Increderea de sine e importanta in fiecare clipa a vietii tale, caci te ajuta sa iei decizii mai usor, sa te adaptezi la schimbari si sa fii deschisa la noutati. De asemenea, iti deschide usi peste tot.
Ce primesti de la Univers cand iti cresti increderea in sine
Oamenii increzatori nu sunt imuni la indoieli, dar se bucura de un puternic sentiment de siguranta, claritate si forta. Increderea (sau lipsa ei) afecteaza fiecare domeniu al vietii tale, inclusiv munca si relatiile.
1. Increderea este legata de o sanatate buna
Studiile arata ca oamenii increzatori tind sa fie mai sanatosi si sa traiasca mai mult. Acest lucru s-ar putea datora efectelor pozitive ale emotiilor asociate cu increderea, cum ar fi fericirea, optimismul si satisfactia. Increderea te poate ajuta si in ceea ce priveste obiectivele de fitness. Daca iti propui mereu sa te autodepasesti si ai incredere in capacitatea ta de a o face, vei vedea cum incepi sa arati din ce in ce mai bine.
5 lucruri care m-au ajutat sa-mi imbunatatesc aspectul fizic
2. Increderea influenteaza si depresia
Conditiile de sanatate precum depresia sunt foarte complexe, dar cercetarile arata ca increderea poate fi afectata. Intr-un studiu, persoanele care au semnalat simptome precum anxietatea si depresia au o incredere scazuta in capacitatea lor de a se descurca bine la testele legate de cunostinte generale si perceptie. Acesti participanti au sfarsit prin a-si depasi asteptarile, ceea ce arata ca depresia si increderea scazuta pot deforma viziunea pe care o are cineva despre sine. De ce conteaza acest lucru? Daca increderea scazuta are ca rezultat asteptari scazute fata de tine insati, probabil ca nu te vei implica in anumite activitati de teama esecului.
3. Increderea ajuta la gestionarea sentimentelor de anxietate
Toata lumea se simte anxioasa uneori. Poate ca ai o prezentare importanta la serviciu sau trebuie sa ai o conversatie dificila cu o persoana draga. Increderea te ajuta sa te protejezi de vocea nervoasa care iti spune „Nu poti face asta. Ar trebui sa renunti pur si simplu”. In loc sa te prinda in capcana unui discurs negativ, increderea iti ofera un mesaj alternativ: „Poti sa faci asta”. Te concentrezi pe punctele tale forte, mai degraba decat pe slabiciuni.
4. Increderea ofera siguranta
Toata lumea cedeaza presiunii externe uneori, dar persoanele cu incredere scazuta in sine sunt mai vulnerabile. Atunci cand esti presata sa te implici intr-un comportament riscant sau de-a dreptul periculos, daca ai incredere in tine insati, poate fi mai usor sa spui nu. Dar daca vrei sa multumesti pe toata lumea, s-ar putea sa te supui presiunii grupului. Atunci cand te simti increzatoare, te simti mai confortabil sa spui nu si sa eviti situatiile periculoase.
5. Increderea ajuta la luarea deciziilor
Este posibil sa amani o decizie pana cand majoritatea optiunilor au disparut. Apoi, cand in sfarsit faci o alegere, incepi sa dai inapoi. Suna cunoscut? Daca decizia nu produce rezultatul la care l-ai sperat, te critici dur si in viitor te temi sa mai faci alegeri. Acest ciclu poate fi vicios. Increderea in sinte te ajuta sa vezi lucrurile in perspectiva si sa ai mai mult curaj.
6. Increderea ajuta la cresterea rezilientei personale
Vorbind despre situatiile in care rezultatele nu sunt exact ceea ce sperai, increderea te ajuta sa pui esecurile in perspectiva. Nimanui nu-i place sa faca greseli sau sa fie dezamagit, dar atunci cand ai incredere in tine, stii ca ai abilitatile necesare pentru a face fata provocarilor care iti apar in cale. Cu cat accepti mai multe provocari, cu atat cresc increderea si rezilienta. Cum construiesti rezilienta? Este esential sa lucrezi la increderea si stima de sine. Te poate ajuta si un terapeut profesionist, mai ales daca exista traume sau alte probleme care iti afecteaza increderea. Gandirea pozitiva, scrierea unui jurnal si o comunitate de oameni care sa te incurajeze pot ajuta, de asemenea.
Avantajele de a scrie zilnic in agenda. Cum te ajuta sa fii mai fericita
7. Increderea iti ofera experiente de neuitat
Teama de esec nu ii retine pe oamenii increzatori sa incerce lucruri noi. Lucrurile noi reprezinta o oportunitate de a creste si de a te imbunatati. Oamenii cu stima de sine scazuta nu vor sa riste sa se simta dezamagiti, pentru ca acea dezamagire este profund interiorizata. Persoanele increzatoare sunt mai putin predispuse sa ia esecul personal. Atunci cand ajungi sa ai incredere in sine, intelegi ca experientele noi te ajuta sa te dezvolti din punct de vedere personal si profesional, asa ca vei fi dispusa sa-ti asumi riscuri sanatoase pentru a-ti atinge obiectivele. Si tocmai acestea iti vor oferi experiente de neuitat.
Foto: Freepik.com