Acesti 5 pasi te ajuta sa descoperi care este scopul tau in viata

1
De Mia Nicolescu
11 aug. 2022

M-am intrebat si eu adesea care este scopul meu in viata. Au fost dati in care am crezut ca l-am aflat, alte dati in care am simtit ca nu am niciun scop. Si asta m-a intristat.

Scopul este o parte integranta a bunastarii mentale si fizice. Nu numai ca este esential pentru sanatatea creierului, dar oamenii cu un sens in viata au o sanatate fizica generala mai buna. Cu toate acestea, “a trai cu scop” este un concept putin evaziv. De unde stii daca esti pe drumul cel bun? Si cum arata, de fapt, viata cu scop?

7 lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a-ti crea singura norocul

Vesti bune: antreprenorul si profesorul de la Columbia Business School, Hitendra Wadhwa, autorul cartii Inner Mastery, Outer Impact, a creat un plan pentru a cultiva un scop in viata de zi cu zi. Iata cei cinci pasi pe care ar trebui sa ii urmezi:

PASUL 0: CROAZIERA

OK, din punct de vedere tehnic, exista un pas “zero” atunci cand vine vorba de gasirea scopului in viata. Potrivit lui Wadhwa, prima etapa este etapa de croaziera, “in care cineva pur si simplu trece prin viata relaxat, multumit si confortabil”. Dupa cum sugereaza si numele, mergi prin viata fara sa te opresti ca sa te intrebi daca mai este ceva pentru care sa te straduiesti. “In principiu, nu esti dispus sa pui la indoiala faptul ca in viata exista ceva mai mult decat ceea ce ochii tai vad deja”, spune Wadhwa.

PASUL 1: CHEMAREA

Este posibil sa observi un imbold sau o chemare. “Imboldul ar putea veni dintr-un soc, poate o pierdere personala sau un esec, sau ar putea fi doar o chemare, o trezire din interior”, spune Wadhwa. De exemplu, Wadhwa povesteste cum unul dintre elevii sai a venit acasa de la scoala si i-a spus mamei ei ca vrea sa devina un doctor care sa trateze cancerul – acum este un oncolog foarte bun.

Desigur, nu toata lumea are acest tip de trezire. “Dar pentru multi dintre noi, exista momente in care avem unele presimtiri, anumite impulsuri”, spune Wadhwa. “In acele momente, simtim ca exista ceva mai mult… De-a lungul timpului, daca incepem sa fim atenti si sa conectam acele puncte, ele ne-ar putea ajuta sa ne dam seama ce ne invita viata sa exprimam ca scop.”

5 lucruri care dovedesc ca fericirea adevarata vine din interior

PASUL 2: CAUTAREA

Pentru a conecta acele puncte interioare, paseste in etapa de cautare. Aici, poti cauta indrumare prin mentori, scripturi sau oameni pe care ii admiri si de care te simti atrasa, care reflecta tipul de valori pe care le ai si scopul pe care doresti sa il atingi. “O serie de introspectii interioare si de explorari exterioare ne pot duce in cele din urma intr-un loc in care sensul va capata forma”, spune el. Poti incepe apoi sa identifici directia si convingerile de baza care dau sens vietii tale.

PASUL 3: DEFINIREA

“Pe masura ce cautarea incepe sa aduca beneficii, incepem sa codificam pentru noi insine lucrurile pe care le sustinem”, spune Wadhwa. Acum, aceasta definitie este o relatie in continua evolutie, asa ca nu este gresit daca pe parcurs vrei sa iti schimbi scopul  – este permis sa se dezvolte si sa se schimbe in functie de ceea ce faci.

De exemplu, “am respins ideea de violenta inca de la inceput, dar ceea ce credeam eu ca inseamna a fi violent s-a schimbat odata cu trecerea prin viata”, spune Wadhwa. Daca la inceput a fost vorba doar despre evitarea violentei fizice, pe masura ce am crescut, “a devenit mai mult despre atenuarea impulsului de a ma angaja in violenta emotionala – a rani pe cineva sau a face ceva care are un impact emotional negativ asupra celeilalte persoane”, continua el. “Cine stie care va fi definitia nonviolentei peste cinci ani?!”, explica el.

Ideea este ca nu trebuie sa te temi sa iti modifici scopul in aceasta etapa definitorie. “Este o etapa vibranta, foarte activa. Nu este doar alb sau negru, notezi cinci lucruri si apoi ai reusit. Este o continua evolutie.”

PASUL 4: CONCENTRAREA

Acum este timpul sa iti ajustezi scopul. “Nu poti fi acolo pentru toata lumea in acelasi timp”, spune Wadhwa. „Va trebui sa faci niste compromisuri. Va trebui sa ignori o multime de lucruri in serviciul scopului tau.” Asadar, intreaba-te: ce esti dispusa sa lasi in spate pentru a dedica mai mult timp scopului tau?

“Poate ca este vorba despre anumite relatii, angajamente, pasiuni sau chiar sa fii pregatita sa dezamagesti oameni pentru a putea dobandi linistea sufleteasca. Sa faci tot posibilul ca energia si timpul de care ai nevoie sa fie in serviciul scopului tau”, spune Wadhwa. Asta nu inseamna ca trebuie sa ignori de fiecare data nevoile celorlalti, dar trebuie sa existe un echilibru. “Aceasta este adesea o faza de cautare a sufletului in care incerci sa intelegi relatia cu familia, comunitatea si lumea de dincolo”, spune Wadhwa.

PASUL 5: CONTOPIREA

In cele din urma, ajungi la stadiul de fuziune. “Acesta este doar un punct minunat in care literalmente tot ceea ce faci este informat, ghidat si inspirat de scopul tau”, spune Wadhwa. “Chiar si in momentele obisnuite, de zi cu zi, oamenii care se contopesc cu scopul lor gasesc instinctual o modalitate de a-si mapa scopul la orice ar fi sau li se cere sa faca in acel moment.”

Imagineaza-ti forma unei piramide: “Progresezi de la baza triunghiului, unde esti destul de nestructurat si nedirectionat”, adauga el, pana cand, treptat, te deplasezi in sus pana la varful triunghiului, unde esti complet fuzionat. Evident, acesta este obiectivul final, dar la care continui sa lucrezi. Nu te ingrijora daca nu ai atins inca acest punct, nu exista o varsta sau un moment specific la care trebuie sa ajungi in acel punct. Este diferit pentru toata lumea.

Tu ai aflat care este scopul tau in viata?

Foto: depositphotos.com