Oamenii de stiinta au demonstrat ca exista un mecanism ascuns care poate controla ce facem si ce spunem in functie de persoanele care sunt in preajma noastra. Profesorul de psihologie Deborah South Richardson, specializata in studiul agresivitatii, a descoperit de ce se intampla acest lucru.
Exista un tipar pe care cei mai multi oameni il recunosc: avem tendinta de a fi mai amabili si mai draguti cu persoane straine decat suntem cu oamenii apropiati, pe care ii iubim. Iata care sunt explicatiile si ce poti face pentru a preveni acest lucru:
Consideram ca relatiile noastre sunt suficient de puternice sa reziste
Ne petrecem o mare parte din timp cu diferite persoane care nu sunt neaparat apropiate precum colegi, clienti sau pur si simplu necunoscuti pe care ii intalnim in diferite situatii. Fie ca suntem la locul de munca sau la scoala, ne simtim obligati sa zambim in fata celorlalti si sa fim cat mai politicosi posibil. Simplul motiv este acela ca ne dorim sa parem amabili si civilizati, astfel incat sa ne simtim acceptati. Dar cand ajungem acasa sau in preajma oamenilor care ne sunt foarte apropiati, renuntam imediat la acest comportament amabil.
Adevarul este ca oamenii se simt in largul lor in preajma celor pe care ii iubesc si care le sunt apropiati, asa cum este cazul familiei sau al partenerului de viata. Cand suntem noi insine, asta inseamna ca ne aratam toate laturile, inclusiv cele mai putin placute. De asemenea, potrivit unui studiu recent, se pare ca avem tendinta de a ne elibera inconstient furia asupra persoanelor de care ne simtim cel mai apropiati pentru ca avem senzatia ca relatiile cu ei sunt suficient de puternice incat sa reziste in orice situatie. Cu cat suntem mai apropiati de cineva si cu cat increderea este mai mare, cu atat mai mult simtim ca putem sa impingem limitele relatiei.
Nu ne simtim in siguranta sa fim noi insine in preajma strainilor
Atunci cand cunoastem pe cineva nou, nu ne aratam din primele clipe adevarata personalitate.
Citeste continuarea pe Eva.ro.
Foto: Pexels.com.