Beneficiile recunostintei sunt numeroase, insa putine persoane isi exprima multumirea si aprecierea in mod constant. Oamenii de success nu omit niciodata acest pas, ba chiar il prioritizeaza in fiecare zi.
Am lansat Jurnalul Recunostintei, un produs care te poate ajuta sa-ti schimbi filosofia de viata
Cinci minute: atat de putin dureaza sa te gandesti la cateva lucruri pentru care esti recunoscatoare, imediat dupa ce te-ai trezit.
„Nici nu pot sa exprim in cuvinte cat de importante sunt acele 5 minute in care simti ca esti complet multumit cu viata ta”, spune antreprenorul si miliardarul John Paul DeJoria.
Beneficiile recunostintei: 5 moduri in care iti va schimba radical viata
1. Recunostinta te face mai prezenta si te ajuta sa te bucuri de moment
Adesea, ne pierdem atentia printre ganduri, griji si planuri. Atunci cand iti exprimi sentimentul de recunostinta, te intorci in clipa prezenta si traiesti in timp real toate bucuriile vietii.
30 de citate despre recunostinta: In inima recunoscatoare va fi vara mereu
In plus, cand te lasi sa simti recunostinta, iti opresti creierul din a analiza trecutul sau din a-si face griji pentru viitor. Acest lucru se traduce prin evitarea depresiei si ameliorarea anxietatii.
2. Recunostinta te ajuta sa te apropii de ceilalti
Un om care practica des recunostinta este un om senin si optimist care atrage, inevitabil, alte persoane cu o vibratie asemanatoare.
21 de zile fara sa te plangi: O provocare care iti va schimba mentalitatea
De asemenea, cand iti exprimi verbal recunostinta fata de un parinte, un coleg sau un prieten, il vei determina sa se deschida la randul sau. Astfel, vei crea relatii autentice si mult mai puternice cu cei din jurul tau.
3. Recunostinta mentine o sanatate de fier
Nu este un mit. Cand practici constant exprimarea recunostintei, in corpul tau au loc cateva reactii foarte interesante.
Se pare ca oamenii fericiti, care apreciaza tot ce li se intampla, dorm mai bine, au un sistem imunitar foarte puternic si depasesc mai usor afectiunile cu care se confrunta din cand in cand.
Pe langa sanatatea fizica, beneficiile recunostintei se simt si la nivel mental si emotional. O persoana recunoscatoare nu are tendinta de a se compara cu ceilalti si, in consecinta, nu creeaza suferinta si regrete inutile. In schimb, se poate concentra pe propria viata, avand rezultate mai bune in toate ariile.
4. Recunostinta iti imbunatateste functiile creierului
„In studii, dupa opt saptamani de practicare a recunostintei, indivizii aveau o functie cognitiva mai puternica, iar centrul recompenselor era mult mai activ”, explica Dr. Emiliana Simon-Thomas.
Se pare ca simpla enumerare a lucrurilor pentru care esti recunoscatoare activeaza centrii din creier responsabili cu satisfactia. Este vorba despre aceiasi centri care sunt stimulati de nevoile primare: hrana si relatiile sexuale.
5. Recunostinta te face mai fericita, per total
Ai vazut vreodata un om fericit, care nu este recunoscator pentru ce traieste? Dar un om nefericit, care totusi este extrem de recunoscator pentru viata sa? Bucuria si recunostinta sunt interdependente!
In cartea sa, „Multumesc! Cum poate noua stiinta a recunostintei sa ne faca mai fericiti”, Dr. Robert Emmons ajunge la concluzia ca oamenii recunoscatori pentru viata lor sunt mai fericiti cu 25% decat cei care se plang constat de ceea ce li se intampla. Totul se bazeaza pe studii efectuate la nivel global, pe mii de subiecti.
Foto: Instagram/Beyonce