Fie ca ai de-a face cu o relatie toxica, cu distantare fizica sau emotionala, infidelitate sau valori diferite, daca iei in calcul despartirea inseamna ca ceva nu functioneaza in relatia voastra.
Sa ai indoieli cu privire la despartire este un lucru absolut normal. Pana la urma, ai investit timp, energie si sentimente in relatia voastra. Chiar daca nu merge asa cum ti-ai dori, poate ca iti este teama sa iei totul de la capat.
Prin urmare, cum stii cand este momentul sa pleci, in cele din urma? Psihoterapeutii si expertii in relatii au dezvaluit pentru self.com care sunt acele intrebari care te vor ajuta sa decizi.
1. Este aceasta relatie abuziva fizic sau emotional?
Relatiile in care exista abuz fizic sau psiholoigc necesita o evaluare imediata pentru a decide daca este momentul sa pleci. Numai in Statele Unite, in fiecare minut aproape 20 de persoane sunt abuzate fizic de partenerul de viata. Potrivit psihologului Leonore Walker, numeroase victime nu realizeaza ca viata lor este in pericol din cauza a ceea ce ea numeste „ciclul violentei”.
Acest ciclu include o faza de „acumulare a tensiunii”, urmata de „faza de violenta” si este incheiat de faza de „remuscari”, in timpul careia partenerul agresiv isi cere iertare si arata ca are remuscari. Aceasta ultima faza il face pe partenerul abuzat sa creada ca episoadele de violenta nu se vor mai repeta.
De ce inca iti este dor de el desi a trecut un an de la despartire
Abuzul nu este intotdeuna fizic, ci poate fi si emotional. Chiar daca nu lasa urme vizibile, are un efect profund asupra unei persoane. Psihologul Nadia Islam declara pentru self.com ca exista unele semne clare care iti arata daca relatia ta este una abuziva din punct de vedere psihologic si emotional.
„Trebuie sa iei in calcul daca partenerul tau te insulta sau ti se adreseaza in moduri jignitoare, daca te critica in asa fel incat te face sa te simti lipsita de valoare, te umileste sau creeaza tot felul de jocuri mentale. De asemenea, ar putea folosi intimidarea, coercitia sau amenintarile pentru a influenta ce faci, precum si unde mergi sau cu cine”, spune specialista.
O relatie sanatoasa, pe de alta parte, este bazata pe respect reciproc.
2. Starea mea de sanatate mentala ma face sa nu vad clar situatia reala?
Poate fi dificil sa-ti dai seamana daca relatia ta ar trebui continuata sau nu daca te confrunti cu probleme in ceea ce priveste starea ta psihica. De exemplu, daca ramai in relatie pentru ca te gandesti ca nimeni altcineva nu te poate iubi, aceasta lipsa de speranta „poate fi depresie”, spune Dr. Islam. Un mod de gandire distorsionat si catastrofic ca acesta, impreuna cu o stima de sine scazuta, fac ca pastrarea relatiei sa ti se para singura optiune.
Iar daca ramai pentru ca iti faci tot timpul griji pentru viitor – cum ar fi gandul ca vei ramane vesnic singura – ar putea arata ca te confrunti cu anxietate.
De asemenea, depresia si anxietatea ar putea sa afecteze si modul in care vezi o relatie ce merita salvata. Daca te simti cu regularitate lipsita de speranta sau te gandesti cu teama la viitor, programeaza o discutie cu un medic psiholog, care va decide pe baza simptomelor tale daca suferi de depresie sau anxietate.
3. Raman din dragoste sau din obligatie?
„Dragostea nu este obligatie, este un dar”, spune terapeuta de cuplu Esther Perel. Daca ramai alaturi de partenerul tau pentru ca te simti obligata, poate simti ca ii esti datoare pentru ca a fost alaturi de tine intr-o perioada mai dificila. Sau poate ramai alaturi de el pentru copiii vostri. Toate acestea arata ca pui nevoile altora deasupra nevoilor tale, lucru care te impiedica sa ai o relatie care te face sa te simti implinita.
5 reguli stabilite de Justin si Hailey Bieber pentru o casnicie fericita
Intr-o relatie sanatoasa nu simti „obligatia” de a ramane alaturi de partenerul tau, ci iti doresti cu adevarat sa fii cu el.
4. Care sunt valorile si nevoile mele?
Cand vine vorba de ceea ce este cel mai bine pentru tine, nu trebuie sa ai un motiv „bun” pentru a pune capat unei relatii – este posibil ca pur si simplu sa nu iti satisfaca nevoile.
Sa vorbesti cu un terapeut, un prieten sau un membru al familiei despre ceea ce simti te poate ajuta „sa intelegi in profunzime de ce unele lucruri nu functioneaza pentru tine si care sunt acelea de care ai nevoie cu adevarat”, spune terapeuta de cuplu Jessica Lee.
In general, daca simti ca nu esti apreciata sau ai resentimente fata de partenerul tau, este posibil ca relatia sa nu-ti ofere ce iti doresti cu adevarat. De exemplu, daca va certati des in privinta banilor, ce nevoi nu iti sunt satisfacute in acest caz? Este vorba de siguranta financiara sau poate de nevoia de libertate sau independenta?
5. Diferentele dintre noi sunt de nedepasit, chiar si cand e vorba despre lucruri marunte?
Sa identifici ce conteaza cel mai mult pentru tine este foarte important pentru ca, in cazul unor parteneri, valorile lor sunt atat de diferite incat este extrem de dificil ca relatia sa functioneze. Nimeni nu se simte complet implinit tot timpul si ajustarea nevoilor si asteptarilor este o parte inevitabila si sanatoasa a unei relatii.
5 motive sanatoase de divort: cand stii ca e mai bine sa pleci
„Principalul motiv pentru care unele cupluri nu rezista este faptul ca partenerii vad conflictele ca pe certuri care apar si dispar, fara sa realizeze ca exista un tipar in conflictele lor”, declara Laurie Watson, consilier de cuplu.
In loc sa vorbeasca deschis despre dorintele si nevoile lor care nu sunt implinite, Watson spune ca oamenii se infurie si au resentimente fata de partenerii lor pentru ca nu le satisfac aceste nevoi. Iar acest lucru ii impiedica pe parteneri sa descopere daca diferentele dintre ei pot fi depasite sau daca sunt incompatibile cu relatia.
Foto: depositphotos.com