Nu te mai critica singura. Cum sa NU mai fii atat de dura cu tine insati

nu te mai critica singura
1
De Daniela Mitran
25 apr. 2019

Nimeni nu este perfect. Si nimeni nu are dreptul sa judece. Dar daca aceste lucruri ne sunt foarte clare, de ce ne confruntam cu toate acele sentimente negative? Poate ca nu de putine ori te-au incercat foarte multe stari. Si poate ca nu de putine ori ai fost prea dura cu tine. Nu ai stiut sa fii buna, sa te asculti, sa iti dai seama cine esti. Si poate ca ai ajuns sa te privesti intr-un mod negativ. Nu te mai critica singura si nu mai incerca sa dovedesti lumii cine esti.

Esti completa. Esti perfect functionala. Esti tot. Nimeni si nimic nu trebuie sa te determine sa ai ganduri negative. Sa te blamezi sau sa consideri ca nu esti suficient de buna.

Potrivit psihologilor, critical interior este principalul vinovat pentru toate sentimentele negative care te incearca. Si exista 7 tipuri! Nu te mai critica singura si incearca sa descoperi de unde porneste aceasta nevoie de a te trata cu duritate.

Nu te mai critica singura – identifica natura gandurilor negative

Indiferent cat de mult te invinovatesti pentru unele greseli sau cat de mult te compari cu alte persoane, este esential sa identifici sursa tuturor gandurilor negative.

Criticul perfectionist

Acest tip te determina sa ai aspiratii foarte inalte. Sa iti setezi obiective greu de atins si sa nu privesti in perspectiva. Criticul perfectionist este cel care te face sa iti vezi toate defectele. Sa nu te consideri suficient de capabila si mereu sa iti ceara mai mult si mai mult. Daca tot ce faci nu este perfect, atunci nu esti suficient de buna. Iar acest critic interior este extrem de periculos. Pentru ca te va face sa te simti judecata, analizata si criticata si de ceilalti.

Criticul dependent de control

Acest critic te va determina sa fii mereu intr-o stare de alerta, de teama sa nu faci ceva gresit. Un gest necontrolat. Sau o vorba spusa la nervi. Te va face sa te critici mereu, sa te corectezi, sa crezi ca nimic din ce spui nu este corect. Si in cele din urma te va face sa te indepartezi de cine esti cu adevarat. Iti va fi greu sa fii tu insati. Pentru ca vei fi mereu atenta la tot ce faci.

Criticul dependent de succes

Criticul dependent de succes iti poate pune in pericol sanatatea psihica si fizica. Te va determina sa te gandesti prea mult la job, la sarcinile pe care le ai si te va “obliga” sa muncesti mai mult si mai mult. Nu va fi suficient ce faci, asa ca mereu iti va gasi un task nou. Te va determina sa fii intr-o goana continua dupa succes. Si va deveni obositor. Extrem de obositor…

Criticul care te subestimeaza

Si acest tip de critic interior este unul periculos pentru linistea ta. Iti vei pierde increderea in tine insati si te va determina sa te subestimezi. Te va face sa crezi ca nu esti suficient de buna si te vei compara cu alte persoane. Te va impiedica sa faci lucruri marete, pentru ca nu vei crede in tine. Nu te mai critica singura si nu te mai subestima. Adu-ti aminte ca nimeni nu e perfect!

Criticul care iti consuma intreaga energie

Acesta este un critic distructiv, care te va determina sa vezi tot ce nu este bun la tine. Te va macina. Te va face sa iti pierzi intreaga energie. Pas cu pas. Zi cu zi. Luna de luna. Te va impiedica sa fii functionala si iti va afecta judecata. Vei avea foarte multe situatii dificile, incarcate cu energie negativa.

Criticul care te face sa te invinovatesti

Acest critic se va folosi de orice oportunitate pe care o va avea pentru a te pune la pamant. Te va face sa te invinovatesti pentru tot ce nu merge bine. Te va impiedica sa vezi adevarul si situatiile asa cum sunt. Si va cauta numai motive care te vor determina sa te scufunzi in ganduri negative. Indiferent de cat de puternic este acest critic, nu te mai critica singura si incearca sa te privesti intr-o lumina mai buna.

Criticul care se complace

Poate ca nu de putine ori ai cazut in aceasta capcana, in care ai decis sa accepti situatia in care te afli si sa functionezi asa. Aproape din inertie. Fara sa te bucuri de nicio experienta. Iar vinovat este criticul care se complace, care te determina sa vezi doar la cativa pasi in fata ta si sa nu privesti in perspectiva. Care te determina sa crezi ca nu esti suficient de buna. Ca mai mult nu poti. Insa este gresit. Si stii asta. Poti oricand mai mult. Trebuie doar sa crezi in tine!

Foto: Shutterstock.com