Iata un scenariu care poate iti este cunoscut: ai ajuns acasa de la o petrecere si te gandesti in continuare la acea gluma pe care ai facut-o si care nu a avut impactul pe care il asteptai. Sau poate te gandesti ca sarbatoritul a comandat prea putina mancare pentru numarul de persoane pe care le-a invitat. Sau ca nu te-a servit cu ceva de baut imediat ce ai ajuns…
Astfel de ganduri pot transforma un eveniment placut intr-o sursa de anxietate si frustrare pentru cateva zile la rand.
Tendinta de a ne concentra pe aspectele negative, atat ale noastre, cat si ale celorlalti, in loc sa le observam pe cele pozitive sau macar neutre, poarta denumirea de bias de negativitate sau tendinta negativitatii. Ne poate afecta stima de sine si chiar ne poate face sa devenim irationali in obiceiul de a ne critica si judeca prietenii si familia.
6 semne ca in copilarie ti-a fost aplicat tratamentul tacerii si cum te afecteaza asta ca adult
O modalitate de a preveni biasul negativitatii este meditatia, spune autorul si instructorul de meditatie Oren Jay Sofer, citat de Make It.
„Meditatia ne poate ajuta sa echilibram biasul negativitatii prin aprecierea binelui care este deja prezent si disponibil in viata”, spune Sofer.
Iata cum sa practici meditatia in trei pasi care te ajuta sa ai o atitudine mai pozitiva:
1. Apreciaza-ti respiratia
Alege un loc confortabil si o pozitie in care sa stai relaxata. Inchide ochii si concentreaza-ti atentia in interiorul tau.
Inspira adanc si lent pe nas si expira pe gura, de cateva ori. Apoi gandeste-te putin la aceasta actiune involuntara si apreciaz-o.
„Fiecare respiratie este un dar pe care il primim gratuit. Nu trebuie sa facem nimic pentru a-l castiga sau merita. Trebuie doar sa astepti si corpul va respira pentru tine. Te umple de viata”, spune Jay Sofer.
10 semnale de alarma ca lasi oamenii sa te calce in picioare si cum sa incetezi acum
Observa cum te face sa te simti faptul ca te gandesti la fiecare respiratie ca la un dar, adauga expertul.
2. Gandeste-te la un gest frumos pe care cineva l-a facut pentru tine
Aminteste-ti un moment sau o situatie in care cineva a facut ceva frumos pentru tine, in fata ta.
„Lasa ca acel moment sau acea persoana sa vina in mintea ta si lasa-ti atentia sa se concentreze pe ea. Observa orice sentiment sau senzatie de placere sau bucurie simti si lasa-le sa patrunda in sufletul tau”, spune Sofer.
Savureaza acest moment, adauga specialistul in meditatie.
3. Observa-ti propria bunatate
Acum este randul tau. Gandeste-te la o calitate pe care o apreciezi la tine sau poate la o calitate pe care ai vrea sa o imbunatatesti la tine.
„Este atat de usor sa ne concentram pe greselile noastre. In schimb, observa cum e sa-ti aduci in minte un lucru pe care il apreciezi la tine”, spune Sofer.
TED Talks: 5 discursuri despre trauma care iti vor schimba viata
In final, deschide ochii si observa cum te simti.
„Sa-ti oferi o stare pozitiva nu se refera la a evita ce este dificil sau la a pretinde ca totul este in regula, cand nu este. Se rezuma la a observa lucrurile pe care le luam de bune si la a le permite sa ne hraneasca”, adauga specialistul. Cu alte cuvinte, recunostinta poate fi cheia care te ajuta sa lupti impotriva negativitatii.
Foto: freepik.com