5 obiceiuri toxice care te impiedica sa te bucuri de succes

1
De Maria Constantin
7 iun. 2020

Evitarea unor obiceiuri toxice e un mod sigur de a te bucura de succes pe plan personal si profesional. Iata cinci dintre acestea care te trag in jos si te pot transforma intr-o persoana nesuferita.

Faptul ca obiceiurile toxice pot distruge relatiile este evident pentru cei mai multi dintre noi. Dar daca ai convingerea ca lumea graviteaza in jurul tau, viata ta personala va fi turbulenta. Iar efectul comportamentului tau asupra succesului profesional nu va fi unul pozitiv, scrie Forbes.

Ti-ai pus intrebarea de ce vedem atat de multi oameni care au succes, dar nu sunt placuti de cei din jur? Unul dintre motive este ca de multe ori privim succesul prin prisma banilor si din punctul de vedere al altcuiva. De exemplu, multe persoane isi cheltuiesc mare parte din bani incercand sa fie fericite si nu intotdeauna primesc ceea ce platesc. N-avem nicio idee daca un miliardar a avut obiceiuri toxice inainte de a deveni bogat, scrie Forbes.

Evitarea unor obiceiuri toxice este un mod sigur de a te bucura de succes atat pe plan personal, cat si profesional. Desigur, nu putem garanta ca banii si succesul vor da buzna dupa eliminarea obiceiurilor toxice din comportamentul nostru. Dar stiinta ne confirma ca putem macar sa fim mai fericiti si mai apreciati de cei din jurul nostru si, pana la urma, acesta este marele castig.

Iata cinci obiceiuri toxice care te trag in jos si te transforma intr-o persoana nesuferita:

Te concentrezi doar pe tine

Aplecarea asupra ta este adesea necesara. Paradoxal, acest lucru e usor de realizat dandu-le atentie celorlalti. De exemplu, noi, oamenii, avem tendinta naturala de a intoarce un favor cu un favor. Daca te destainui cuiva si acea persoana te asculta, simti ca e normal sa faci si tu acelasi lucru pentru ea si sa o asculti. De aceea, daca te concentrezi pe altii, oamenii vor crede ca pot vorbi cu tine, iar de aici rezulta cu timpul o anumita influenta pe care o castigi.

La cealalta extrema, cand atentia cuiva se concentreaza pe propria persoana, devine victima narcisismului. O multime de studii arata ca narcisismul distruge totul, de la companii pana la relatii. Si te poate distruge si pe tine.

Vrei sa-ti impui punctul de vedere cu orice pret

Cel mai bun mod de a sti daca esti o persoana narcisista este sa te intrebi daca esti astfel. Daca iti faci acest test, poti sa stai linistita – narcisistii nu-si pun aceasta intrebare pentru ca nu le pasa.

Un alt indiciu este daca in dezbaterile cu alte persoane cauti sa-ti impui punctul de vedere. E in regula sa-ti doresti sa comunici o idee sau sa ai o critica constructiva. Iar daca ceilalti au nevoie de parerea ta, de sprijin sau de coordonarea ta, se astepta sa le spui punctul tau de vedere. Insa cel mai bun mod de a face asta este sa asculti ce au de spus ceilalti. Starea lor emotionala va influenta daca ei vor asculta ce vrei sa spui, prin urmare nu trebuie sa-i respingi prin modul in care iti expui punctul de vedere. In plus, sa asculti mai intai te va ajuta sa comunici mai eficient.

Ai obiceiul de a judeca si critica oameni si lucruri

Putine greseli umane sunt mai grave decat judecarea sau criticarea celorlalti. Conform datelor stiintifice, 97% din totalul populatiei sufera de „Punctul Orb Partinitor”, proces care ne impiedica sa observam impactul prejudecatilor asupra propriei judecati in timp ce ii criticam pe altii. Cu cat suntem mai critici cu altii, cu atat mai orbi devenim pentru a ne valida criticile. Mai grav, acest proces psihologic ne face sa ne credem experti in problemele altora. Asa devenim nesuferiti.

Un mod de a evada din aceasta capcana este sa ataci critica de la radacina. De exemplu, imediat cum iti vine in minte un gand critic, spune-ti: „O sa judec maine asta!”. Iar maine o sa uiti.

5 pasi de urmat zilnic pentru a-ti construi o cariera de succes

Dai vina pe altii si nu ai curaj

Lasii ii lasa pe altii sa-si asume vina sau o arunca in carca lor in loc sa si-o asume. In schimb, cei care au curaj fac un pas in fata si isi asuma responsabilitatea pentru ca nu suporta sa vada ca vina cade pe umerii altora. Acest lucru le da forta sa mearga inainte. Cercetarile din domeniul neurostiintei au dovedit ca altruismul ii face pe oameni sa se simta mai fericiti. Mai mult, generozitatea iti da o stare bine. Lipsa acestor calitati este toxica.

Aroganta intelectuala

In mare masura, cel mai eficient antidot pentru aceste obiceiuri toxice este smerenia. Asa cum spun batranii, „oamenii umili nu cad”. Cercetatorii au descoperit ca smerenia intelectuala este foarte determinanta pentru obtinerea succesului. Persoanele umile intelectual, care nu fac parada cu cunostintele lor si nu se bat cu pumnul in piept, nu se tem sa greseasca. E aproape inutil de precizat, persoanele umile intelectual sunt lideri iubiti si foarte buni prieteni.

In schimb, cei aroganti urasc sa fie contrazisi, sunt persoane limitate si nu tin cont de realitate cand isi impun opiniile. Cauta rezolvari rapide, in locul solutiilor valide. Nu se pot baza pe nimeni si nu sunt de folos nimanui.

Foto: Unsplash.com