5 mituri despre stilul tau de atasament care te impiedica sa traiesti fericita

1
De Irina Constantin
11 mai 2022

Stilul de atasament reprezinta felul in care creierul nostru a invatat sa raspunda la mediu in primii ani de viata. De asemenea, acesta influenteaza modul in care interactionam cu toate persoanele din viata noastra, de la parteneri, la copii, de la colegi de birou, la prieteni.

Iata 5 mituri despre stilul de atasament care te limiteaza:

1. Stilul tau de atasament este acelasi in toate relatiile

Stilurile de atasament, chiar daca se contureaza la o varsta extrem de frageda, nu sunt batute in cuie pentru intreaga viata. Acestea se pot schimba de la o relatie la alta. De exemplu, daca tu esti evitanta, iar potentialul tau iubit de care te-ai indragostit este anxios, nu inseamna ca relatia este sortita esecului. Lucrurile pot functiona, in functie de triggerele si de nevoile fiecaruia dintre voi.

Cum m-a ajutat meditatia sa-mi gasesc pacea interioara si fericirea

2. Poti avea relatii sanatoase doar cu oamenii cu stil de atasament sigur

Ai cunoscut pe cineva si, la scurt timp, ti-ai dat seama ca are un stil de atasament anxios sau evitant. Automat, ai tras concluzia ca relatia va deveni complicata si ca nu are cum sa se formeze o legatura sanatoasa intre voi.

Ei, bine, acesta nu este din nou un mit. Nu doar persoanele cu stil de atasament sigur pot avea relatii benefice. Cu afectiune si comunicativitate, oricine poate lucra la o relatie fericita si echilibrata. Nu stilul in sine, ci felul in care raspundem la triggere ne determina calitatea relatiilor.

3. Stilul de atasament se formeaza doar in urma dinamicii avute cu parintii

Majoritatea persoanelor cred ca stilurile de atasament se formeaza doar in relatie cu parintii. In realitate, la sedimentarea acestor stiluri participa o multime de alte persoane. Poate fi vorba despre bunici, daca ei au fost prezenti in cresterea noastra, de matusi, unchi, verisori sau alte rude alaturi de care am trait in copilarie. De asemenea, experientele precum abuzul, trauma, pierderile si prieteniile timpurii pot si ele sa influenteze stilul de atasament.

De ce ne indragostim doar de 3 ori in viata

4. Trebuie sa fii parintele perfect pentru a te asigura ca ai un copil cu stil de atasament sigur

Dupa ce invata despre existenta stilurilor de atasament, multi parinti sau viitori parinti intra in panica. Isi doresc sa se comporte exemplar cu proprii copii, pentru ca acestia sa devina adulti cu un stil de atasament sigur. Ceea ce omit acestia, in schimb, este ca cel mic nu are nevoie de parinti ajunsi la burnout din incercarea de a fi perfecti, ci doar de un parinte care sa-i ofere sprijin constant.

Cele 4 beneficii ale meditatiei despre care probabil nu ai auzit

5. Stilul tau de atasament te va defini pana la finalul vietii si trebuie sa traiesti cu el pentru totdeauna

Ai facut un test si ai aflat ca ai un stil de atasament anxios. Ai citit ce inseamna acest lucru si acum te complaci cu ideea ca „asa esti tu” si nu te poti schimba.

Vestea buna e ca stilul de atasament se poate modela in timp, iar oricare dintre ele poate deveni sigur, in contextul potrivit. Asadar, relaxeaza-te si tine minte ca stilul nu reprezinta un diagnostic, o identitate sau o trasatura de personalitate. Este un raspuns la factorii de stres care se poate corecta in timp, astfel incat tu sa traiesti fara griji!

Foto: depositphotos.com