Cand esti femeia puternica si ti se tot repeta acest lucru, doresti sa pastrezi acest renume si te lupti pentru imaginea ta. Refuzi sa-ti arati slabiciunile, nu iti permiti sa gresesti si faci tot ce tine de tine pentru a avea situatia sub control. Obositor, nu? Si nu va functiona pe termen lung fara ca tu sa ai de suferit.
Iata explicatia specialistilor despre 5 convingeri care te pot face puternica, dar care nu sunt bune pentru tine. Invatand sa renunti la aceste preconceptii si imbratisandu-ti vulnerabilitatea vei scapa din capcana toxicitatii si vei reusi sa fii fericita cu adevarat.
1. Plansul este „pentru cei slabi”
Un mare semnal de alarma toxic de urmarit este reprezentat de scuzele excesive in jurul manifestarii tristetii si convingerile toxice despre lacrimi si plans. Daca ai auzit des, in special in copilarie, afirmatii precum „plansul este pentru cei slabi” sau „oamenii puternici nu plang”, trebuie sa lupti contra lor si sa constientizezi ca prezentul iti permite sa nu fii un robot, ci sa ai emotii.
De fapt, arati o mai mare putere cand iti permiti sa fii vulnerabila, sa impartasesti sentimente adevarate si chiar sa versi lacrimi.
2. Lipsa de incredere in ceilalti
Daca esti prea puternica in fata celorlalti, s-ar putea sa ai dificultati in a delega sau in a avea incredere in cei din jurul tau. A avea incredere in ceilalti si a lucra in echipa sunt adesea aspecte importante ale succesului personal si profesional.
Asteptarile exagerate de a fi mereu puternica pot crea o presiune psihologica asupra ta. Este important sa recunosti ca, in anumite momente, este OK sa ceri ajutor sau sa arati vulnerabilitate. Nimeni nu este perfect, iar asteptarile nerealiste de a fi puternica tot timpul pot duce la stres si epuizare. Este important sa gasesti un echilibru intre independenta si colaborare, si sa ai grija sa nu iti neglijezi sanatatea mintala si relatiile sociale.
5 semne care arata ca ai o relatie toxica cu tine insati si ce e de facut
3. Daca esti o femeie puternica, s-ar putea sa nu pretuiesti grija de sine asa cum ar trebui
Simtind mereu nevoia de a fi puternica pentru ceilalti si sarind mereu sa rezolvi problemele altora, s-ar putea sa uiti sa ai grija si de tine.
Lipsa grijii de sine, combinata cu sacrificiul continuu, duc in timp la frustrare, coplesire si epuizare din cauza faptului ca ii ajuti mereu pe altii in loc sa fii sincera in momentele in care devii supraincarcata si coplesita.
Brene Brown arata cum a fi vulnerabila inseamna a avea curajul de a spune: „Nu pot participa in acest moment pentru ca lucrul X se intampla in viata mea”.
Cinci calitati neasteptate ale femeilor care au fost neglijate emotional in copilarie
4. Pentru ca „asa am fost crescuta”
Unora dintre oameni nu li s-a permis niciodata sa planga sau sa se supere in copilarie, iar unii dintre ei au fost chiar mustrati atunci cand au plans. Multi parinti nu le permiteau copiilor lor sa aiba o voce, asa ca acestia nu-si dezvaluiau gandurile sau sentimentele interioare.
Daca si tu ai primit acelasi tratament, cel mai probabil ai devenit o femeie puternica, ce isi pune armura cand da de greu si niciodata nu se lasa invinsa. Totusi, acest comportament iti poate face foarte mult rau, asa ca e bine sa-l lasi in trecut, unde ii e locul. Poate ca ai nevoie sa iti imbratisezi copilul interior si sa ii permiti sa fie si trist. In acelasi timp, permite-ti si tie sa simti tot ce ti-ai refuzat in atatia ani. De mare ajutor ar putea fi terapia, care iti va oferi instrumentele necesare pentru a te vindeca.
5. Din cauza fricii de respingere
Orice dovada de slabiciune se transforma rapid intr-o teama de judecata si, daca ceva este in neregula cu tine, s-ar putea sa fii respinsa sau abandonata. Aceste mesaje negative fac atat de mult rau si contribuie la niveluri ridicate de anxietate si depresie. Nevoia de a fi mereu „puternica” duce la sentimente de izolare si singuratate, ceea ce, in mod ironic, te va face foarte slaba.
Oamenii au nevoie de conexiuni sociale pentru sanatatea lor emotionala si mintala. A fi prea puternica in fata celorlalti te poate face sa pari rece si distanta, ceea ce ii indeparteaza pe oameni. Cand esti prea concentrata pe puterea ta personala, poti sa pierzi empatia fata de ceilalti si sa devii insensibila la nevoile si suferintele lor. Acest lucru iti poate afecta relatiile cu cei din jur si poate crea tensiuni in interactiunile cu ceilalti.
Foto: Freepik.com