Poate ai observat la cei care lucreaza in echipe mari si in medii open space, ca se induce un discret sentiment de vinovatie cand vine vorba despre pauza de masa. Unii spun ca este mai eficient sa iei pauza de masa la birou, eventual in timp ce lucrezi. Este foarte necesar pentru sanatatea noastra fizica si mentala, scrie popsugar.co.uk, sa evitam astfel de practici de a lua pauza de masa in spatiul de lucru. Si acest lucru este valabil, fie ca se intinde pe durata unei ore sau mai putin.
Pauza de masa – motive care te vor convinge sa nu renunti la ea
Te elibereaza de stres
Un nivel ridicat de stres iti poate afecta sanatatea mentala si favorizeaza anxietatea si chiar depresia. Daca nu ai timp sa faci miscare, sa acorzi atentie unui hobby ori sa faci yoga, meditatie, ca sa te eliberezi de stres, pauza de masa este o solutie in acest sens. Timpul petrecut in pauza de masa iti da sansa sa dai un restart preocuparilor de la serviciu.
Iti imbunatateste circulatia sangvina
Daca locul unde mananci la pranz este mai indepartat de serviciu, trebuie sa faci miscare. Asa ca stretching-ul nu este necesar doar la inceputul si la finalul unui antrenament, ci si in activitatile de zi cu zi. Daca faci o scurta plimbare in timpul mesei iti lucrezi muschii si, in acelasi timp, iti imbuntatesti circulatia sangvina. In plus, iti lucrezi mobilitatea si iti intaresti articulatiile.
Reglezi nivelul de nutrienti din corp
Luand pauza de masa in birou, intr-un iluminat artificial, nu beneficiezi de o absorbtie eficienta a vitaminei D, oricate alimente bogate in aceasta vitamina ai consuma. Cand pielea intra in contact direct cu lumina directa a soarelui – razele UVB -, se produce vitamina D. Un deficit de aceasta vitamina poate afecta sanatatea in multe feluri, de la a dezvolta anxietate si depresie pana la a face diabet si boli ale oaselor.
Pauza de masa te ajuta sa te concentrezi mai bine
Poate crezi ca stand toata ziua la birou esti mai eficienta si beneficiezi de o crestere a productivitatii. De fapt, efectul este invers. Nu acelasi lucru se poate spune despre obiceiul de a lua pauze mici, la intervale regulate de timp. Pauzele scurte si cea de masa imbunatatesc functiile cognitive, pentru ca permit mintii sa se concentreze si pe altceva in afara de taskurile de la job. Dupa pauze, ai multe sanse sa abordezi altfel responsabilitatile de serviciu, in sensul bun, bineinteles. Mai presus, cu mintea relaxata, chiar daca intr-o mica masura, te vei concentra mai bine asupra lor.
Foto: Shutterstock.com