7 motive pentru care plangi atat de usor, explicate de specialisti

1
De Alice Papuc
29 dec. 2023

Exista momente in care emotiile te coplesesc cu totul si par sa preia controlul.

In zilele noastre, plansul nu are o reputatie tocmai favorabila, fiind vazut drept incomod, inconfortabil sau chiar un semn de slabiciune. Cu toate acestea, cercetarile demonstreaza ca plansul poate fi benefic deoarece contribuie la ameliorarea durerii fizice si emotionale, eliberand endorfine si oxitocina, care ajuta la gestionarea stresului.

Dar ce se intampla atunci cand simti ca plangi extrem de usor si ca esti mult mai sensibila decat majoritatea oamenilor? Iata 7 motive pentru care ai acest comportament, precum si explicatii venite din partea specialistilor:

Esti o persoana extrem de empatica

Potrivit psihoterapeutei Babita Spinelli, indiferent daca te autodefinesti drept o persoana empatica sau foarte sensibila, unii oameni au, pur si simplu, un sistem nervos care e mai bine conectat pentru a se raporta la cei din jur, rezultand reactii emotionale accentuate. Astfel, sistemul tau nervos te face sa simti lucrurile intr-un mod mult mai profund decat oamenii din jurul tau.

Modul in care ai crescut

Potrivit lui Spinelli, este important sa nu subestimezi impactul pe care il poate avea mediul in care ai crescut asupra a cat de mult iti exteriorizezi emotiile: „Modul in care familia a modelat comportamentul de plans influenteaza daca plangem mai mult decat altii. Daca plansul a fost perceput ca fiind rusinos sau inutil, indivizii ajung sa isi retina emotiile.”

La polul opus, daca parintii ti-au permis sa iti exprimi emotiile in copilarie, la maturitate nu vei percepe plansul drept o dovada de slabiciune, ci ca pe un fel de a te exprima/a te descarca in situatii limita.

Genetica

Mergand pe aceleasi considerente, plansul poate fi “in ADN-ul tau”. Studiile au sugerat ca “functionarea emotionala” poate fi influentata de mostenirea genetica, iar indivizii pot prelua aceasta caracteristica de la familie. Astfel, tendinta de a plange usor poate fi o caracteristica ereditara, influentand modul in care un individ raspunde la stimuli emotionali si situatii de stres.

Esti stresata sau chiar epuizata

Daca nu esti in mod normal o persoana care plange des, dar constati ca plangi mai mult in ultima vreme, este posibil sa te confrunti cu mult stres sau chiar sa fii epuizata. De asemenea, lipsa de somn iti poate afecta modul in care iti procesezi emotiile.

10 lucruri pe care sa ti le spui atunci cand plangi

Procesezi anumite traume

Pe masura ce inveti mai multe despre sistemul tau nervos si despre traumele neprocesate, poti ajunge sa simti ca “plangi din senin”. Astfel, eliberezi emotii pe care le-ai pastrat adanc in interiorul tau si de care ai fugit, poate, ani la rand.

9 semne care arata ca ai o trauma nerezolvata

Esti femeie

Nu imi doresc sa fac generalizari, insa realitatea este ca femeile plang mai des decat barbatii. Psihiatrul Daniel Amen afirma ca “empatia le permite femeilor sa fie iubitoare si protectoare, dar poate deveni si extrem de coplesitoare atunci cand nu este gestionata.”

Plangi des la filme? Afla ce spune asta despre tine

Te confrunti cu o depresie

Conditiile precum depresia si anxietatea sunt strans legate de dificultati in ceea ce priveste reglarea emotiilor. Acestea pot rezulta in plans frecvent sau chiar necontrolat. Conform lui Spinelli, daca simti ca plangi excesiv si nu detii control asupra emotiilor tale, atunci ar putea fi momentul sa te adresezi unui specialist.

Foto: depositphotos.com