Cele 4 motive care stau la baza a 90% dintre divorturi si cum sa le eviti

1
De Irina Constantin
12 feb. 2022

Divortul este o despartire de cateva ori mai dureroasa. De cele mai multe ori, momentul poate fi evitat, insa nu si cand apar aceste comportamente in cuplu.

Motive de divort sunt multe, iar majoritatea cuplurilor recurg la aceasta optiune doar atunci cand acestea se aduna. Micile neintelegeri aparute de-a lungul timpului pot duce la o frustrare imensa care, la un moment dat, va exploda.

Cercetatorii si specialistii in relatii au gasit patru motive de divort principale. De fapt, 90% dintre divorturi au la baza aceste lucruri. Initial, comportamente de mai jos pot parea inofensive. Cu toate acestea, cand se cronicizeaza in relatie, ele duc intr-un singur loc – catre despartire.

4 motive de divort foarte des intalnite si cum sa le eviti in relatia ta

1. Acuzatiile repetate

„Tu intotdeauna faci asta” sau „tu niciodata nu faci asta”. Ambele sunt la fel de periculoase. Acuzatiile aduse frecvent in cuplu duc, fara exceptie, la multe resentimente. Un partener care este in permanenta certat si invinovatit se va indeparta, iar acuzatorul va aduna din ce in ce mai multa furie.

Cum eviti dinamica de mai sus? Inainte sa iti acuzi partenerul, ofera-i prezumtia de nevinovatie. Pune intrebari si deschide conversatii, in loc sa presupui tot ce este mai rau. De multe ori, s-ar putea ca acest lucru sa iti salveze relatia.

7 cele mai bune carti recomandate de vedetele de la Hollywood

2. Escaladarea conflictelor

Cand tensiunea se acumuleaza in cuplu intr-un anumit context, ai doua variante. Fie ai tendinta sa te aperi, sa te simti atacat si sa ataci inapoi, fie sa faci cativa pasi in spate inainte de a rabufni. Bineinteles, varianta a doua trebuie sa fie castigatoare.

In caz contrar, daca orice cearta se transforma intr-un adevarat haos si intr-o lupta pentru dreptate si castig, lucrurile nu au cum sa dureze prea mult intre voi. Asadar, intreaba-te: „vreau sa am dreptate sau pace si armonie in cuplu?”. Vei sti imediat raspunsul si vei actiona pe baza lui.

3. Invalidarea

Ai spus sau ai auzit vreodata vorbe precum „nu te pricepi deloc” sau „nu faci bine asta, lasa-ma pe mine”? Desi par afirmatii inocente, ele nu fac decat sa il invalideze pe celalalt si, in timp, sa ii afecteze stima de sine. In plus, invalidarea partenerului il face pe acesta sa caute validare in exterior, ceea ce il poate indeparta de tine si de relatie.

Ce poti sa faci este sa iti repeti, ori de cate ori ai tendinta de a invalida ceva ce partenerul tau face (sau nu face asa cum ai vrea), ca fiecare face tot ce poate cu resursele disponibile la un moment dat. Inlocuieste criticile cu incurajari si recunostinta.

4. Alienarea

V-ati certat, iar acum fiecare sta in coltul lui de casa, imbufnat si indispus. Desi aceasta distanta poate fi benefica, oferind fiecarui partener spatiu pentru a se calma, ea poate fi deveni destructiva pentru casnicie atunci cand se prelungeste. Sau, si mai rau, cand se mentine intentionat, cu scopul de a-l face pe celalalt sa sufere.

Cu alte cuvinte, „tratamentul silentios” este unul dintre cele mai mari motive de divort. Cand toate certurile voastre se termina printr-o liniste si o ignorare intentionata, sentimentele sunt ranite, iar relatia are de suferit.

3 comportamente care iti blocheaza fericirea – si cum o poti recupera

De aceea, este esential sa oferi spatiu, dar sa initiezi intotdeauna discutii lamuritoare, sa asculti perspectiva partenerului si sa o respecti, expunand la randul tau ceea ce crezi si ce simti. Comunicarea este singura solutie pe termen lung. Alienarea, desi iti va oferi o satisfactie de moment, te va indeparta de persoana pe care o iubesti.

Foto: depositphotos.com