Inclusiv cei mai buni ganditori din istorie, precum Charles Darwin, Abraham Lincoln si Nikola Tesla, au avut tulburari de anxietate.
Cum s-a concluzionat ca persoanele cu anxietate sunt mai destepte
In 2015, Universitatea din Ontario, Canada, a realizat un studiu prin chestionarea a 100 de studenti pentru a vedea cat de mult isi fac griji. Ei au fost intrebati in ce masura erau de acord cu afirmatii de genul: „Intotdeauna imi fac griji pentru ceva”.
Ei au descoperit ca studentii care au mai multa anxietate au avut tendinta de a obtine si un scor mai mare la testul de inteligenta verbala.
Nu este primul studiu pe aceasta tema.
In 2012, psihologii de la Centrul Interdisciplinar Herzliya au rugat 80 de studenti sa evalueze operele de arta prezentate de un program software care a fost configurat de cercetatori pentru a activa un virus de calculator aparent din greseala. O actrita incerca apoi sa obtina asistenta tehnica.
Studentilor li s-a spus sa obtina asistenta tehnica si, prin intermediul a inca patru provocari menite sa le distraga atentia si sa le provoace anxietate, studentii care au fost mai anxiosi s-au dovedit a fi cei care s-au concentrat pe repararea virusului.
Atunci cand cineva este prea stimulat si atat de nelinistit in legatura cu totul, ii este mai usor sa blocheze ceea ce se intampla in jurul sau si sa se concentreze asupra unei sarcini care necesita rezolvare urgenta. Prin urmare, ei au fost capabili sa combata eficient virusul informatic.
Jeremy Coplan, un psihiatru de la SUNY Downstate Medical Center din New York, a descoperit ca cei care au o forma mai severa de tulburare de anxietate generalizata au un IQ mai mare decat cei care au forme mai usoare de anxietate.
O minte ingrijorata este o minte care cauta, iar oamenii mai inteligenti pot avea agilitatea cognitiva de a examina mai multe unghiuri ale oricarei situatii, in bine sau in rau. Copiii care sunt predispusi sa fie anxiosi pot fi mai atenti sau mai sarguinciosi la scoala, de exemplu, si, prin urmare, isi pot imbunatati inteligenta. Iar oamenii inteligenti pot gasi mai multe lucruri pentru care sa se ingrijoreze”, explica autorii studiului.
Semne ca esti o persoana mai inteligenta decat media si ca ai o gandire foarte profunda
Legatura dintre anxietate si inteligenta
In ciuda hipersensibilitatii la stimulii externi, persoanele inteligente sunt de obicei constiente de sine. Nu numai ca sunt atente la cei din jurul lor, dar sunt si preocupate de performanta lor personala. Persoanele inteligente experimenteaza mai des „lumina reflectoarelor”. Monitorizarea reactiilor lor la tot poate deveni, prin urmare, epuizanta.
Creierul oamenilor inteligenti functioneaza 24/7, ceea ce inseamna ca mintile lor cauta in mod continuu informatii noi. Niveluri mai inalte de abilitati cognitive ii determina sa caute informatii noi si sa examineze teorii mai des. Cu cat mintea cauta mai mult, cu atat poate crea mai multa anxietate daca nu este tinuta sub control. Incercarea de a rationaliza totul, gasind raspunsuri la toate intrebarile care apar devine obositoare. A rula aceste activitati mentale in acelasi timp este coplesitor.
Cu cat esti mai inteligent, cu atat ai o constientizare mai mare. Persoanele anxioase pot detecta mai multe amenintari in orice situatie data. Cu mai multe amenintari vin mai multe ingrijorari. Cand suntem hipersensibili, avem tendinta sa observam lucrurile mai in profunzime in jurul nostru. Acest lucru ne transforma in indivizi extrem de constienti.
5 lucruri mai putin cunoscute care te pot ajuta sa iti gestionezi anxietatea
Bineinteles, exista si exceptii.
A existat si un studiu realizat in 2012 care a aratat cum anxietatea are un impact negativ asupra IQ-ului. Grupul de control a avut un IQ mai mare pentru ca participantii aveau mai putine motive de ingrijorare si mai putina anxietate care sa ii faca sa se simta inconfortabil.
Robert Epstein, psiholog la Institutul American pentru Cercetare Comportamentala si Tehnologie, a declarat: „Exista exceptii, evident, dar concluzia de baza este solida. O explicatie pentru corelatia negativa este destul de simpla: Cand oamenii sunt anxiosi nu gandesc foarte clar”.
Foto: Freepik.com