Oamenii de stiinta demonstreaza ca o zi de odihna pe saptamana iti poate imbunatati sanatatea mintala

1
De Alice Papuc
12 oct. 2024

O zi de odihna pe saptamana reprezinta o practica care ne ofera posibilitatea de a ne regasi echilibrul si de a preveni burnout-ul, imbunatatindu-ne sanatatea mentala pe termen lung.

Este timpul sa recunoastem: ca femei, suntem adesea prinse intr-o rutina agitata, avem responsabilitati de indeplinit si suntem supuse unei presiuni constante. Simtim ca trebuie sa le facem pe toate si ne dorim ca ziua sa aiba mai multe ore, astfel incat sa reusim sa realizam tot ceea ce ne propunem. Cu toate acestea, din ce in ce mai multe studii sugereaza ca perioadele de odihna si deconectare completa nu sunt doar benefice, ci si esentiale pentru sanatatea noastra mintala. In special, oamenii de stiinta recomanda o zi de odihna pe saptamana, o zi in care sa iti permiti sa fii cat de “lenesa” poti.

Beneficiile unei zile complet „lenese”

Conform unui studiu publicat in 2022 in International Journal of Environmental Research and Public Health, lipsa pauzelor regulate si perioadelor de relaxare poate duce la epuizare si burnout. De aceea, o zi de odihna reprezinta mai mult decat o simpla placere, fiind vorba de un obicei extrem de benefic pentru sanatatea mentala. Iata care sunt principalele beneficii ale unei zile de odiha, o zi in care nu faci nimic altceva decat sa “lenevesti”!

  1. Reducerea stresului si anxietatii

O zi de odihna reprezinta o pauza mentala care ne ajuta sa ne deconectam de la agitatia cotidiana, prevenind astfel aparitia epuizarii. In fapt, studiile arata ca acest „reset” psihologic ne poate imbunatati semnificativ starea de spirit si ne poate oferi o perspectiva mai optimista asupra vietii​.

  1. Imbunatatirea procesului de luare a deciziilor

Luarea deciziilor poate deveni dificila atunci cand suntem constant presate de diverse sarcini. O zi de odihna ii ofera creierului nostru sansa de a se relaxa si de a se reseta. Astfel, dupa o zi „lenesa”, suntem mai pregatite sa facem alegeri mai bune, bazate pe o gandire clara si coerenta.

  1. Cresterea creativitatii

Unele dintre cele mai inovatoare idei vin in momente de relaxare, cand mintea nu este presata de rutina zilnica. In timpul unei zile „lenese”, creierul are ocazia sa se elibereze de sarcinile repetitive si sa exploreze noi idei si solutii. Acest tip de relaxare mentala este esential pentru stimularea creativitatii si gasirea de solutii originale la problemele cu care ne confruntam​.

  1. Imbunatatirea calitatii somnului

Stresul si suprastimularea ne pot afecta somnul, dar o zi dedicata relaxarii ne poate ajuta sa avem un somn mai odihnitor si mai profund. Conform specialistilor, activitatile linistite si timpul dedicat relaxarii contribuie la o imbunatatire a tiparelor de somn, ceea ce duce la o sanatate generala mai buna​.

5 carti pe care sa le citesti pentru o relatie de cuplu sanatoasa si armonioasa

Cum poti integra o zi “lenesa” in rutina ta?

Stiu ca nu este deloc usor sa gasesti timp pentru o zi intreaga de relaxare, dar micile schimbari in programul tau pot face o mare diferenta. Expertii recomanda sa incerci sa incluzi o zi pe saptamana in care sa te deconectezi complet de la responsabilitatile cotidiene, sa eviti sarcinile stresante si sa te concentrezi pe activitati care iti aduc liniste si bucurie. Aceasta poate fi o oportunitate perfecta pentru a practica auto-ingrijirea, fie prin meditatie, fie prin exercitii usoare, sau pur si simplu odihna totala.

Foto: freepik.com