Recunostinta te ajuta sa traiesti mai mult, demonstreaza un nou studiu realizat la Harvard

1
De Georgiana Dorobantu
4 iul. 2024

Pe langa faptul ca iti da o stare de bine in prezent, practicarea recunostintei poate avea beneficii importante pe termen lung, precum cresterea duratei de viata, arata rezultatele unui nou studiu.

Cercetarea, realizata de oamenii de stiinta de la Scoala de Sanatate Publica T.H. Chan din cadrul Universitatii Harvard, este primul studiu care a colectat date cu privire la relatia dintre recunostinta si mortalitate, potrivit womenshealthmag.co.uk.

Cum a fost realizat studiul

Folosind datele a peste 49.000 de femei mature, colectate in cadrul programului Nurses Health Study, cercetatorii au observat ca cele care aveau un scor mai mare la un chestionar legat de recunostinta au avut in acelasi timp un risc cu 9% mai mic de mortalitate din orice cauza (in special de boli cardiovasculare) decat cele care au avut un scor mai mic la chestionarul despre recunostinta.

5 lucruri mici (dar importante) pentru care majoritatea oamenilor uita sa fie recunoscatori

Participantelor li s-a cerut in anul 2016 sa completeze un chestionar cu sase intrebari despre recunostinta. Varsta medie a participantelor a fost de 79 de ani la momentul realizarii chestionarului, care a inclus afirmatii cu variantele de raspuns „sunt de acord” si „nu sunt de acord”. Printre afirmatii s-au numarat „Am multe in viata mea pentru care sa fiu recunoscatoare” sau „Daca ar trebui sa enumar toate lucrurile pentru care ma simt recunoscatoare, ar fi o lista foarte lunga”.

In anul 2019, echipa a verificat apoi daca au avut loc decese si care au fost motivele, de la mortalitate din orice cauza pana la afectiuni cardiovasculare specifice, cancer, boli respiratorii, afectiuni neurodegenerative, infectii sau accidente. Dintre toate cele 4608 de decese care s-au produs pe durata studiului, bolile cardiovasculare au fost principala cauza.

Cum te ajuta recunostinta sa traiesti mai mult

Pentru a cuantifica cat mai bine impactul recunostintei asupra duratei de viata, cercetatorii sustin ca au fost „conservatori” in abordarea lor cu privire la alte criterii precum incluziunea sociala, implicarea religioasa si optimismul, care se suprapun adesea cu recunostinta. Cu alte cuvinte, exista teoria ca persoanele care sunt recunoscatoare sunt probabil si active social in aspecte ale comunitatii care sustin imbatranirea sanatoasa prin mentinerea unor relatii stranse.

Un alt studiu, publicat in jurnalul medical Social Science & Medicine, a aratat ca obiceiul de a investi in legaturi sociale stranse si de incredere a fost asociat cu longevitatea.

Cum practici recunostinta: sunt recunoscatoare pentru ceea ce am, ce sunt, ce simt si ce stiu

„Cercetari anterioare au aratat ca exista moduri in care poti cultiva in mod intentionat recunostinta, precum obiceiul de a scrie sau de a discuta despre ceea ce te face recunoscator, de cateva ori pe saptamana”, a declarat Ying Chen, coordonatorul studiului si cercetator in cadrul Departamentului de Epidemiologie.

„Sustinerea imbatranirii sanatoase este o prioritate de sanatate publica si speram ca studii viitoare sa ne ajute sa intelegem mai bine recunostinta, ca pe o resursa psihologica pentru cresterea longevitatii”, mai spune specialistul.

„Alte studii au aratat o asociere intre recunostinta si un risc mai mic de neliniste mentala si o stare emotionala mai buna. Cu toate acestea, asocierea sa cu sanatatea fizica este mai putin inteleasa”, a spus Chen. „Studiul nostru ofera prima dovada empirica pe aceasta tema si sugereaza ca sentimentul de recunostinta ar putea sa creasca longevitatea in randul adultilor in varsta”, adauga cercetatorul Harvard.

4 moduri in care recunostinta imbunatateste sanatatea inimii, potrivit stiintei

Stiinta a demonstrat in numeroase randuri ca recunostinta ofera o multime de beneficii fizice si mentale, declara si medicul psihiatru Robert Waldinger pentru Reader’s Digest.

Printre alte beneficii ale recunostintei se numara:

Un risc mai mic de afectiuni cardiace, diabet, unele tipuri de cancer si alte boli dobandite in urma stilului de viata;
Un sistem imunitar mai puternic;
O memorie mai buna si reducerea declinului mental odata cu varsta;
Un somn mai bun si combaterea insomniei;
Scaderea intensitatii durerii cronice;
Scaderea inflamatiei din corp;
O stare de spirit mai buna si scaderea riscului de depresie si anxietate;
Cresterea increderii in sine si mai putine sentimente de furie, gelozie sau invidie;
O capacitate mai mare de a te ierta pe tine si pe ceilalti;
O capacitate mai buna de a prioritiza si a gestiona timpul.

Foto: freepik.com