5 obiective financiare pe termen scurt – ce sa-ti propui sa realizezi pana la finalul acestui an

1
De Alice Papuc
5 sept. 2024

Este timpul sa incepi sa economisesti si sa iti planifici viitorul financiar!

Toamna este aici si, odata cu ea, si acea perioada in care revenim la munca, mai mult ca niciodata. Dar cum ar fi sa muncim si pentru noi, dezvoltandu-ne obiceiuri benefice pe toate planurile? Astazi discutam despre planul financiar, mai exact despre 5 obiective financiare pe termen scurt, lucrurile pe care sa le poti realiza pana la finalul acestui an. Acestea sunt obiectivele pe care ti le propun eu, obiective pe care le poti dezvolta sau adapta, in functie de situatia ta specifica!

Incepe sa economisesti pentru perioada sarbatorilor de iarna

Oricat de magica este perioada sarbatorilor de iarna, trebuie sa recunosti ca aceasta iti poate afecta serios bugetul. Pentru a nu te simti complet nepregatita si coplesita de toate cheltuielile asociate cu aceasta, poti incepe sa economisesti chiar de acum. Gandeste-te la o suma care ar fi necesara pentru perioada de Craciun – Revelion (cadouri, masa festiva, optional – excursii) si imparte aceasta suma la numarul de luni ramase. Fa-ti un fond special pentru aceasta categorie si vireaza bani lunar. Pentru a fi si mai usor, poti chiar sa automatizezi plata.

Crearea unui buget

Daca nu ai deja unul, este momentul sa-ti realizezi primul buget. Urmareste-ti cheltuielile si noteaza fiecare banut care a iesit din contul tau. Ulterior, realizeaza un buget in care sa treci toate categoriile de cheltuieli, de la cele necesare (precum locuinta, facturi si sanatate), pana la micile placeri. Observi diferente intre cheltuielile notate si bugetul pe care l-ai realizat? Acesta este punctul in care inveti mai multe despre obiceiurile tale si iti ajustezi cheltuielile.

Incepe sa economisesti pentru vacanta de vara din anul urmator

Chiar daca trebuie sa economisesti pentru Craciun, acesta este punctul in care iti poti deschide un cont de economii si pentru vacanta de anul urmator. Incearca sa te gandesti ce iti doresti sa faci si sa estimezi un buget pentru aceasta. Chiar daca nu vei economisi sume astronomice pana la finalul acestui an, este un inceput, iar tu te vei simti mult mai motivata sa faci pasi in directia dorita.

Educa-te financiar

Chiar daca simti ca ai deja notiunile necesare, nu strica niciodata sa investesti in educatia ta. Fie ca citesti o carte sau urmezi un curs in toata regula, investitia in tine este cea mai buna investitie pe care o poti face vreodata.

5 carti de educatie financiara pe care trebuie sa le citesti

Crearea unui fond de urgenta

Din nou, daca nu ai deja un fond de urgenta, este momentul ideal sa iti faci unul. Acesta presupune sa strangi o suma de bani care sa-ti acopere cheltuielile pentru aproximativ 6 luni in cazul in care ramai fara job sau apar situatii de urgenta. Daca iti doresti sa inveti mai multe despre acesta, ti-am pregatit un articol special pe subiect.

Foto: Freepik.com