Asta vrea societatea sa crezi. Dar nu este adevarat, potrivit specialistilor citati de MindBodyGreen.
Cercetarile in neurostiinta dezvaluie ca o mare parte din ceea ce ai fost antrenat sa crezi ca te va face fericit poate de fapt sa-ti dauneze creierului, sa-ti tulbure mintea si sa te faca mai vulnerabil in fata depresiei. Iata care sunt cele mai daunatoare mituri despre fericire, conform psihiatrului Daniel Amen.
Minciuni despre fericire care conduc la nefericire
1. Sa ai mai mult din ceva ce iubesti te va face fericit
„Cercetarile in neurostiinta arata ca, datorita unui fenomen numit „adaptare hedonica”, cu cat obtii mai multa placere, cu atat mai multa ai nevoie pentru a sustine senzatia de fericire. Practic, creierul tau se obisnuieste cu experiente de inalta placere, ceea ce inseamna ca ai nevoie de si mai multa placere pentru a simti acelasi efect, similar modului in care oamenii au nevoie de mai multa cocaina pentru a obtine acelasi efect. Acest lucru uzeaza centrii placerii din creier, ceea ce poate duce la depresie. Am vazut cu ochii mei aceasta situatie la sportivi profesionisti, actori si muzicieni”, spune Amen.
10 semne ca suferi de epuizare mentala si trebuie neaparat sa iei o pauza
2. Banii te fac mai fericit
Intr-adevar, banii ne dau o stare de bine si ne ajuta sa facem lucruri care ne plac. Dar asta nu inseamna ca avem nevoie de o cantitate nelimitata. Un studiu realizat in Statele Unite a aratat ca, in ceea ce priveste banii, fericirea se risipeste odata ce o persoana ajunge sa castige peste aproximativ 75.000 de dolari. Intr-un studiu din 2018, oamenii bogati au fost intrebati de ce au nevoie pentru a avea un nivel de 10 al fericirii. Majoritatea au raspuns ca si-ar dori de 10 ori mai multi bani decat au in acest moment. Dorinta de mai multi bani distruge fericirea pentru ca oricat ai avea nu este niciodata suficient, conchide specialistul.
3. Sa bei alcool te ajuta sa fii mai vesel
Consumul de cocktailuri, vin sau bere iti poate da o stare temporara de euforie, dar are efecte secundare de durata care afecteaza fericirea. Unul, pana la sapte bauturi pe saptamana micsoreaza creierul, conform unui studiu de imagistica cerebrala realizat de in JAMA Neurology. Alcoolul poate afecta, de asemenea, luarea deciziilor, ceea ce iti poate periclita cariera, relatiile si sanatatea – o reteta pentru nefericire. Desi este posibil ca unii sa consume alcool cu moderatie, nu ar trebui sa te bazezi pe el ca fiinf un stimulent sau un reglator al dispozitiei.
7 cele mai bune carti recomandate de vedetele de la Hollywood
4. Dulciurile te fac mai fericit
Consumul de dulciuri poate oferi o senzatie momentana de beatitudine, dar fura fericirea pe termen lung. De ce e zaharul un aliment al nefericirii? Pe langa faptul ca este inflamator si provoaca dependenta, este asociat cu depresia, precum si cu dementa, diabetul si obezitatea. Unde este fericirea in aceste afectiuni ingrozitoare? La fel ca in cazul alcoolului, este posibil sa te bucuri de deserturi cu moderatie. Doar asigura-te ca nu folosesti mancarea ca pe un instrument de a-ti regla emotiile.
Foto: depositphotos.com