Prima ta amintire nu e a ta, oricat de reala ti se pare

1
De Roxana Dobrita
20 iul. 2018

Care e prima ta amintire? Probabil ca-ti vine un anumit episod in minte, de pe vremea cand mergeai de-a busilea. Din pacate, se pare ca respectiva scena nu e reala, cel putin asta concluzioneaza un studiu recent.

Asta pentru ca dovezile stiintifice arata ca e imposibil sa ai o amintire de dinaintea implinirii varstei de doi ani. In ciuda acestui fapt, aproape 40% din persoanele intervievate in cadrul studiului realizat de Shazia Akhtar, senior research associate la Universitatea Bradford din Anglia, pretind ca prima lor amintire a avut loc in jurul varstei de doi ani sau chiar mai inainte, majoritatea spunand ca primul lucru pe care si-l amintesc s-a petrecut cand aveau intre 9 luni si 1 an.

Aceasta perioada face parte din stadiul pre-verbal al dezvoltarii umane, cand abilitatea de a forma amintiri inca nu s-a dezvoltat, a explicat Akhtar in cadrul unui interviu pentru Live Science. Din cauza acestui fapt, oamenii de stiinta considera fictive amintirile din acea vreme.

De unde vin amintirile fictive

In studiu, publicat acum 3 zile in revista Psychological Science, mai bine de 6,600 de participanti cu varste cuprinse intre 11 si 100 de ani au fost rugati sa-si descrie in detaliu primele amintiri si varsta la care cred ca au avut loc. Cercetatorii au subliniat faptul ca participantii trebuiau sa fie absolut siguri ca respectivele amintiri sunt ale lor. Cu alte cuvinte, amintirile trebuiau sa fie bazate pe experiente directe, si nu desprinse din fotografii sau povesti de familie.

Acest lucru a fost important de punctat, avand in vedere ca foarte multi oameni isi formeaza primele amintiri exclusiv din “povesti depanate de rude” sau “informatii obtinute din fotografii”. Autorii studiului au sugerat ca aceste amintiri fictionale, pe care am putea jura ca le-am trait, sunt de fapt scene fragmentare, izvorate din experiente precoce, si nu amintiri adevarate. Conform lui Akhtar, aceste scene pot fi atat de bine integrate in constiinta noastra ca refuzam sa credem ca nu sunt adevarate, chiar si atunci cand suntem informati in legatura cu stiinta din spatele formarii amintirilor.

Importanta primelor amintiri

Tot din studiu mai aflam ca amintirile fictive sunt mai prevalente in randul oamenilor de varsta a treia. Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu pot dovedi care grupa de varsta este mai susceptibila la a-si fabrica amintiri.

Primele amintiri au influentat dintotdeauna oamenii, mai ales din punct de vedere al personalitatii. De exemplu, un studiu publicat in 1965 in fosta revista Archives of General Psychiatry (care acum se numeste JAMA Psychiatry), a spus ca prima amintire “poate afecta in moduri profunde realitatea si simtul de sine al unei persoane.”

Oricare ar fi implicatiile primelor noastre amintiri, existenta acestora este in mod clar adanc intiparita in mintea noastra, pentru ca o consideram prima dovada a aparitiei constiintei noastre de sine.

Foto: Shutterstock.com