8 motive pentru care esti nefericita la job si ce e de facut

1
De Mia Nicolescu
8 iun. 2022

Nu este o rusine sa recunosti ca locul de munca pe care l-ai vanat te face sa te simti nefericita.

Din pacate, oricat de entuziasmati ne aratam la interviul de angajare si in primele saptamani de munca, nimic nu ne garanteaza ca entuziasmul o sa reziste mult si bine. Chiar daca ne-am dorit cu ardoare sa obtinem postul, poate chiar ni se pare ca este jobul perfect pentru noi, asta nu inseamna ca nu o sa apara ceva sau cineva care sa ne umbreasca fericirea. Si ce faci atunci: alegi sa induri sau sa iti cauti fericirea in alta parte?

7 activitati care te vor face sa-ti iubesti jobul in fiecare zi

Hai sa vedem care sunt cele 8 motive care te fac sa fii nefericita la job:

ITI URASTI SEFUL/SEFA

Ei bine, asta este un adevar dureros. Dar este si o realitate ce trebuie acceptata. De ce sa ne mintim, de ce sa cautam alte motive si alte solutii cand stim exact cum stau lucrurile si unde este problema. Poate nu iti place seful/sefa din numeroase motive, principalele fiind – este o persoana dura si absurda, nu iti place cum gandeste si priveste lucrurile.

Sincer, solutia este una singura: demisia. Nu poti schimba felul de a fi al unui sef (o discutie in care incercati sa clarificati lucruri nu stiu daca ar fi posibila), dar il poti inlocui pe el.

NU ITI PLAC COLEGII DE BIROU

Din pacate, se intampla si asta. Intr-adevar, probabil ca nu ii urasti pe toti, dar 7 din 10 sunt pe lista neagra. Nu este de condamnat ceea ce simti, dar, ca si in cazul sefului, nu prea se gaseste o alta rezolvare in afara de cea in care tu iti schimbi jobul. Inainte sa iei o decizie, poti discuta cu cine va coordoneaza si sa ceri sa fii mutata pe un alt etaj. Sau iti poti pune castile in urechi si sa ii ignori pe toata perioada programului.

Sunt doua tipuri de oameni: cei care isi privesc colegii ca o a doua familie si cei care stiu ca la locul de munca nu te duci ca sa iti faci (neaparat) prieteni.

JOB-UL NU TE SATISFACE PE NICIUN PLAN

Job-ul ideal este acela unde, chiar daca muncesti mult, se gaseste timp si de putina distractie intre colegi si esti si rasplatita pe masura efortului depus. Insa adevarul este ca uneori acceptam un job pentru ca suntem nevoite sa il acceptam. Nu este chiar ce ne place, dar avem un venit asigurat. Nici salariul nu este foarte mare, dar este acceptabil. Poate ca la inceput suntem dispuse sa ne sacrifim, dar in timp se va acumula multa frustrare si vom ajunge sa ne simtim nefericite.

Incearca sa iti transformi pasiunea in job sau asigura-te ca urmatorul job este fie foarte bine platit, fie in domeniul care te atrage cel mai tare.

Cum transformi pasiunea in job sau cum ajungi sa castigi bani din pasiunea ta

NU CREZI IN CEEA CE FACI

Nu este suficient sa iti placa, este foarte important sa si crezi ceea ce faci. Spre exemplu: esti redactor de stiri pentru ca esti pasionata de jurnalism, insa nu crezi in multe dintre informatiile pe care le oferi; esti artist pentru ca esti pasionata de muzica, dar nu crezi in versurile pe care le interpretezi sau in stilul care ti-a fost atribuit.

Invata sa spui “Nu” si stabileste-ti prioritatile. Merita sacrificiul?

SIMTI CA STAGNEZI SI TE PLICTISESTI

Parintii nostri obisnuiau sa lucreze 30 de ani in aceeasi fabrica sau acelasi birou. Astazi nu mai este asa. Insa oferta de munca este atat de mare incat ne permitem sa cochetam cu job-uri din diferite domenii. La un moment dat chiar am avut un coleg de birou care a renuntat la job pentru ca nu mai era motivat – facea in fiecare aceleasi lucruri, se plictisea si nu exista ceva care sa apara in program si sa il scoata din stare.

Vorbeste cu seful tau si cere-i noi task-uri/provocari. Vaneaza o promovare si ambitioneaza-te sa o obtii cat mai repede!

ESTI PLATITA PUTIN

Principalul motiv pentru care oamenii renunta la jobul lor este acesta. Sunt in stare sa treaca peste toate celelalte motive, dar nu si peste acesta. Prea putini sunt cei care prefera sa faca ce le place chiar daca sunt prost platiti. Simti ca muncesti mult si nu esti rasplatita pe masura. Cheltuielile sunt mai mari si salariul nu iti mai ajunge. Oricare ar fi motivul, trebuie sa te gandesti bine la ce ai de facut. Incepe prin a cere o marire. Daca nu iti este acceptata cererea, doar tu stii care este urmatorul pas.

Raspunde la urmatoarea intrebare: ai cu adevarat un salariu mic sau simti ca nu esti apreciata si rasplatita pe masura?

STAI PESTE PROGRAM

Chiar daca iti place ceea ce faci, orele petrecute la birou peste program nu ar trebui acceptate. Poti chiar sa fii platita pentru ele. Crede-ma, mai devreme sau mai tarziu vei acumula frustrare si, bineinteles, oboseala. De aici pana la a-ti uri jobul si a-ti pierde motivatia mai este doar un pas. Ramai peste program doar daca este necesar si ai de terminat un proiect foarte important. Ai grija ca sunt sefi care nu respecta programul angajatului si atunci cand ei ajung dupa ora 16:00 la birou, anunta ca la 17:00-18:00 aveti sedinta.

Poate ca ar trebui sa iti exprimi parerea si sa explici politicos ca viata ta exista si in afara biroului.

TE SIMTI SUBAPRECIATA

Oricat de mult interes ti-ai da si oricat de bune ar fi rezultatele tale, parca esti invizibila. In schimb, un alt coleg mai indraznet primeste mai multa atentie. Mai asteapta putin inainte sa iei o decizie drastica. Daca vei sta de vorba cu mai multi colegi, s-ar putea sa fii surprinsa de cati simt ce simti si tu.

Ia initiativa si propune sa tineti un jurnal al aprecierii si al recunostintei in care sa notati toti colegii din birou. Luati o tabla pe care sa notati in fiecare zi sau puteti scrie intr-un document la care aveti acces cu totii.

Tine minte ca fericirea este in mainile tale! Tu esti singura responsabila de fericirea ta, tu esti singura care poate decide daca ramane intr-un loc unde se simte nefericita sau pleaca.

Foto: depositphotos.com