Protejarea excesiva a copiilor nu ii ajuta!

1
De Cristina Tudor
3 aug. 2018

Daca sunt incurajati si sprijiniti chiar si atunci cand gresesc, copii vor deveni mai rezistenti, mai capabili sa faca fata mai multor situatii si vor evolua mai repede si mai usor.

Cel putin asta spune un expert in educatie, conform Channel News Asia. In ultimii ani a existat un mare efort de a ne proteja copii de esec, pentru a nu le afecta stima de sine.

Acest lucru pare logic – esecul este neplacut. Tinde sa te faca sa te simti rau, iti aduce sentimente negative, precum frustrare si dezamagire si, de cele mai multe ori, trebuie sa o iei de la capat. Desi pare logic, efectele sunt total opuse.

Studiile arata ca adolescentii si copii par sa fie mai putin capabili decat oricand sa faca fata diverselor situatii. Problema este ca, in eforturile noastre de a ne proteja copiii, nu ne dam seama ca acestia pierd multe lectii din care au ce invata. Esecul are si beneficii, care nu pot fi obtinute in niciun alt fel. El este un dar deghizat ca o experienta rea si nu reprezinta absenta succesului, ci o treapta catre acesta.

Darul esecului

Cand nu reusim, avem emotii negative, precum dezamagire sau frustrare. Cand copii sunt protejati de aceste sentimente, ei se vor simti de neinvins, iar cand vor fi pusi in fata esecului, va fi mult mai greu. Ideal este nu sa ii protejam de esecuri, ci sa ii invatam sa faca fata treptat, esecurilor mici.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale esecurilor este ca invatam care sunt consecintele actiunilor noastre. Este un concept foarte simplu: „Cand fac X, se intampla Y”. Daca nu invat, voi esua; daca nu ma antrenez, imi pierd locul in echipa. Permitand copiilor sa experimenteze aceste rezultate, ii invatam despre puterea propriilor decizii.

Atunci cand parintii sau profesorii opresc acest proces, prin care trebuie sa treaca fiecare copil, ei se impotrivesc si consecintelor naturale. Studiile arata ca acei copii care au fost protejati excesiv sunt mai deprimati la maturitate si nemultumiti de viata in general. Esecul este un dar atunci cand este vazut ca o oportunitate, nu ca pe o amenintare. Acest lucru depinde de mentalitatea lor.

Copiii cu o mentalitate bazata pe evolutie considera ca inteligenta este maleabila si ca poate fi schimbata cu putin efort. Cei cu o mentalitate fixa considera ca doar atata inteligenta le-a fost data.

Lauda ar trebui sa fie bazata pe efort

Lauda poate fi folosita pentru a recompensa si ajuta copiii sa se simta valorosi chiar daca au suferit un esec. Vedem asta in concursurile de alergare, cand si celor ajunsi pe ultimul loc li se ofera o panglica. Insa cercetatorii considera ca, paradoxal, aceasta lauda nefondata are efect opus.

Laudarea efortului depus – „ai muncit cu adevarat din greu” – este mai buna, deoarece copiii pot controla cat de mult muncesc, dar nu pot controla cat de isteti sau de speciali sunt. Ei trebuie sa fie liberi sa invete fara sa existe riscul de li se diminua propria valoare.

Nu iti vei ajuta copilul daca il protejezi in fata esecurilor. Lasa-l sa le simta si sa le traiasca pe pielea lui, si veti vedea ca acestea ii vor aduce si beneficii. Experienta esecurilor il va face sa fie mai rezistent in viitor si sa reuseasca in viata.

Foto: Instagram – Mother Magazine