22 de obiceiuri la care sa renunti inainte de a implini 30 de ani

1
De Denisa Toma
1 mart. 2019

In jurul varstei de 20 de ani, cu totii ne concentram mai mult asupra carierei, relatiilor sau propriei persoane, incercand sa ne cunoastem si sa ne intelegem mai bine. Bineinteles, greselile sunt inevitabile, dar sunt utile pentru ca ne ajuta sa invatam si sa evoluam.

Dar dupa varsta de 30 de ani, cand obtii mai multa experienta de viata si mai multa stabilitate, descoperi ca nu totul trebuie sa fie un experiment plin de neprevazut, ci poate fi un joc strategic.

De ce ar trebui sa fii fericita ca esti singura la 30 de ani

Exista o multime de lucruri pe care le poti face ca sa fii mai sanatos, sa ai mai multa stabilitate financiara, sa ai relatii bune cu ceilalti si, per total, sa fii mai fericit.

Iata cateva obiceiuri la care sa renunti pana la varsta de 30 de ani daca vrei sa obtii toate acestea:

Renunti la planurile facute cu prietenii

Daca ai stabilit ca va intalniti seara la un restaurant sau mergeti dimineata sa beti o cafea, nu anula aceste planuri cu cateva ore inainte, cu exceptia cazului in care ai motive cu adevarat serioase. Te simti stresata si epuizata? E un motiv in plus sa-ti respecti planurile. Studiile au aratat ca socializarea cu prietenii poate imbunatati starea de spirit si poate scadea nivelul stresului.

Intrebari pe care sa ti le pui la 20, la 30 si la 40 de ani

Cheltui prea multi bani pe haine ieftine

Investeste in cateva haine de calitate, pe care le vei putea folosi ani la randul, in loc sa-ti dai banii pe o multime de haine ieftine, dar care se vor deteriora rapid.

Te concentrezi asupra dating-ului online

Daca persoana cu care vorbesti pe net de cateva saptamani nu te-a invitat inca la o intalnire, sunt sanse mari sa nu te invite niciodata. Accepta, treci peste si scoate ochii din telefon. Ai putea, mai bine, sa discuti cu acea persoana draguta pe care ai vazut-o la cafenea sau acel coleg care gaseste tot felul de pretexte ca sa fie in preajma ta.

Iti este prea teama sa ceri o marire de salariu

Un studiu din anul 2015 a descoperit ca 60% dintre angajati nu cer o marire de salariu, in principal pentru ca le este teama sa intrebe. Cu totii trebuie sa muncim din greu pentru a ne demonstra valoarea, dar in acelasi timp ar trebui sa fim platiti in functie de cat meritam. Nu te teme sa ceri o marire de salariu atunci simti ca o meriti.

Nu iti ingrijesti pielea

Da, trebuie sa te speli pe fata seara, sa folosesti creme hidratante potrivite tenului tau si, mai ales, sa porti intotdeauna crema cu factor de protectie solara, indiferent de anotimp. Este cea mai buna strategie de a preveni aparitia prematura a ridurilor.

„Uiti” sa iti suni rudele

Parintii, bunicii, matusile, unchii si alte rude mai in varsta si mai intelepte asteapta cu nerabdare sa-ti auda vocea mai des. Nu mai gasi scuze ca sa amani. Suna-i, intreaba-i cum sunt, ce mai fac si povesteste-le ce mai faci tu. Nu doar ca le vei face ziua mai frumoasa, dar si tu te vei simti mai bine apoi.

Spui prea des „scuze”

Nu e nevoie sa-ti ceri scuze pentru ca ai raspuns la un mesaj dupa doua ore. Sau pentru ca vrei sa stai vineri seara acasa sa te odihnesti si sa economisesti bani. Nu ai de ce sa-ti ceri scuze pentru modul in care vrei sa-ti duci viata.

Te simti vinovata pentru succesul tau

Daca obtii un job uimitor sau incepi propria ta afacere, se poate intampla un lucru bizar: oamenii te pot descuraja. Suna ca un cliseu, dar adevarul este ca unii pot fi invidiosi sau se simt amenintati de propriile nesigurante. Nu-i lasa sa te faca sa te simti prost, rusinat sau sa-ti ceri scuze pentru reusitele tale. Asuma-ti succesul si uita de hateri. Oamenii buni din viata ta, care te-au sustinut intotdeauna, vor fi foarte fericiti pentru tine.

Stai alaturi de un partener care te face nefericita

Nu este intotdeauna totul roz intr-o relatie. Inevitabil, apar obstacole si dificultati pe drum. Dar per ansamblu, ar trebui sa te simti fericita, in siguranta, iubita si frumoasa alaturi de partenerul tau. Daca toate acestea iti suna necunoscut sau nu le-ai mai trait de mult timp, poate este momentul sa faci o schimbare in viata ta.

Accepti raspunsul „Nu” fara sa mai incerci o data

Sunt unele situatii pe care nu le poti schimba, ceea ce este uneori o lectie in sine. Dar cand vine vorba de situatii care sunt foarte importante pentru tine – la munca, in relatie, in proiectele tale – nu accepta primul „Nu” pe care cineva ti-l spune. Intreaba din nou, folosind argumentele necesare si fara sa te plangi.

Nu economisesti bani

Fie ca e vorba de o pusculita sau un cont de economii, sa stranga niste bani este cel mai intelept lucru pe care o persoana in jurul varstei de 20 de ani il poate face. Desi ar putea parea imposibil sa faci asta cand ai de platit chirie, intretinere si facturi, atunci cand situatia ta financiara se imbunatateste, primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa economisesti aproximativ 10-15% din fiecare salariu. Dupa varsta de 30 de ani, economiseste 15-25% din salariu.

8 trucuri care te ajuta sa economisesti fara efort

Te certi cu parintii

Este adevarat, relatia cu parintii poate fi frustranta uneori. Dar nu te ajuta sa te comporti ca un adolescent enervat si sa tipi la telefon sau fata in fata. Nu vor fi intotdeauna langa tine, prin urmare respecta-i si apreciaza-i, chiar si atunci cand te intreaba pentru a suta oara cand ai de gand sa te mariti.

Fumezi sau te bronzezi fara protectie

Aceste doua obiceiuri sunt foarte periculoase pentru sanatatea ta. Nu iti mai gasi scuze si renunta la ele pentru totdeauna. Ambele cresc riscul aparitiei cancerului.

Astepti „sufletul pereche”

Nu este nimic gresit sa ai standarde ridicate. Dar este o greseala majora sa refuzi pe oricine este interesat de tine pentru ca nu pare sa fie genul tau sau nu arata ca persoana visurilor tale. De fapt, conceptul de suflet pereche este o fictiune. Si poate cel pe care tu ti-l imaginezi ca fiind partenerul perfect pentru tine nu este ceea ce ai nevoie cu adevarat.

Nu iti urmezi pasiunile

Fie ca e vorba de citit, crosetat, Zumba, mersul pe bicicleta, colectionarea timbrelor sau orice altceva, nu-i lasa pe cei care te judeca sa stea in calea pasiunilor tale. Rezerva timp pentru lucrurile pe care le iubesti si nu uita sa le notezi efectiv in calendar ca sa nu uiti sa le pui in practica.

Traiesti pe retelele de socializare

Vacante uimitoare, case superbe sau haine de lux. Instagram este plin de lucruri care poate sunt scopurile multora in viata. O privire aruncata din cand in cand ar putea sa te motiveze, dar cu cat absorbi mai mult din vietile aparent perfecte (adesea cosmetizate sau chiar false) ale unor persoane, cu atat mai rau te vei simti fata de propria ta viata. Este dovedit ca retelele de socializare ne afecteaza negativ din punct de vedere psihic.

Nu faci niciodata sport

Nu este nevoie sa alergi la maraton sau sa devii sportiv de performanta. Trebuie doar sa-ti amintesti ca miscarea este esentiala pentru a fi sanatos, a te mentine in forma si chiar pentru a avea o stare psihica mai buna. Daca nu iti place sa mergi la sala, incearca ceva care iti face placere. De exemplu, danseaza, mergi cu bicicleta, plimba-te sau fa drumetii.

Nu te duci la doctor

Vizitele de rutina la medic si analizele uzuale sunt necesare chiar si atunci cand te simti excelent. In fiecare an ar trebui sa faci un set de analize de sange uzuale, un test Babes-Papanicolau, o ecografie mamara si un consult pentru verificarea alunitelor. De asemenea, mergi la dentist de doua ori pe an pentru detartraj si consult.

Consumi prea mult alcool

Bauturile alcoolice sunt asociate cu distractia si intalnirile cu prietenii. Dar este foarte nociv pentru sanatate si periculos pentru siguranta ta sa te trezesti dimineata fara sa stii cum ai ajuns acasa seara trecuta.

Te certi cu fratii din cauza lucrurilor marunte

In fiecare familie apar tot felul de drame, mai mici sau mai mari. Dar nu ar trebui sa le lasi sa-ti strice relatia cu fratii sau surorile. Desi in mod sigur exista motive de neintelegere, trebuie sa treci peste ele si pastrezi o relatia apropiata cu fratii.

Nu esti generos cu ceilalti

Fa-ti timp sa-i ajuti pe cei care au nevoie. Voluntariatul este o modalitate buna prin care poti face asta. Fii mentorul unui copil care are nevoie de ajutor, serveste mancare la un adapost pentru persoane in dificultate sau viziteaza persoane varstnice la azil. Vei invata foarte mult din aceste experiente si vei realiza ca pana si cele mai rele zile ale tale nu sunt chiar atat de rele.

Astepti sa inceapa „viata adevarata”

Intreaba-te care sunt visurile, sperantele si scopurile tale in viata. Gandeste-te cum vrei sa arate viata ta si cum vrei sa traiesti. Fa schimbarile pe care trebuie sa le faci pentru a ajunge acolo unde iti doresti. Astfel incepe viata „adevarata”, autentica.

Foto: Shutterstock.com