales atunci cand este vorba de foarte multe, simultan.
Ce se intampla este o uriasa presiune, pe care chiar tu insati o ridici si ti-o pui pe umeri. Cand esti stresata si presata, probabilitatea de a reusi sa te tii de planul acela aparent perfect scade semnificativ.
Cum functioneaza metoda promisiunilor mici?
Suntem de acord ca „metoda promisiunilor mici” suna mai putin bine decat „metoda planurilor marete”, insa prima dintre ele va functiona de fiecare data de cel putin zece ori mai bine decat a doua.
Ceea ce trebuie sa faci este, in primul rand, o lista cu toate lucrurile pe care vrei sa le realizezi. Poate fi vorba despre formarea unor obiceiuri noi, renuntarea la altele vechi sau obiective concrete, ce pot fi realizate intr-un timp definit. Iata cateva exemple:
- Vreau sa beau doi litri de apa in fiecare zi.
- Vreau sa fac sport de cel putin trei ori pe saptamana.
- Imi doresc sa nu mananc zahar decat in weekend.
- Vreau sa renunt la fumat.
- Vreau sa nu consum mai mult de doua pahare de vin pe saptamana.
- Imi doresc sa finalizez proiectul X in urmatoarea luna.
- Imi doresc sa meditez timp de 10 minute in fiecare zi.
- Vreau sa ma trezesc la 7 dimineata, de luni pana vineri.
- Vreau sa nu mai folosesc telefonul cu o ora inainte de culcare.
- Imi doresc sa fac acel drum pe care il tot aman.
Dupa ce ti-ai stabilit dorintele, citeste-le cu voce tare. Nu-i asa ca este aproape imposibil sa le faci pe toate in acelasi timp? Aici intervine metoda promisiunilor mici.
Aceasta presupune sa alegi cate un obiectiv si sa incerci sa il indeplinesti zilnic, timp de 30 de zile. Da, ai auzit bine: un singur obiectiv! Poti incepe cu cei doi litri de apa sau cu antrenamentele saptamanale (pe acestea doua le-ai putea integra intr-un singur obiectiv).
Astfel, te vei putea concentra zilnic pe obiectivul tau, iar actiunile necesare pentru indeplinirea acestuia vor parea mult mai usoare.
Ce se intampla dupa cele 30 de zile?
Odata ce ai reusit sa te tii de obiceiul cel nou timp de o luna, poti adauga inca un obiectiv pe lista ta. Acum, primul obiectiv deja iti va fi intrat in reflex, iar al doilea va putea fi adaugat cu mai multa usurinta.
In timp, dupa ce vei intra intr-un ritm si vei tot adauga obiective, vei vedea cum iti este din ce in ce mai usor sa adopti obiceiuri sanatoase, sa renunti la cele nocive si sa iti indeplinesti toate scopurile, pas cu pas.
Foto: Unsplash.com